Rrushi rrit diversitetin e biomeve të zorrëve dhe ul kolesterolin

 

Studimet tregojnë se ngrënia e rrushit mund të rrisë diversitetin e biomeve të zorrëve dhe gjithashtu të ulë nivelet e kolesterolit në gjak.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ngrënia e disa frutave, si mollët dhe rrushi, promovon enë të shëndetshme të gjakut, sepse ato përmbajnë polifenole, të cilat janë antioksidantë. Ngrënia e frutave të tilla gjithashtu ul nivelin e sheqerit në gjak dhe presionin e gjakut. Dhe në disa raste, konsumimi i polifenolit është treguar se zvogëlon inflamacionin, një faktor që kontribuon në sëmundjet e zemrës. Në këtë përpjekje të re, studiuesit shikuan përfitimet e tjera të mundshme shëndetësore të ngrënies së rrushit.

Për të mësuar më shumë rreth përfitimeve të mundshme pozitive shëndetësore, grupi kërkoi ndihmën e 19 të rriturve të shëndetshëm. Secili hëngri një dietë të veçantë të ulët në polifenole dhe fibra për katër javë. Më pas, çdo subjekt hëngri të njëjtën dietë, por me shtimin e rrushit qoftë i freskët ose i tharë.

Ata zbuluan se pas katër javësh të ngrënies së rrushit, të gjithë vullnetarët panë rritje në diversitetin e biomit të zorrëve. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se rritja e diversitetit të biomës së zorrëve ka tendencë të shoqërohet me një sistem të fortë imunitar. Veçanërisht, nivelet e baktereve Akkermansia, e cila dihet se ka një ndikim pozitiv në nivelet e glukozës dhe metabolizmin e lipideve, u rritën. Studiuesit gjetën gjithashtu një rënie në nivelet e përgjithshme të kolesterolit prej 6.1 % dhe një rënie prej 5.9 % të LDL. Dhe ata gjithashtu zbuluan se disa acide steroide në biliare u ulën me 40.9 % – hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ato luajnë një rol në metabolizmin e kolesterolit.