Quisqualis Indica; Bimë tropikale për: Imunitetin, parazitët, radikalët e lirë, sëmundjet e zemrës…

Arabisht: لكيكوال الهندي أو القمبريط الهندي

Anglisht: Rangoon Creeper

Emri shkencor: Quisqualis indica  (L.) DeFilipps

Familja: Combretaceae

Rangoon është bimë hardhi që mund të arrijë nga 2.5 metra deri në 8 metra. Gjethet janë eliptike me një majë të mprehtë dhe një bazë të rrumbullakosur. Ato rriten nga 7 – 15 centimetra dhe rregullimi i tyre është i kundërt. Lulet janë aromatike dhe tubulare, dhe ngjyra e tyre varion nga e bardha në rozë, në të kuqe. Fruti 30 – 35 mm i gjatë është elipsoidal dhe ka pesë krahë të spikatur. Fruti ka shije si bajame kur piqet.

Origjina e  Rangoon Creeper është Afrika Tropikale dhe Azia Tropikale.

Në shënime të ndryshme është gjetur se bima pastron gjakun nga viruset, vret parazitët në zorrë dhe stomak. Por më shumë është se Rangoon përdoret si ilaç bimor për dëbimin e krimbave të zorrëve dhe ka përfitime shëndetësore kundër Kancerit.

Për të ditur më shumë për këtë bimë të mrekullueshme, lexoni pjesën tjetër të artikullit.

Njihet gjithashtu edhe si: Dorëzonjë kineze (anglisht); Rangoon Creeper (anglisht); Niyog-niyogan (Filipino); Madhu Malti ose Madhumalti (Hindu); Radha Manoharam (telugu); Shih-chun-tzu (Kinë).

Pjesët që përdoren: Gjethet, lulet dhe farat.

Përfitimet shëndetësore të Quisqualis Indica 

– Forcon imunitetin, vret parazitët dhe patogjenët e huaj që sulmojnë trupin.

– Vret krimbat dhe parazitët e zorrëve.

– Trajtion inflamacionin e veshkave.

– Kuron ulçërat dhe plagët e lëkurës.

– Qetëson dhe kuron dhimbjet e kokës.

– Ndihmon për trajtimin e diarresë dhe etheve.

– Ilaç për dizurinë ose urinimin e dhimbshëm.

– Anti-Kancer; R. Creeper përmban tre përbërës me aktivitet të fuqishëm anti-tumor që shtypin rritjen e një linje qelizore specifike tumorale. Është veçanërisht rezistente ndaj shumë citotoksinave të përdorura zakonisht për shkak të mbiprodhimit të një proteine ​​transportuese në murin qelizor.

– Quisqualis ka përmbajtjen më të lartë totale të fenolit dhe ka shfaqur aktivitetin më të lartë antioksidues.

– Vetia e pastrimit të radikalëve të lirë. Një studim u krye për të verifikuar që bima ka aktivitet antioksidues. Sipas zbulimit, bima përmban flavanoidë që kanë aktivitet antioksidues. Rezultatet e studimit sugjerojnë se ekstrakti I Quisqalis frenon radikalet e lira in-vitro në mënyrë të varur nga doza.

– Studimi aktual vërteton se dieta e kolesterolit rrit lipidet dhe kolesterolin, niveli i erolit me uljen e nivelit të HDL-së që shkaktojnë hiperlipideminë si dhe hiperkolesteroleminë, sëmundjet ekzistuese të zemrës si sulmi në zemër, goditja në zemër etj në të ardhmen. Studimet epidemiologjike sugjerojnë se rritja e marrjes dietike të antioksidantëve zvogëlon rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare dhe ekstraktet e bimës knë tregues pozitivë se përmban flavonoide dhe komponime fenolike të dobishme në CVD. Hulumtimi aktual tregon se ekstraktet metanolike të pjesëve ajrore të Quisqualis indica kishin ulur ndjeshëm nivelin e rritur të lipideve LDL, VLDL dhe kolesterolin për shkak të dietës së kolesterolit të induktuar, kështu që vepron si hipolipidemik në mënyrë të varur nga doza.

Shënim!

Kur përgatitet dhe konsumohet siç duhet në moderim, bima është i sigurt.

Megjithatë, kur merret më shumë se doza e rekomanduar, mund të rezultojë në mbidozë dhe mund të ketë efektet anësore të mëposhtme:

– Lemzë

– Diarre, dhimbje barku

– Të përziera dhe të vjella

– Qëndroni në anën e sigurt, shmangni konsumimin e bimës gjatë shtatzënisë dhe gjatë ushqyerjes me gji.

_______________

Burimet