Qelizat Staminale – Sëmundjet që trajtojnë – Si aktivizohen

Mund të keni dëgjuar më parë për qelizat staminale dhe terapinë e qelizave staminale. Ju keni dëgjuar për potencialin e tyre për të trajtuar disa sëmundje të rënda dhe disa polemika rreth këtyre terapive. Por a e dini se çfarë janë qelizat staminale dhe si mund të bëjnë dobi për shëndetin tuaj?

Në këtë artikull, do të mësoni rreth qelizave burimore. Do të kuptoni se çfarë janë qelizat burimore-staminale dhe si funksionojnë ato. Do të shpjegojmë gjithashtu se çfarë është terapia e qelizave staminale dhe arsyet për të përdorur këtë formë të terapisë. Më pas do të ndajmë me ju disa mënyra se si mund të aktivizoni qelizat tuaja staminale në mënyrë të natyrshme.

Çfarë janë qelizat burimore-staminale?

Qelizat staminale gjenden në trupin tonë. Ndërsa shumica e qelizave në trupin tonë kanë funksione specifike, një qelizë staminale nuk ka një qëllim specifik dhe mund të kthehet në çdo qelizë nëse është e nevojshme. Ato janë qeliza ose lëndë të para të padiferencuara që mund të kthehen në qeliza me funksione të specializuara pasi trupi i kërkon ato.

Kur kushtet janë të përshtatshme, qelizat staminale mund të ndahen në disa qeliza bija që mund të kthehen në qeliza të reja burimore përmes procesit të vetë-rinovimit. Ato mund të kthehen gjithashtu në qeliza të specializuara, të tilla si qelizat e gjakut, qelizat e trurit, qelizat e kockave ose qelizat e muskujve të zemrës përmes procesit të diferencimit. Vetë-rinovimi ose diferencimi mund të ndodhë në trupin tonë ose në një laborator me kusht që të plotësohen kushtet e duhura.

Shkencëtarët e hulumtimit dhe profesionistët mjekësorë janë të interesuar për qelizat staminale, sepse ato mund t’i ndihmojnë ata të kuptojnë se si funksionojnë qelizat dhe trupi ynë, pse dhe si marrim sëmundje të caktuara, dhe të gjejnë trajtime ose shërime të mundshme.

Hulumtimet janë duke vazhduar, por qelizat staminale tregojnë premtime në trajtimin e sëmundjeve të caktuara pa kurë të njohur aktualisht, duke përfshirë dëmtimin e palcës kurrizore, sëmundjen Alzheimer, sëmundjen Parkinson, sëmundjen e zemrës dhe diabetin.

Llojet e qelizave staminale

Ekzistojnë disa lloje të qelizave staminale të kategorizuara bazuar në potencialin e tyre për diferencim, duke përfshirë:

  • Qelizat staminale totipotente: Qelizat totipotente shfaqen fillimisht në fazën e zigotës dhe janë në gjendje të diferencohen në të gjitha llojet e qelizave.
  • Qelizat staminale pluripotente: Qelizat pluripotente shfaqen në fazën e hershme të embrionit dhe janë në gjendje të diferencohen në pothuajse çdo qelizë.
  • Qelizat staminale multipotente: Qelizat multipotente mund të diferencohen në një familje të lidhur ngushtë të qelizave. Për shembull, qelizat hematopoietike të rritura mund të shndërrohen në trombocite, qeliza të kuqe të gjakut dhe qeliza të bardha të gjakut.
  • Qelizat staminale oligopotente: Qelizat oligopotente mund të shndërrohen në disa forma të ndryshme të qelizave. Qelizat staminale limfoide dhe mieloide janë dy shembuj të qelizave staminale oligopotente.
  • Qelizat staminale unipotente: Qelizat unipotente mund të diferencohen vetëm në llojin e tyre të qelizave. Për shembull, qelizat staminale të muskujve të rritur janë jopotente.
Burimet e qelizave staminale

Qelizat staminale vijnë kryesisht nga dy burime kryesore: indet e rritura të trupit dhe indet e embrioneve. Sidoqoftë, shkencëtarët po punojnë edhe për opsione të tjera.

