4 Gjëra të Lehta që mund të bëni për të parandaluar sëmundjen e Alzheimerit

 

Truri është një organ jetik ashtu si zemra, por është e zakonshme të supozosh që nuk ke kontroll mbi atë që ndodh mbi qafën tënde.

Në fakt, gati 60% e njerëzve mendojnë se Alzheimer, një formë e rënies së kujtesës, është diçka e natyrshme që ndodh me kalimin e moshës. Për fat të mirë, kjo nuk është e vërtetë. Alzheimer është një sëmundje, dhe jo një udhëtim i pashmangshëm që ndodh së bashku me plakjen.

Për më tepër, ju mund të luani rol në zvogëlimin e rrezikut të problemeve të kujtesës, qoftë nga problemet e Alzheimerit apo nga probleme të tjera që lindin me kalimin e kohës. Nuk është kurrë shumë herët ose tepër vonë për të menduar për shëndetin e trurit.

Forconi shëndetin mendor duke zbatuar këto katër zakone kyçe

  1. Aktivizohuni

Ecni! Vraponi! Luani! Aktiviteti fizik lufton një substancë të quajtur amiloid, e cila besohet të grumbullohet dhe të çojë në sëmundjen Alzheimer. Amyloidi fillon të ndërtohet një dekadë – ndoshta edhe dy – përpara fillimit të simptomave. E vetmja gjë që dimë për atë që mund të ulë amyloidën në tru është stërvitja. Aktiviteti fizik është një lojtar i fuqishëm shëndetësor, dhe njerëzit aktiv kanë një rrezik 35% më të ulët të rënies mendore. Një studim i botuar në revistën “Neurologjia” zbuloi se fillimi i përkujdesjes së shëndetit të mendjes që në moshë të re, do të parandalojë dëmtimin e trurit në të ardhmen.

Filloni që sot!

Bëjeni gjakun tuaj të qarkullojë më shumë; Kryeni aktivitet fizik 20-30 min çdo ditë.

Bëni trajnimin për force; Përfundoni dy seanca të shkurtra në javë të trajnimit të muskujve.

Qëndroni aktiv gjatë ditës; Ecni ose vraponi çdo ditë të javës për 30 min.

Mos kaloni çdo ditë në të njëjtën rrugë; Gjeni një rrugë të re kur jeni duke ecur nëpër lagjen tuaj. Kjo do të rifreskojë rrjetet tuaja nervore.

  1. Lexoni dhe Meditoni

Të menduarit ndihmon në ngritjen e nivelit mendor (nuk është nevoja për lojëra kompjuterike të zgjuarsisë). Duke folur për tema kyçe rreth një libri që keni lexuar ose rreth një historie, jo vetëm aktivizon mendjen por gjithashtu ky veprim e nxit trurin të arsyetojë dhe ju bën më të përqendruar.

Filloni sot!

Lexoni një libër dhe meditoni rrreth asaj që po lexoni. Kjo mënyrë do ta aktivizojë trurin  më shumë se çdo lloj meditimi tjetër. (Kurani është libri më kurativ në botë për sëmundjet e mendjes dhe zemrës, gjithashtu ai ka nevojë për përqëndrim dhe vëmëndje për t’u kuptuar).

  1. Flini në kohën e aktivizimit të gjëndrës pineale

Koha e mbylljes së syve është koha kur truri bën pastrimin e shtëpisë. Është pothuajse sikur ka një pastrues brenda që pastron disa nga nënproduktet toksike që gjenden në të.

Filloni sot!

Ndryshoni mënyrën se si mendoni për kohën e gjumit; Fjetja  më pak se sa personi ka nevojë, nuk është virtyt, dhe gjumi nuk është një aktivitet që duhet ta shkurtoni kur koha të jetë e ngushtë.

Shqyrtojeni higjienën e gjumit; Sigurohuni të flini në një dhomë të ajrosur mirë dhe të errët.

Hiqni ekranet nga gjumi juaj; Drita blu e emetuar nga televizorët, telefonat dhe iPadët ndalon prodhimin e melatonin-ës, një hormon i fjetjes që ngrihet në trup gjatë natës.

Flini në orar të caktuar; Koha më e mirë e fjetjes është 21.00-22.00. Mbajeni një kohë të caktuar të fjetjes dhe të zgjimit.

  1. Kujdesuni për zemrën që ajo të kujdeset për trurin

Të gjitha ato lëvizje të shëndetshme që bëni për të mbajtur zemrën në formë, edhe truri i do gjithashtu. Me fjalë të tjera, ajo që është e mirë për zemrën është e mirë edhe për trurin.

Filloni sot!

Faktorët e rrezikut për Alzheimer janë të ngjashme me ato tësëmundjes së zemrës dhe përfshijnë presionin e lartë të gjakut, kolesterolin, obezitetin dhe diabetin. Menaxhimi i sëmundjeve të zemrës, do të thotë që po ndihmoni për ta mbajtur rrezikun nga sëmundja Alzheimer nën kontroll.

Përmbajuni dietës mesdhetare; Një përmbledhje e provave kryesore nga Shoqata e Alzheimerit, zbuloi se ky model ushqimi i shëndetshëm lidhet me një rrezik të reduktuar të rënies së kujtesës dhe shëndetit të zemrës. Kujdesuni që në pjatën tuaj të mos mungojnë drithërat e plotë, frutat dhe perimet, peshku dhe arrat.

Parandaloni Alzheimer-in dhe stimuloni funksionet e trurit me ilacet e bimëve shkretinore

Desert herbs products specially produced for patients with various types of stress, anxiety, panic, and depression, including: Acute stress, acute episodic stress, chronic stress, physical stress (trauma, fatigue, environmental pollution, hormonal stress, and dietary), psychological stress (emotional stress, cognitive stress, perceptual stress), psychosocial stress (marital relationships / difficulties, lack of supportive society, lack of adequate resources for survival, loss of employment / investment / savings, loss of loved ones, bankruptcy, home lock-up and isolation), psycho-spiritual stress; General Anxiety Disorder, Social Anxiety Disorder, Panic Disorder, Post-Traumatic Stress Disorder, Obsessive-Compulsive Disorder, Separation Anxiety Disorder, Phobia, Schizophrenia, etc.

Major depression, persistent depressive disorder, bipolar disorder, seasonal affective disorder, psychotic depression, peripartum (postpartum) depression, premenstrual dysphoric disorder, situational depression, atypical depression, etc.


Kura me bimë shkretinore të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të stresit, ankthit, panikut, dhe depresionit, duke përfshirë: Stresi akut, stresi akut episodik, stresi kronik, stresi fizik (trauma, lodhja, ndotja e mjedisit, stresi hormonal dhe dietik), stresi psikologjik (stresi emocional, stresi njohës, stresi perceptues), stresi psikosocial (marrëdhëniet / vështirësitë e martesës, mungesa e shoqërisë mbështetëse, mungesa e burimeve për mbijetesë adekuate, humbja e punësimit / investimeve / kursimeve, humbja e të dashurve, falimentimi, bllokimi i shtëpisë dhe izolimi), stresi psiko-shpirtëror; Çrregullimi i përgjithshëm i ankthit, Çrregullimi i Ankthit Social, Çrregullimi i Panikut, Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik, Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv, Çrregullimi i Ankthit të Ndarjes, Fobia, etj.
Depresioni i madh, çrregullimi i vazhdueshëm i depresionit, çrregullimi bipolar, çrregullimi afektiv sezonal, depresioni psikotik, depresioni peripartum (pas lindjes), çrregullimi disforik premenstrual, depresioni i situatës, depresioni atipik, skizofrenia, etj.