Është koha që ta kategorizojmë mbipeshën si një sëmundje ngjitëse

 

Mund të mos jetë një virus, por mbipesha mund të përhapet nga një person në tjetrin. Një studim i botuar në “JAMA Pediatrics” sugjeroi që mbipesha mund të përhapet nëpër bashkësi si një ngjitje sociale. Studimi zbuloi se kalimi në një zonë me një normë të lartë të mbipeshes mund të rrisë rrezikun për tu bërë obez vetë, sepse ju mund të adoptoni në mënyrë të pavetëdijshme zakonet dhe sjelljet jo të shëndetshme të njerëzve përreth jush.

Në këtë studim, studiuesit e Universitetit të Kalifornisë Jugore shikuan nëse ekspozimi ndaj komuniteteve me norma të larta të obezitetit rrit rrezikun e mbipeshes tek banorët individualë. Ata rekrutuan familje të personelit të ushtrisë amerikane në 38 baza ushtarake në të gjithë Amerikën. Morën pjesë gjithsej 1,314 prindër dhe 1,111 fëmijë, niveli i mbipeshës i të cilëve reflektonte normat kombëtare. Një në tre të rritur në një qark tipik të Sh.B.A është mbipeshë, dhe disa nga bazat ishin në qarqe me shkallë të lartë të mbipeshes, duke filluar nga 21 në 38 përqind.

Studiuesit zbuluan se banorë të caktuar në baza në qarqe me shkallë të lartë të mbipeshës kishin më shumë të ngjarë të bëhen mbipeshë ose të trashë. Për çdo rritje të vetme të përqindjes në shkallën e mbipeshës së vendasve, shanset që një i ri të bëhej mbipeshë u rritën me katër deri në gjashtë përqind. Shanset që një prind të shëndoshet është rritur me pesë përqind.

Për më tepër, sa më gjatë të jetonin familjet atje, aq më shumë të ngjarë kishte që pasha e tyre të shtohej. Edhe pas marrjes në konsideratë të faktorëve mjedisorë që mund të ndikojnë në shkallën e mbipeshes, lidhja ishte akoma e dukshme. Është e mundur që të jetosh në një zonë ku ka mungesë palestre dhe një qasje më të lehtë në restorantet e ushqimit të shpejtë, që të dyja këto luajnë një rol kryesor.

“Infeksioni shoqëror nga mbipesha do të thotë që nëse më shumë njerëz rreth jush janë të shëndoshë, atëherë kjo mund të rrisë shanset tuaja për t’u bërë obez,” shpjegon Dr. Ashlesha Datar, një nga autorët e studimit.

Përpjekjet e komunitetit për të parandaluar mbipeshën

Për të luftuar epideminë e mbipeshes, përpjekjet e komunitetit duhet të përqendrohen në inkurajimin e ushqimit të shëndetshëm dhe stilin e jetës aktive në ambiente të ndryshme. Drejtuesit e komunitetit mund të realizojnë programe dhe politika që kontribuojnë në krijimin e mjediseve të shëndetshme të ushqimit në komunitet. Për shembull, ata mund të ofrojnë stimuj për tregun e supermarketeve ose të fermerëve për të krijuar biznesin e tyre në zona ku mungojnë këto shërbime; ose të urdhërojnë restorantet për të vendosur etiketat ushqyese dhe kaloritë në menunë e tyre. Ata gjithashtu mund të inkurajojnë banorët të jenë aktiv fizikisht duke siguruar vende ku ata mund të jenë aktiv.

Shkollat ​​dhe vendet e punës gjithashtu mund të marrin pjesë në promovimin e ushqimit të shëndetshëm dhe të jetesës aktive. Autoritetet e shkollës mund të inkurajojnë fëmijët të pinë ujë në vend të pijeve të ëmbëlsuara me sheqer duke u siguruar atyre qasje në ujë të pijshëm falas. Shkollat ​​gjithashtu duhet të sigurojnë që opsionet e mundshme të ushqimit dhe pijeve janë të shëndetshme. Autoritetet e shkollës duhet të ndihmojnë fëmijët të përmbushin rekomandimet e tyre dietike për frutat, perimet, drithërat, dhe produktet e qumështit pa yndyrë ose me pak yndyrë. Për më tepër, ata mund të rrisin kohën e kaluar në klasa të edukimit fizik për t’u siguruar që studentët janë aktiv fizikisht.

Në komunitetin e vendit të punës, autoritetet mund të krijojnë një mjedis të shëndetshëm të punës duke ofruar një program të shëndetshëm pune për punonjësit e tyre. Ata mund të inkurajojnë aktivitetin fizik duke ofruar mbështetje të aktivitetit fizik, si dhe duke u dhënë mundësi dhe mbështetje sociale. Për më tepër, kafenetë e vendit të punës duhet gjithashtu t’i bëjnë zgjedhjet ushqimore të shëndetshme më të arritshme për punonjësit e tyre.

Obeziteti është rrënja e shumë problemeve shëndetësore, kështu që parandalimi dhe madje edhe kthimi i tij mund të zvogëlojë shumë raste të kushteve fatale mjekësore.

Lexoni gjithashtu