– Qelizat staminale të rritura

Çdo person ka qeliza staminale të rritura, të quajtura edhe qeliza burimore somatike ose specifike të indeve, që ekzistojnë në trupin tonë që nga koha kur keni qenë embrion. Këto qeliza burimore mund të gjenden në palcën e kockave, gjak, enët e gjakut, tru, lëkurë, muskujt e skeletit dhe mëlçi.

Ato qëndrojnë në një gjendje jo specifike derisa trupi të ketë nevojë që ato të shndërrohen në një qelizë të specializuar të përdorur për një rol specifik. Studiuesit besonin se qelizat burimore të rritura mund të ndryshojnë vetëm në bazë të indit të tyre të origjinës, megjithatë, duket sikur ato mund të kthehen edhe në qeliza të tjera.

– Qelizat staminale embrionale

Pasi një spermatozoid fekondon një vezë, një embrion formohet në një top qelizash të quajtur blastocist. Një blastocist përmban tashmë qeliza staminale të quajtura qeliza embrionale në moshën 4 deri në 5 ditë. Para implantimit, një blastocist ka 150 deri në 200 qeliza.

Masa tjetër e blastocistit do të formojë placentën dhe shtresa e brendshme do të zhvillohet në një trup njerëzor. Qelizat staminale embrionale, ose qelizat totipotente, janë të vendosura në rrëmujën e qelizave të brendshme. Përmes stimulimit të duhur, këto qeliza totipotente mund të kthehen në çdo qelizë nga gjaku në qelizat e lëkurës sipas nevojës. Meqenëse embrionet kanë shumë zhvillim për të kaluar, qelizat staminale embrionale janë në gjendje të diferencohen në më shumë qeliza sesa ato të rritura.

Qelizat staminale embrionale të përdorura për kërkime vijnë nga embrione shtesë nga fekondimi in vitro (IVF). Hulumtimi i qelizave staminale embrionale është një çështje mjaft e diskutueshme. Në 2001, Presidenti Bush ndaloi financimin për kërkimin e qelizave staminale, ndërsa Presidenti Obama ka hequr disa kufizime. Sidoqoftë, studiuesit filluan të përdorin qelizat staminale pluripotente në 2006, e cila nuk mbart të njëjtat shqetësime etike.

Qelizat staminale mesenkimale (MSC)

Qelizat staminale mesenkimale (MSC) vijnë nga indi lidhës ose stroma rreth organeve dhe indeve të trupit. Shkencëtarët kanë eksploruar përdorimin e tyre për indet e reja të trupit, duke përfshirë qelizat dhjamore, kockat dhe kërcet.

Qelizat staminale  pluripotente të induktuara (iPS)

Qelizat staminale pluripotente të indukuara (iPS) krijohen nga qelizat e lëkurës dhe qelizat e tjera specifike të indeve në një laborator, për t’u përdorur në mënyrë të ngjashme me qelizat staminale embrionale. Mostrat nxirren nga indet e rritura ose embrionale dhe vendosen në një kulturë të kontrolluar ku ato mund të ndahen dhe riprodhohen pa u specializuar.

Më vonë ato mund të stimulohen dhe të shndërrohen në qeliza të specializuara përmes diferencimit të drejtuar në një laborator. Ndërsa është më e lehtë për të rritur një numër të madh të qelizave embrionale, ka përparim me të dy llojet e qelizave. Kur bëhet fjalë për qelizat iPS, hulumtimi po vazhdon dhe zhvillimi i mëtejshëm është ende i nevojshëm.

