Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Resveratrol

Resveratrol

Resveratrol; Lëndë e fuqishme që ndihmon në parandalimin e kancerit dhe të sëmundjeve gjenetike

 

Çfarë është Resveratrol?

Resveratrol është një lëndë ushqyese e fuqishme që gjendet në disa ushqime dhe bimë. Ky micro-nutrient i ofron trupit të njeriut lëndët e nevojshme  për të parandaluar sëmundjet degjenerative dhe çrregullimet metabolike – duke përfshirë edhe kancerin.
Hulumtuesit janë mrekulluar prej vitesh rreth kësaj lënde. Resveratrol është një anti- oksidant i fuqishëm i klasifikuar si një polyphenol, dhe është komponim aktiv primar i lidhur me anti-plakjen. Polyphenols janë një lloj i micro-nutrienteve që njihen për ndihmesën në parandalimin e sëmundjeve të tilla si: sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjet kancerore. Kompleksi resveratrol, që gjendet në një shumëllojshmëri të farave dhe manaferrave, ndihmon në mbrojtjen kundër dëmit fizik, infeksioneve dhe sëmundjeve.

Roli i Resveratrol në mbrojtjen e shëndetit dhe dëmtimit fizik

– Resveratrol ka ndikim në sëmundjet gjenetike

Resveratrol ndikon në rolin e gjeneve dhe ka treguar për përfitimet e tij të mëdha anti-plakje, kundër  stresit oksidativ dhe reagimet rrjedhimore të radikaleve të lira që  kontribuojnë në plakjen e avancuar të qelizave. Në anën tjetër, jetëgjatësia është e lidhur me rezistencën ndaj stresit oksidativ.
Disa nga këto përfitime janë në kufizimin e kalorive. Përveç  efekteve mbrojtëse të kufizimit të kalorive, resveratrol ofron mbrojtjen anti-plakje.
Resveratrol është në gjendje të ruajë ciklin qelizor dhe ndihmon në riparimin e ADN-së.

– Resveratrol stimulon aktivitetin mitokondrial

Mitochondria njihet si “fuqia” qelizore, sepse gjeneron fuqinë e nevojshme për të ushqyer çdo ditë funksionet metabolike brenda qelizave tona dhe të gjithë trupin tonë. Aftësia e resveratrol për të reduktuar stresin inflamator në mitokondri ka një ndikim të madh në shëndetin e tërë trupit.

Qelizat e kancerit duhet të mbështeten në Glikoliza anaerobe për prodhimin e energjisë. Duke iu drejtuar ‘Mitochondrias’, e cila drejton prodhimin e energjisë së qelizave është çelësi për të ndaluar rritjen e tumorit dhe për të inkurajuar vdekjen e qelizave të kancerit.

– Resveratrol stabilizon sheqerin në gjak

Resveratrol ka treguar se aktivizon një grup të proteinave mitokondriale në familjen sirtuin, dhe në veçanti (SIRT1). Disa studime kanë treguar se kjo sirtuin aktivizon rritjen e nivelit të Mitochondrias në trup. Kjo luan një rol të madh në prodhimin e energjisë, yndyrës, metabolizmin, dhe stabilitetin e sheqerit në gjak. Me përmirësimin e sheqerit në gjak trupi është më në gjendje për të rregulluar insulinën dhe hormonet e tjera që reduktojnë inflamacionin dhe përmirësojnë  djegien e yndyrës.

– Resveratrol ul inflamacion sistemik

Resveratrol ul inflamimin sistemik, duke ndihmuar në rregullimin e ciklit oksid nitrik. Cikli i oksidit nitrik është përgjegjës për ruajtjen e shëndetit të sistemit imun, nervor dhe enëve të gjakut nëpërmjet sinjalizimit kimik.
I pranishëm në tri forma të ndryshme, oksidi nitrik është gjetur në trupin tonë si Enos (iendothelial oksid nitrik), iNOS (oksid nitrik inducible) dhe nNOS (oksid nitrik nervor). Enos dhe iNOS ndihmojnë në rregullimin e shëndetit të sistemit të trurit dhe atij kardiovaskular, dhe gjithashtu siguron shtypjen e niveleve iNOS. Kjo rrugë e shëndetshme sinjalizimi lejon rrjedhjen e duhur të gjakut në tru nëpërmjet arterieve dhe enëve të gjakut.

Resveratrol pengon dëmet e shkaktuara nga stresi dhe nxit një cikël normal dhe të shëndetshëm oksid nitrik, dhe si rezultat përmirëson performancën endoteliale dhe rrjedhjen e gjakut. Resveratrol lidhet me përfitimet anti-inflamatore të lidhura me rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjet neurodegjenerative të tilla si Alzheimer dhe sëmundja e Parkinsonit.

– Resveratrol promovon vdekjen e qelizave të kancerit

Resveratrol ka treguar se shtyp faktorin bërthamor Kappa Beta (NF-KB). NF-KB është një inflamacion që promovon rritjen e indeve kanceroze.
Resveratrol vepron në NF-KB duke penguar aktivitetin e tij, si dhe duke lejuar proceset normale të sistemit imunitar të shkaktojnë vdekjen e qelizave (apoptozës). Efekti i resveratrol për të promovuar apoptozën në qelizat e kancerit është aq efektive, sa që hulumtuesit janë duke analizuar rolin që mund të luajë si një agjent trajtues anti-kancer.
Resveratrol ka treguar se ndihmon në ndalimin e kancerit të gjirit. Dëshmitë nga studime të shumta kanë treguar se ai gjithashtu parandalon qelizat kanceroze në pankreasit, lëkurës, mëlçisë, zorrës së trashë, prostatës, dhe shumë lloje të tjera të kancerit.

Ku gjendet Resveratrol?

Burimet kryesore të Resveratrol janë:

– Lëkura e rrushit të zi

Boronicat

Manaferrat e zeza

– Mjedra

– Mani i kaut

Mani i bardhë

Kikiriku

Kakao

Senna

– Produktet Aralycium dhe Canterin, të prodhuara nga Mjekësia Bimore Arabe.

 

By | 2017-03-08T22:50:21+00:00 March 8th, 2017|Kanceri & Tumoret, Ushqimi|Comments Off on Resveratrol
error: Alert: Content is protected !!