Rhynchostylis Retusa; Për sistemin nervor, çrregullimet mendore, infeksionet, bakteriet e stomakut dhe fytit, pastrimin e mushkërive, spazmat

 

Arabisht: ذيل الثعلب الأوركيد

Anglisht: Foxtail Orchid

Emri shkencor: Rhynchostylis Retusa L.

Familja: Orchidaceae

Rhynchostylis Retusa është orkid ekzotik, me gjethe të gjata, me tufë lulesh aromatike, të bardhë në rozë, me gjatësi deri në 25cm , të përbërë nga më shumë se 100 trëndafila të vegjël.

Origjina e bimës është India.  Rhynchostylis retusa është një orkide medicinale. Është përdorur kryesisht për kurimin e astmës, tuberkulozit, për sistemin nervor, çrregullimet mendore, çrregullimet menstruale, spazmat epileptike, gurët në veshka, etj. Në Nepal dhe nënkontitnentin Indian është përdorur për trajtimin e reumatizmës. Bima është konsiderusr si symbol i dashurisë. Tufa me lule të tilla janë element thelbësor në ceremonitë e martesës.

Pjesët që përdoren: Lulet, rrënjët.

Elementët aktiv: alkaloide, taninet, Flavoniods, flavones, Flavonones, glycosides, Fenolet, Saponins, coumarines.

Dobitë mjekësore të Rhynchostylis Retusa

– Lufton bakteriet dhe infeksionet në stomak, mushkëri, dhe zorrë.

– Ndihmon në kurimin e astmës dhe tuberkulozit.

– Forcon sistemin nervor dhe lufton çrregullimet nervore.

– Parandalon spazmat epileptike.

– Ndihmon në balancimin hormonal dhe  për kurimin e çrregullimeve menstruale.

– Tret gurët në veshka dhe lufton infeksioni në veshka.

– Ndihmon në trajtimin e reumatizmës.

– Parandalon rritjen dhe zhvillimin e kërpudhave dhe bakterieve.

Shënim!

Nuk është e këshillueshme të përdoret gjatë shtatzanisë.

Nuk është e këshillueshme për pacientët me presion të lartë të gjakut.