Çfarë është terapia e qelizave staminale

Terapia e qelizave staminale (SCT) është një lloj trajtimi rigjenerues në zhvillim që përdoret për të riparuar qelizat e dëmtuara duke ulur inflamacionin dhe rregulluar sistemin imunitar. Terapia e qelizave staminale është përdorur për një sërë kushtesh mjekësore, duke përfshirë sëmundjen e Parkinsonit, sklerozën e shumëfishtë (MS), sëmundjen e Crohn, lupusin, sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD), etj.

Ndërsa terapia e qelizave staminale aktualisht nuk është një kurë e mirëfilltë për ndonjë sëmundje, ajo ka një premisë për të ndihmuar trupin për të riparuar vetveten dhe për të zvogëluar ose eleminuar simptomat për një periudhë kohore dhe për të rritur cilësinë e jetës së njerëzve që marrin terapi me qeliza staminale.

Qelizat staminale për terapinë e qelizave staminale mund të vijnë nga burime të ndryshme, përfshirë indin dhjamor, indin placentar, indin e kordonit të kërthizës ose palcën e kockave. Qelizat staminale mund të administrohen në mënyrë intravenoze përmes Terapisë IV të Qelizave Staminale, drejtpërdrejt në palcën kurrizore përmes trajtimit intratekal dhe përmes injektimit të vendit në zonat e prekura, siç janë ijet, gjunjët ose duart.

Terapia e qelizave staminale është një terapi jo invazive. Qëllimi i saj është të zëvendësojë qelizat e dëmtuara dhe të lejojë riparimin. Ky proces përdor qelizat burimore mezenkimale dhe ka treguar një potencial të madh për zvogëlimin e inflamacionit dhe për t’u bërë një mundësi e mundshme e terapisë për një sërë sëmundjesh. Për shembull, një studim i vitit 2017 ka zbuluar se SCT mesenkimale mund të jetë një aplikim efektiv terapeutik për sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD).

Arsyet e përdorimit të terapisë së qelizave staminale

Siç e keni mësuar, SCT mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe modulimin e sistemit imunitar. Mund të ndihmojë indet e dëmtuara dhe të sëmura së trupit të riparohen dhe rigjenerohen. Në thelb fuqizon trupin për të riparuar veten dhe për të lejuar një cilësi më të mirë të jetës.

Studiuesit besojnë se në teori nuk ka asnjë kufizim në atë sëmundje që mund të trajtohet me qelizat burimore. SCT tregon një potencial për trajtimin e kancereve të caktuara dhe çrregullimeve të lidhura me gjakun, të tilla si leucemia, neuroblastoma, limfoma dhe mieloma multiple, një sërë kushtesh autoimune dhe çështje shëndetësore të tretjes, të tilla si sëmundja e Crohn, sindroma e zorrëve të irritueshme, MS dhe lupus, çështje neurodegjenerative, të tilla si sëmundja Alzheimer dhe Parkison, dëmtimi i palcës kurrizore, COPD, sëmundja e zemrës, diabeti, rigjenerimi i dhëmbëve, verbimi dhe dëmtimi i shikimit, artriti, çështjet muskuloskeletore etj. Mund të ketë potencial në mjekësinë veterinare si dhe në riparimin e kockave, tetivave, nyjeve, muskujve dhe neurodegjenerues.

Në këtë pikë, FDA ka aprovuar vetëm disa qeliza staminale formuese të gjakut (qelizat paraardhëse hematopoietike) që rrjedhin nga gjaku i kordonit për çështje të caktuara shëndetësore.

Disa mënyra për të aktivizuar natyrshëm qelizat staminale

Ajo që është emocionuese për qelizat staminale është se ato gjenden tashmë në trupin tonë dhe janë të gatshme të ndihmojnë në riparimin dhe shërimin e tij. Ne mund t’i aktivizojmë ato natyrshëm për të përmirësuar shëndetin tonë. Këto strategji nuk janë aq terapeutike ose të fuqishme sa terapia e qelizave staminale por janë shumë të dobishme për procesin e shërimit të trupit.

Ndërsa kërkimet janë ende në vazhdim në këtë fushë, ne dimë mjaftueshëm për të rekomanduar disa mënyra të jetesës dhe faktorë ushqyes.

