Roli i virusit (BLV) në produktet e qumështit dhe mishit jo-organik në zhvillimin e kancerit

 

Deri në 20% e të gjithë kancereve në përgjithësi janë të lidhura me infeksionet veçanërisht me viruset, dhe lista e agjentëve infektivë potencialisht kancerogjenë po rritet. Aktualisht, lidhja dietike midis kancerit dhe konsumimit të mishit dhe qumështit konsiderohet një efekt me yndyrë të ngopur, por ekziston një virus i gjedhit që shkakton kancer, që infekton qelizat e gjëndrave gjitare të lopëve. Virusi infektiv lëshohet më pas në furnizimin me qumësht. Meqenëse shumica e kafshëve të qumështit jo-organik janë të infektuar, shkencëtarët mendojnë se njerëzit shpesh janë të ekspozuar ndaj këtij virusi Bovine leukemia virus (BLV).

Për këtë virus nuk kishte prova deri në vitin 2003. Në fillim, testet më të mira në dispozicion nuk arritën të gjenin antitrupa ndaj BLV në gjakun e njeriut. Kur sistemi ynë imunitar është i ekspozuar ndaj një virusi, ai krijon antitrupa për ta sulmuar atë. Pa antitrupa, pa ekspozim. Kjo çoi në mendimin mbizotërues se “virusi nuk është një rrezik për shëndetin public”. Por ato teste “ishin në atë kohë”, dhe janë jashtëzakonisht të pandjeshme në krahasim me teknikat më moderne. Si rezultat, studiuesit vendosën të rishikonin çështjen tani që kemi teste më të mira. Ata morën gjak nga rreth 250 njerëz thjesht për t’iu përgjigjur pyetjes: “A ka ndonjë njeri antitrupa ndaj BLV?” Përgjigja? Po, 191 prej tyre – 74%. Sidoqoftë, kjo nuk do të duhej të vinte si befasi: Deri në atë moment, afro 90% e bagëtive të qumështit ishin të infektuar, dhe, sipas sondazhit të fundit kombëtar, 100% e fermave të mëdha të qumështit u infektuan, siç përcaktohet nga testimi i qumështit.

Përfundimi është se “supozimi i mbajtur gjatë se BLV nuk është një rrezik për shëndetin publik … nuk është më i qëndrueshëm …” E gjithë kjo fushë e hetimit duhet të rihapet, me hapin tjetër që përcakton nëse njerëzit janë të infektuar në të vërtetë.

“Prania e antitrupave ndaj viruseve të veçantë në serat njerëzore përgjithësisht interpretohet si një tregues i një infeksioni të sotëm ose të kaluar me virusin.” Por, teorikisht, ne mund të kemi zhvilluar antitrupa ndaj viruseve të vdekura që hanim, viruse që ishin vrarë nga gatimi ose pasterizimi. Vetëm se tre të katërtat prej nesh janë ekspozuar nuk do të thotë se jemi infektuar në mënyrë aktive nga virusi.

Si e vërtetojmë këtë? Ne do të duhet të gjejmë retrovirusin e stivuar në mënyrë aktive në ADN-në tonë. Epo, miliona gra kanë kryer operacione në gji, jo vetëm që të shikojnë indet. Studiuesit më në fund e bënë pikërisht këtë dhe publikuan gjetjet e tyre në ditarin e shfaqjes së sëmundjeve infektive në Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve: 44% e mostrave u testuan pozitive për BLV, duke dëshmuar për herë të parë që njerëzit mund të infektohen me virusin e gjedhit. Hapi i fundit? Përcaktoni nëse virusi po kontribuon në të vërtetë në sëmundje. Me fjalë të tjera, a janë viruset e gjedhit që po i gjejmë në indet e njerëzëve  që shkaktojnë kancer apo thjesht “pasagjerë të padëmshëm”?

Një mënyrë për ta bërë këtë përcaktim është të shihni nëse virusi është më shpesh i pranishëm tek pacientet me kancer të gjirit. Askush nuk e kishte kërkuar virusin në indet e gjirit nga njerëzit me kancer… deri më tani. Rezistenca e [p] e BLV-DNA në indet e gjirit ishte e lidhur fort me kancerin e gjirit të diagnostikuar dhe të konfirmuar histologjikisht. ” 37% e rasteve të kancerit të gjirit njerëzor mund t’i atribuohen ekspozimit ndaj virusit të gjedhit.