Pseudostellaria Heterophylla: Bima e mushkërive

 

Arabisht:  الجنسينغ الأمير

Anglisht: Prince Ginseng.

Emri shkencor: Pseudostellaria Heterophylla L.

Familja: Caryophyllaceae.

Pseudostellaria Heterophylla është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi 15-20 cm i gjatë, me rrënjët zhardhokë të verdhë në gri, me gjethe heshtake. Lulja ka 5 petale të bardha që lulëzojnë nga Prilli deri në Korrik.

Pseudostellaria heterophylla, e njohur zakonisht si (Tai Zi Shen) (Prince Ginseng), është një adaptogen në familjen Caryophyllaceae që përdoret në mjekësinë bimore për të tonifikuar dhe për të gjeneruar trupin. Vetitë e saj kuruese janë mjaft të buta dhe të qëndrueshme. Kjo do të thotë se është ideale për njerëzit që vuajnë nga sëmundje kronike. Siç nënkupton edhe emri, ky është një lloj rrënje xhenseni që mund të merret edhe nga princi ose fëmijët. Emri princi xhensen nuk ka asnjë lidhje me xhensenin edhe pse është emëruar kështu. Njihet si “Xhenseni i mushkërive”. Bima është një bimë me rritje të ulët të familjes Caryophyllaceae që gjendet në Azi dhe në Kinën Jugore.

Pjesët që përdoren: Rrënjët.

Përbërjet  kryesore kimike të rrënjës janë:  lipidet, sheqeri, aminoacidet, heterofilina A dhe B, dhe më shumë. Dhe lipidet janë acidi palmitik, acidi linoleik, glicerina-1-monolinoleat, pirololi 3-Furfuryl-2-karboksilat, acidi behenik, 2-minalina, β-sitosteroli etj.

Dobitë mjekësore të Pseudostellaria Heterophylla L.

– Bima është restauruese për dëmtimin e mushkërive për shkak të nxehtësisë së tepërt ose thatësisë, përfshirë astmën e nxehtë ose të thatë, pleuritin, bronkitin, pneumoninë bakteriale, kollën e thatë, tumoret dhe emfizemën.

– Hulumtimi shkencor tregon se kjo Pseudostellaria ndihmon në mbrojtjen e shtresës që drejton traktin respirator dhe funksionon si një sistem mbrojtës.

– Promovon prodhimin e lëngjeve të trupit dhe rigjeneron mushkëritë.

– Fraksionet e bimës kanë veti anti-tumorale.

– Ndihmon në trajtimin e edemës.

– Ngadalëson plakjen, largon lodhjen dhe forcon rezistencën e trupit.

– Ka efekt stimulues ndaj limfociteve.

– Ul presionin e lartë të gjakut.

– Ndihmon për forcimin fizik pas sëmundjes dhe promovon kurimin e sëmundjeve.

– Forcon shpretkën dhe përmirëson oreksin.

– Pseudostellaria kontrollon sheqerin në gjak dhe ndihmon mbajtjen në vlera normale të sheqerit në gjak.

– Pseudostellaria është një opsion i mirë për ata që vuajnë nga gjumi i dobët, sepse mund të promovojë gjumë të shëndoshë dhe të përmirësojë simptomat e neurasthenia.

– Përmirëson aftësinë fizike të fëmijëve dhe promovon rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve.

– Ndihmon tretjen, forcon stomakun dhe parandalon gastritin.

Shënim!

– Bima nuk ka efekte anësore nëse merret në dozën dhe mënyrën e duhur.