– Dieta ushqimore e shëndetshme

Në rrethana të rregullta, trupi ynë e merr energjinë e tij nga glukoza (sheqeri) përmes ushqimeve të pasura me karbohidratet që ne konsumojmë. Sidoqoftë, nëse jeni duke agjëruar, duke ndjekur një dietë me karbohidrate të ulëta ose duke përjetuar deficit të glukozës për ndonjë arsye tjetër, trupi do të mësojë të mbështetet dhe të marrë energji nga yndyra që konsumoni dhe yndyra e ruajtur.

Kjo është një gjendje metabolike në të cilën trupi merr pjesën më të madhe të energjisë nga yndyra.

Një studim i vitit 2019 zbuloi gjithashtu që dieta pa glukozë ndihmon për të arritur homeostazën e qelizave staminale të zorrëve dhe adaptimin që lejon vetë-rinovimin në trupin tonë. Ju nuk duhet të jeni në këtë lloj diete gjithë kohën për të marrë këto përfitime.

Nëse synoni të futeni në dietë pa glukozë disa herë në vit për disa javë apo më shumë në të njëjtën kohë, do të ishte e mjaftueshme për prodhimin e qelizave staminale gjatë asaj periudhe.

– Agjërimi i ndërprerë dhe agjërimi i zgjatur

Agjërimi është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të aktivizuar qelizat staminale. Agjërimi stimulon një proces të quajtur autofagia, që do të thotë vetë-vrasje. Gjatë procesit të autofagisë trupi riciklon përbërësit e tij qelizorë për të bërë qeliza të reja më të shëndetshme. Ky mekanizëm i vetë-rinovimit shoqërohet gjithashtu me zhvillimin e qelizave staminale.

Sipas një studimi të vitit 2015, agjërimi i zgjatur (agjërimi i Ramazanit) mund të mbështesë rigjenerimin e bazuar në qelizat staminale dhe rinovimin qelizor dhe imunosupresionin e kundërt. Sipas një studimi të vitit 2018, edhe një agjërim 15-16 orësh (1 ditor) mund të rrisë rigjenerimin e qelizave staminale.

– Lëvizja dhe Ushtrimi i Rregullt

Ushtrimet janë kritike për shëndetin dhe mirëqenien tonë. Stërvitja ndihmon aktivizimin, mobilizimin dhe diferencimin e llojeve të ndryshme të qelizave staminale, si dhe rigjenerimin dhe funksionimin e indeve. Ne rekomandojmë që të ushtroheni 5 ditë në javë të paktën 20 deri në 30 minuta.

Provoni një përzierje të stërvitjes kardiovaskulare, të forcës dhe rezistencës dhe ushtrimeve me ndikim të ulët. Qëndroni aktiv gjatë gjithë ditës duke bërë shëtitje të rregullta, duke luajtur me fëmijët tuaj ose kafshët shtëpiake, duke u shtrirë rregullisht, duke ngjitur shkallët, duke zgjedhur ecjen ose biçikletën në vend që të vozisni kur është e mundur, duke bërë pushime gjatë punës për një shtrirje të shpejtë.

– I jepni përparësi Gjumit të Mirë

Gjumi është një nga nevojat themelore njerëzore. Një studim i vitit 2018 zbuloi se gjumi ndihmon aftësinë e rigjenerimit të qelizave staminale dhe rigjenerimin e indeve. Sigurohuni që të flini 7 deri në 9 orë në natë. Shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtën kohë çdo ditë për të mbështetur ritmet tuaja cirkadiane.

Shmangni elektronikën, ushqimet, stresin, kafeinën dhe alkoolin në mbrëmje. Zhvilloni një rutinë mbrëmjeje dhe merruni me aktivitete relaksuese. Sigurohuni që dhoma juaj e gjumit të jetë një vend i shenjtë paqësor, i rehatshëm dhe i nxitjes së gjumit.

