Shumë prej nesh kanë pluhur plastik që rrjedh nëpër vena

Për herë të parë është gjetur mikroplastikë qarkullojë në gjakun e njeriut

 

Rezultatet e studimit të fundit në kërkim të ndotësve mikroplastikë në indet njerëzore nuk duhet të jenë më befasuese. Praktikisht asnjë vend në Tokë nuk është pa mjegull polimer, në fund të fundit, nga malet më të larta deri te organet tona më intime.

Megjithatë, njohja e asaj që depërton në gjakun tonë sjell një ndërgjegjësim të ri se sa mbetje plastike janë bërë një çështje ekologjike në zgjerim.

Studiuesit analizuan mostrat e gjakut të marra nga 22 donatorë të shëndetshëm anonimë për gjurmë të polimereve të zakonshme sintetike më të mëdha se 700 nanometra.

Pasi ekipi bëri përpjekje të mëdha për të mbajtur pajisjet e tyre pa ndotës dhe për të testuar për nivelet e sfondit të plastikës, dy metoda të ndryshme për identifikimin e përbërjes kimike dhe masave të grimcave zbuluan prova të disa llojeve plastike në 17 prej mostrave.

Megjithëse kombinimet e sakta ndryshonin midis mostrave, mikroplastika përfshinte polietileni tereftalat (PET) – i përdorur zakonisht në veshje, në shishet e pijeve, polimeret e stirenit, të përdorura shpesh në pjesët e automjeteve, qilimat dhe kontejnerët e ushqimit.

Mesatarisht, 1.6 mikrogram material plastik u mat për çdo mililitër gjak, me përqendrimin më të lartë pak më shumë se 7 mikrogram.

Studiuesit nuk mund të jepnin një ndarje të saktë të madhësive të grimcave për shkak të kufizimeve të metodave të testimit. Megjithatë, është e sigurt të supozohet se grimcat më të vogla më afër kufirit 700 nanometër të analizës do të ishin më të lehta për trupin për t’u marrë sesa grimcat më të mëdha që kalojnë 100 mikrometra.

Nuk është plotësisht e qartë se çfarë do të thotë e gjithë kjo për shëndetin dhe mirëqenien tonë në terma afatgjatë.

Nga njëra anë, ka ende aq shumë që thjesht nuk dimë për efektet kimike dhe fizike të materialeve të vogla plastike të vendosura midis qelizave tona. Studimet e kafshëve sugjerojnë disa efekte serioze shqetësuese, por interpretimi i rezultateve të tyre brenda një konteksti të shëndetit të njeriut nuk është aspak i thjeshtë.

Gjithsesi, problemi është në rritje, me mbetjet plastike që hyjnë në oqeanet tona, që do të dyfishohen deri në vitin 2040. Ndërsa të gjitha ato këpucë, pirunë, etiketat e bukës, dhe mbështjellësit e çokollatës shpërbëhen, një përqendrim më i madh i mikroplastikës gradualisht do ta gjejë rrugë për të hyrë në qarkullimin tonë të gjakut.

Nëse është doza që prodhon një helm, është e mundur që ne mund të kalojmë një vijë në një pikë ku gjurmët relativisht të padëmshme të stirenit dhe PET mund të fillojnë të kenë disa efekte alarmante në mënyrën se si rriten qelizat tona, sidomos gjatë zhvillimit.

Ne gjithashtu e dimë në përgjithësi se foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë më të prekshëm ndaj ekspozimit ndaj kimikateve dhe grimcave dhe kjo është më shqetësuese.

Duke mbajtur parasysh numrin e vogël të vullnetarëve, është dëshmi e mëtejshme se pluhuri i prodhuar nga bota jonë sintetike nuk filtrohet plotësisht nga mushkëritë dhe zorrët tona.

Ekziston gjithashtu pyetja nëse plastika është e lirë në plazmë, apo është gëlltitur nga qelizat e bardha të gjakut. Çdo skenar do të kishte pasoja mbi mënyrën se si lëvizin grimcat dhe cilat sisteme trupore mund të ndikojnë më shumë.

Do të nevojiten shumë më tepër kërkime në grupe më të mëdha dhe më të larmishme për të hartuar se si dhe ku mikroplastika përhapet dhe grumbullohet te njerëzit, dhe se si trupi ynë lufton për të shpëtuar prej tyre.