Pueraria Mirifica, bima që parandalon plakjen e qelizave

 

Arabisht: بوريريا ميريفيكا

Anglisht: Kwao Krua.

Emri shkencor: Pueraria Mirifica L

Familja: Fabaceae.

Pueraria mirifica, e njohur gjithashtu si Kwao Krua është një bimë e gjetur në veri të Tajlandës. Emri i bimës rrjedh nga latinishtja; Pueraria (fëmijë) dhe Mirificus (i mrekullueshëm). Në Tajlandë, bima njihet si “Kwao Krua Kao”, “Kao” që do të thotë e bardhë, e cila e dallon Pueraria mirifica nga bimë të tjera me rrënjë tuberoze, duke ndarë gjithashtu emërtimin ‘Kwao Krua’ siç është Butea superba, i quajtur zakonisht Kwao Krua Deng. Speciet u identifikuan përfundimisht si Pueraria mirifica në vitin 1952. Si e tharë dhe pluhur, rrënja e Pueraria mirifica kanë një histori të përdorimit  të brendshëm në Tajlandë në mjekësinë tradicionale popullore si një bar për rinovimin e promovimit të rinisë në të dyja gjinitë. Njohuritë rreth Pueraria mirifica janë shkruajtur në broshura që flasin për bimët në kohët e lashta.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, gjethet, kërcelli.

Në bimët Pueraria mirifica, phytoestrogens gjenden në gjethe, kërcell dhe rrënjë. Megjithatë, përmbajtja e phytoestrogen është shumë më e madhe në rrënjë.

Rrënjët e Pueraria mirifica përdoren për vetitë e tyre anti-plakje. Shkencëtarët kanë gjetur dëshmi për disa përfitime të Pueraria mirifica, duke përfshirë përfitime për menopauzën, funksionin e trurit, strukturën e eshtrave dhe funksionimin e zemrës, si dhe aktivitetet antikancer dhe antioxidant.

Elementët aktiv: Rrënjët përmbajnë komponent të quajtur phytoestrogens, të cilat janë një kompleks bimor që imiton rezultatet e estrogjenit të hormoneve femërore. Janë identifikuar të paktën 17 phytoestrogene: deoxymiroestrol, daidzin, daidzein, genistin, genistein, coumestrol, këakhurin,  mirificine, β-sitosterol, stigmasterol, campesterol, mirificoumestan, miroestrol, cytotoxic non-phytoestrogen spinasterol.

Përmbajtja e phytoestrogen varet nga mosha e bimëve. Bimët e vjetra kanë një përmbajtje më të qëndrueshme të phytoestrogen. Një studim tregoi se bimët 3 vjeçare ishin më të mira për përdorim. Gjithashtu, bimët e korrura në verë kishin një përmbajtje shumë më të lartë të fitoestrogjenit se sa në stinët me shi dhe dimër.

Dobitë mjekësore të Pueraria Mirifica

– Pueraria mirifica ndihmon në lehtësimin e simptomave të menopauzës. Disa pacientë shfaqën zvogëlime të ndjeshme të simptomave të menopauzës, duke përfshirë: Çrregullime të gjumit, thatësi të lëkurës, nivele të larta të kolesterolit në gjak, mungesë të periudhave, periudha të parregullta.

– Pueraria mirifica potencialisht mund të trajtojë osteoporozën,  rritjen e formimit të kockave dhe trajtimin e përkeqësimit të kockave në të dy gjinitë.

– Pueraria mirifica përmirëson funksionin e zemrës dhe ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

– Përmirëson aktivitetin antioksidues në mëlçi.

– Është potencialisht antikancer,  ul zhvillimin e tumorit dhe parandalon zhvillimin e radikalëve të lirë.

– Pueraria mirifica ndihmon në përmirësimin e funksionit të trurit.

– Rrit epshin, zbut lëkurën, promovon rritjen e gjirit dhe rritjen e qëndrueshmërisë së gjirit.

– Pueraria mirifica mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit vaginal.

Kujdes!

– Nuk është e këshillueshme gjatë shtatzanisë  dhe gjidhënies.

– Nuk është e këshillueshme për fëmiët nën 5 vjeç.

– Nuk duhet të merret më shumë se 20-30 mg në ditë.

– Nëse merret me sasi të madhe mund të shkaktojë: dhimbje stomaku, dhimbje barku, dhimbje koke, etj.

– Nuk është e këshillueshme të shoqërohet me  medikamentet e gjakut, medikamentet e tiroideve, ilaçet e diabetit, ose tamoxifen.

– Për më tepër, Pueraria mirifica duhet të përdoret me kujdes ekstrem nga njerëzit që janë të ndjeshëm ndaj hormoneve.