– Shmangni ilaçet e dëmshme

Medikamentet, duke përfshirë ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAID), antibiotikët, kortikosteroidet dhe shtypës të imunitetit, janë të dëmshme për trupin tonë. Shumica vijnë me efekte anësore të padëshiruara. Ato mund të ndërpresin florën e zorrëve, e cila çon në inflamacion, zvogëlon rigjenerimin dhe rrit rrezikun e sëmundjes.

Ndërsa në raste të caktuara, ilaçet mund të jenë të përshtatshme ose të nevojshme, në shumicën e situatave, zakonisht ka zgjidhje më të mira. Nëse jeni duke përdorur ndonjë ilaç, mos e ndaloni menjëherë, por punoni ngushtë me një mjek për të zvogëluar ose ndaluar përdorimin e ilaçeve në një mënyrë të sigurt nën drejtimin dhe mbikëqyrjen mjekësore.

– Produkti bimor Schoenanthus

Kërkimet kanë treguar se përbërjet polifenolike ndihmojnë për të aktivizuar qelizat staminale. Ato e bëjnë këtë duke kontrolluar aktivizimin e citokinave inflamatore, duke zvogëluar stresin oksidativ dhe apoptozën, duke ndezur autofaginë, duke mbrojtur dhe rritur funksionin mitokondrial dhe duke rregulluar migrimin dhe diferencimin e qelizave staminale.

Produkti bimor Schoenanthus përmban përbërjet polifenolike më të mira dhe më të studiuara, që ka dhënë rezultate të shkëlqyera te pacientët me sëmundje të ndryshme autoimmune, gjenetike, muskulare, kockore, neurodegjenerative, etj.


Genetic disorder is any disease caused by a problem with a person's genes. Genetic disorders occur when a mutation (a harmful change in a gene, also known as a pathogenic variant) affects genes or when there is the wrong amount of genetic material. There are about 6000 known genetic disorders; many of them are fatal or cause serious problems, while others do not, but can add to problems caused by non-genetics (for example, environmental conditions).

Most genetic disorders do not have a complete cure but can be kept under control. Some have treatments that can slow the progression of the disease or reduce their impact on the patient's life. The type of treatment that suits you depends on the type and severity of the disease. Curing a genetic disease can be difficult or impossible in some cases, but preventing disease progression, medical supervision to catch complications early, and improving quality of life are possible through the desert plant treatment below. , and which is specially prepared for each patient based on the diagnosis and the current state of health of each.


Sëmundja ose çrregullimi gjenetik është çdo sëmundje e shkaktuar nga një problem me gjenet e një personi. Çrregullimet gjenetike ndodhin kur një mutacion (një ndryshim i dëmshëm në një gjen, i njohur gjithashtu si një variant patogjen) prek gjenet ose kur ka sasi të gabuar të materialit gjenetik. Janë rreth 6000 çrregullime gjenetike të njohura; shumë prej tyre janë fatale ose shkaktojnë probleme të rënda, ndërsa të tjerat jo, por mund t’i shtojnë problemet që shkaktohen nga jo-gjenetika (për shembull, kushtet mjedisore).

Shumica e çrregullimeve gjenetike nuk kanë shërim të plotë por mund të mbahen nën kontroll. Disa kanë trajtime që mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes ose të pakësojnë ndikimin e tyre në jetën e pacientit. Lloji i trajtimit që ju përshtatet varet nga lloji dhe ashpërsia e sëmundjes. Shërimi nga një sëmundje gjenetike mund të jetë i vështirë ose i pamundur në disa raste, por parandalimi i avancimit të sëmundjes, mbikëqyrja mjekësore për të kapur komplikimet herët dhe përmirësimi i cilësisë së jetës është i mundur nëpërmjet kurës me bimë shkretinore që e gjeni më poshtë, dhe e cila përgatitet posaçërisht për çdo pacient në bazë të diagnozës dhe gjendjes shëndetësore aktuale të secilit.