Pankreatiti; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Pankreatiti i referohet inflamacionit akut ose kronik të pankreasit.

Simptomat

Pankreatiti akut nuk zgjat shumë dhe zakonisht shërohet plotësisht.

Pankreatiti kronik është konsideruar i pashërueshëm; ai shkakton ndryshime degjenerative celulare brenda pankreasit që vazhdojnë dhe zhvillohen edhe pas mbarimit të shkakut, që zakonisht është alkooli.

Disa njerëz me pankreatit akut përjetojnë pak ose aspak simptoma, ndërsa të tjerët përjetojnë dhimbje të forta të barkut që godasin jashtë në pjesën e prapme. Dhimbja zakonisht fillon pa paralajmërim, duke arritur masën maksimale brenda disa minutave, dhe pastaj vazhdon për disa orë ose ditë (zakonisht jo më shumë se 48 orë). Dhimbja lirohet kur ulesh dhe shtohet me lëvizjen; mund të shoqërohet me të përziera, vjellje, djersitje, rritje të rrahjeve të zemrës, dhe marramendje.

Simptomet e pankreatitit kronik janë të ngjashme me ato të pankreatitit akut, por këto zakonisht zgjasin më shumë dhe janë të përsëritura, duke rritur ashpërsinë me përparimin e  sëmundjes.

Shkaqet

– Një nga shkaqet kryesore të pankreatitit akut është konsumi i tepërt i alkoolit. Largimi nga alkooli mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të ardhshme.

– Pankreatiti kronik ndodh shpesh nga problemet në fshikëzën e tëmthit, të tilla si gurët e tëmthit.

– Shkaqe të tjera përfshijnë probleme të mëlçisë,

– Autoimuniteti,

– të qënit mbipeshë apo i trashë,

– mangësitë ushqyese,

– dhe / ose përdorimi i ilaçeve farmaceutike.

Shënim! Në disa njerëz, treguesi i vetëm i pankreatitit është tretja e dobët dhe asimilimi i ushqimit për shkak se pankreasi nuk është në gjendje të lirojë sasi të mjaftueshme pancreatin, një enzimë të përfshirë në procesin e tretjes (shenjë e kësaj është  zverdhja, sasia e madhe dhe yndyra në jastëqitje) dhe / ose diabeti, për shkak të pamundësisë së pankreasit për të prodhuar insulinë të mjaftueshme.

Episodet e ardhshme të pankreatitit akut mund të parandalohen duke adresuar shkakun ose shkaqet.

Pankreatiti kronik, nga ana tjetër, mund të kërkojë marrje insuline, si dhe një program diete që synon balancimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe mbështetjen e funksionit pankreatik.

Një program detoksifikimi i mëlçisë dhe tëmthit është gjithashtu i këshilluar. Në disa raste, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hequr pankreasin.

Kujdes: Pankreatiti kronik kërkon kujdes profesional mjekësor.

UDHEZIME TE PERGJITHSHME TE TRAJTIMIT NATYRAL TE PANKREATITIT

Ushqimi

Gjatë një sulmi të pankreatitit akut, rekomandohet agjërimi nga të gjitha ushqimet dhe lëngjet përveç ujit të pastër e të filtruar. Pastaj ndiqni një dietë që thekson ushqime të larta në karbohidrate komplekse dhe fibra, të tilla si drithërat, bishtajoret, dhe perimet, së bashku me sasi të vogla të frutave.

Shmangni të gjitha sheqernat, kafeinën, dhe alkoolin.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj, kështu që përpiquni t’i përmbaheni për sa më poshtë:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.

– Mos pini pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Eliminoni produktet konvencionale qumështit.

Terapia aromatike me Vajra esencial

– Vaj esencial i borzilokut dhe limonit për masazhin mbi pankreas dhe bark mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve.

– Vaj aguliçe rekomandohet gjithashtu.

Terapia me Lëngje

– Karrota, Jerusalem artichoke, panxhar dhe lëng hudhe, të kombinuara në sasi të barabarta me ujë të pastër e të filtruar mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të dhimbshme të pankreatitit akut.

Lifestyle

Ushtrohuni rregullisht sepse kjo ndihmon për të stabilizuar nivelin e sheqerit në gjak, duke lehtësuar kështu barrën në pankreas.