Për fëmijët – Hani shëndetshëm për të luajtur fort

Për fëmijët – Hani shëndetshëm për të luajtur fort

 

Fëmijët aktivë kanë nevojë për karburant “me oktan të lartë”. Përveç kalorive për aktivitetet e përditshme, shëndetin, fuqinë e trurit dhe rritjen, fëmijët sportistë kanë nevojë për energji për sport. Për t’i dhënë një shtysë performancës së tyre, ushqeni këta atletë të rinj me ushqime të fuqishme të mbushura me lëndë ushqyese.

Fëmijët kanë nevojë për energji shtesë për praktikë dhe ngjarje sportive. Furnizoni atletët e rinj me karbohidrate me energji të lartë nga drithërat, frutat, perimet dhe ushqimet e qumështit. Përfshirja e frutave dhe perimeve me vaktet dhe ushqimet i ndihmojë fëmijët të qëndrojnë të hidratuar.

Shërbejeni mëngjesin e kampionit. Ofroni drithëra të plota ose shërbeni kifle të bëra me drithëra dhe fruta, duke përfshirë banane, boronica dhe rrush të thatë. Krijoni një parfe të shpejtë kosi me shtresa jogurti vanilje me pak yndyrë; fruta të freskëta, të ngrira ose të konservuara; dhe drithëra krokante me drithëra të plota.

Paketoni mëngjesin për të shkuar. Kur praktikat e mëngjesit ose udhëtimet në rrugë e bëjnë të vështirë mëngjesin ulur, paketoni një qese me drithëra të plota, banane, mollë, djathë me fije, kuti me lëngje 100 përqind dhe qumësht me pak yndyrë.

Paketoni një çantë super-snack që përfshin fara dhe fruta të thata. Atletët që udhëtojnë kanë nevojë për karburant inteligjent.

Mbushni një qese të izoluar me ushqime me energji të lartë. Përgatitni fëmijën për sulmet me meze të lehtë para dhe pas lojës, me bukë të zezë, djathë, dhe gjalpë kikiriku, me fruta dhe perime të prera.

Ashtu si atletët e çdo moshe, fëmijët kanë nevojë për shumë lëngje freskuese për të qëndruar të hidratuar mirë. Lëngjet janë kritike për të parandaluar mbinxehjen dhe për të hequr mbetjet e prodhuara nga muskujt aktivë. Të qenit edhe pak i dehidratuar mund të ndikojë në mënyrë dramatike në performancën e fëmijës.

Mësojini fëmijët të monitorojnë marrjen e lëngjeve

Sigurohuni që oferta të përputhet me kërkesën. Nevojat për lëngje do të varen nga mosha dhe gjinia e fëmijës dhe ndikohen nga faktorë të tjerë, përfshirë aktivitetin e tyre. Nxehtësia dhe lagështia mund të ndikojnë gjithashtu në sasinë e lëngjeve që i duhen trupit. Përveç sasisë së lëngjeve që rekomandohet gjatë gjithë ditës për aktivitete normale, atletët e rinj do të duhet të qëndrojnë të hidratuar mirë para, gjatë dhe pas stërvitjes ose pjesëmarrjes në ngjarje sportive. Një truk i lehtë është t’u jepni fëmijëve një shishe uji të personalizuar për ta mbajtur në makinë, në autobus, në shkollë dhe në fushë.

Zgjidhni pije me mençuri. Uji është gjithmonë një zgjedhje e shkëlqyer dhe me kosto të ulët. Për aktivitetet që zgjasin më pak se një orë, uji zakonisht do të sigurojë hidratim optimal. Për aktivitete më të gjata, pijet mund të ndihmojnë në rritjen e marrjes së lëngjeve dhe plotësimin e lëndëve ushqyese të rëndësishme që humbasin nga djersitja.

Nëse keni shqetësime specifike në lidhje me marrjen e fëmijës suaj, konsultohuni me një dietolog të regjistruar, i cili është i specializuar në ushqimin sportiv.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook