Hipotiroidizmi – Mangësia në prodhimin Tiroid

 

Hipotiroidismi është mangësia në prodhimin e hormoneve tiroide nga gjëndra tiroide.

Simptomat

Hipotiroidismi është një gjendje shumë e zakonshme, por shpesh neglizhohet.

Simptomat e tij përfshijnë: lodhje, shtim në peshë, ngadalësim i rrahjeve të zemrës, kapsllëk, nervozizëm, ndjeshmëri ndaj të ftohtit, depresion mendor, ngadalësi ose keqshqiptim në të folur, venitje dhe fryrje të syve, fytyrë të fryrë, infeksione të përsëritura, reaksione alergjike, dhimbje koke, rënie e flokëve, brishtësi të flokëve, probleme të femrave (të tilla si rrjedhje e rëndë menstruale, periudha të dhimbshme, dhe tension paramenstrual), ulje e funksionimit imunitar, dhe probleme të metabolizmit të kalciumit.

Te fëmijët, hypotiroidismi gjithashtu mund të vonojë rritjen dhe zhvillimin normal.

Nëse nuk diagnostikohet dhe nuk trajtohet, hypothyroidismi mund të shkaktojnë ose të kontribuojë në shumë probleme të përsëritura të tjera apo të jetë përgjegjës për  problemet e shëndetit në përgjithësi.

Shkaqet

Hipotiroidismi mund të shkaktohet nga alergjitë ushqimore, stresi i tepërt, toksinat e mjedisit, ushtrimi fizik i pamjaftueshëm, mangësia e vitaminës B, mungesa e hekurit, mungesa e enzimeve që ndihmojnë tretjen e ushqimit, sëmundjet e mëlçisë, zhbalancimet hormonale, dhe/ose parazitët. Të gjithë këta faktorë duhet të kontrollohen dhe të adresohen që të mund të arrihet lehtësim dhe kurim i gjendjes para se ajo të avancojë.
Litiumi, estrogjeni sintetik dhe antihistamines mund të përkeqësojnë simptomat e hypothyroidismit. Përveç kësaj, në qoftë se merrni medikamente tiroide, rrisni plotësimin e kalciumit për të zvogëluar rrezikun e dobësimit të kockave.
Funksioni i ulët i tiroides mund të jetë edhe për shkak të autoimunitetit dhe sëmundjes Hashimoto, një gjendje në të cilën trupi bëhet alergjik ndaj vetë gjëndrës tiroide të tij dhe formon antitrupa që e sulmojnë atë, duke shkaktuar kështu ulje të prodhimit të hormoneve tiroide.
Kujdes: Nëse dyshoni se vuani nga sëmundja Hashimoto, duhet ta merrni seriozisht trajtimin natyral duke ndjekur udhëzimet që i gjeni këtu.

Trajtimi Natyral

  • Ushqimi

Konsumoni një dietë organike, me ushqime të plota, duke vënë theksin mbi ushqimet që nga natyra janë të larta në jod, të tilla si: peshk, leshterik, perime, dhe zhardhokë (të tilla si patatet). Gjithashtu, rrisni konsumin tuaj të përditshme të ushqimeve të pasura me vitaminë B kompleks, të tilla si drithërat e papërpunuara, arrat dhe farat, si dhe ushqime të pasura me vitaminë A, të tilla si perimet jeshile dhe të verdha.

Shmangni ushqimet që ngadalësojnë prodhimin e hormoneve tiroide, të tilla si: lakër, lakër brukseli, mustardë të jeshile, brokoli, rrepë, lakër jeshile, spinaq, pjeshkë, dhe dardha.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që të përpiquni t’i përmbaheni për sa në vijim:
• Mos konsumoni ëmbëltues artificialë.
• Mos pini pije të gazuara.
• Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Eliminoni produktet konvencionale qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë të papërpunuara, nga lopët që ushqehen me bar.
• Shmagni mishin e kuq, dhe zgjidhni vetëm mish organik duke përfshirë pak mish viçi, mish qengji, dhie, dhe më shumë mish pule dhe gjeldeti.

  • Stili i të Jetuarit

Ushtrimet e rregullta aerobike mund të luajnë një rol të rëndësishëm për të rregulluar prodhimin e hormoneve tiroide.

  • Kura me bimë shkretinore

Kurat me bimë shkretinore për Sëmundjet Autoimune