Përfitimet e shumëfishta shëndetësore të bimës Saltbush – Atriplex Lasiantha

 

Një studim i botuar në “BMC Complementary and Alternative Medicine” zbuloi se bima Saltbush (Atriplex lasiantha) përmban komponime biologjikisht aktive që potencialisht mund të përdoren kundër sëmundjeve të ndryshme. Në studimin shumë-universitar, hulumtuesit nga Pakistani dhe Kina panë se si mund të përdoret Saltbush si një ilaç i ri terapik in vitro.

  • Për studimin, studiuesit përdorën 14 tretës dhe i nënshtruan ato me nxjerrjen e bazuar në polaritet. Kjo përcaktoi tretësin më të mirë të nxjerrjes dhe fraksionin bioaktiv.
  • Pastaj, në mënyrë kolorimetrike përcaktuan përmbajtjen e përgjithshme të flavonoideve fenolike të bimës. Polifenolikat u matën pastaj duke përdorur analizën HPLC-DAD.
  • Mostrat u testuan gjithashtu kundër sëmundjeve të ndryshme duke përdorur analiza të ndryshme. Këto përfshinin shqyrtimin e pastrimit të radikaleve të lira, analizat antibakteriale, antifungale, citotoksike dhe antileishmaniale.
  • Bazuar në rezultatet, fraksioni tretës i marrë me metanol dhe ujë kishte rezultate më të lartë (11 ± 0.49 përqind).
  • Ekstrakti metanol-etil acetate i Saltbush përmbante sasi maksimale të acidit gallic dhe quercetin.
  • Duke përdorur analizën HPLC, ekipi përcaktoi 0.3 micrograms per milligram përmbajtje rutini.
  • Ekstrakti Methanol-etil acetate i saltbush ka antioksidante totale më të larta dhe reduktimin fuqie totale deri në 64.8? ±? 1.16 EPA / ekstrakt mg, dhe ka nje potencial pastrami të radikaleve të lira prej 59.8? ±? 1.07 përqind.
  • Ndërkohë, ekstrakti i ujit të distiluar aceton ka shfaqur potencial të rëndësishëm antibakterial, me një zonë prej 11 ± 0,65 μm të ndalimit kundër Bacillus subtilis.
  • Ekstrakti etil acetate-n-heksan e marrë nga pjesa ajrore e bimës përfshin një zonë 14? ±? 1.94?mm të frenimit kundër Aspergillus fumigatus, duke treguar kështu aktivitet domethënës antifungal. Ajo gjithashtu kishte përqindjen më të lartë të frenimit alfa-amilazë në 41.8 ± 1.09 përqind.
  • Ekstrakti methanol-aceton, përveç kësaj, ekspozon parandalimin e formimit të formacioneve hyphae, me një zonë 11? ±? 0.49?mm të zhveshur nga parandalimi, ndërsa ekstrakti methanol-kloroform ka efekte citotoksike të konsiderueshme in vitro kundër linjave qelizore G2 Hep.

Shkencëtarët arritën në përfundimin se Saltbush përmban komponime të shumta bioaktive që kanë potencial terapeutik.