Nuk është nevoja të shpenzoni para për t’u argëtuar! Këtu janë disa këshilla të thjeshta për të kursyer dhe njëkohësisht për të pasur një jetë të kënaqshme

 

Shumica prej nesh nuk i rezistojnë blerjes së sendeve të vogla që i përshtaten me imagjinatën, ndërkohë që në pjesën më të madhe të kohës, këto janë gjëra që mund të bëjmë edhe pa to, si: Drejtimi i makinës në mëngjes nëpër kafe ose revista për t’i vënë në krye të tavolinës në dhomën e ndenjes. Ne gjithashtu priremi të mburremi me disa aktivitete që janë në rregull nëse bëhen rrallë, por kur bëhen vazhdimisht janë të tepruara, të tilla si drekat jashtë me kolegët e zyrës, fundjava ose sezonet e mbrëmjeve në mes të javës, trajtimet luksove dhe të shtrentja të fytyrës, manikyrë, pedikyrë, etj.

Sallonet e komoditetit po shfaqen në çdo cep të rrugës. Bizneset që ofrojnë shërbime të cilat ju mund t’i bëni vetë (si p.sh. rregullimi i thonjve ose depilimi i këmbëve) po rriten për shkak të këtij nocioni që ne, si një komb, po përvetësojmë aktualisht. Është mirë që të shpenzojmë para vetëm për gjëra që vërtet na duhen, dhe nëse ka më të lira me të njëjtën cilësi, duhet të zgjedhim ato. Ajo që na duhet është të përdorim vetëm pak kreativitet. Ja disa udhëzime të thjeshta:

  • Përgatitja e kafesë në shtëpi dhe sjellja e saj në një termus në zyrën tuaj.
  • Inkurajimi i shokëve të punës për të sjellë ushqim për ta ndarë me të gjithë.
  • Leximi në internet.
  • Festimi në shtëpi ose në shtëpinë e një miku, dhe jo jashtë.
  • Hulumtimi për alternativa më të lira ndaj kujdesit të lëkurës.
  • Gjetja e diçkaje për ta bërë në shtëpinë tuaj në vend që të harxhoni benzinë nëpër rrugë.

Këto ndryshime të vogla në stilin e jetës suaj mund t’ju shpëtojnë mijëra dollarë në vit.

Po kështu, duke bërë diçka jashtë norme, si dalja për një masazh, nuk është e keqe në vetvete, sepse ne të gjithë duhet të trajtojmë veten hera herës. Por kur shkoni për masazh çdo natë pas punës, atëherë nuk jeni më “trajtues i vetes”; po e bëni këtë aktivitet një pjesë të rutinës suaj të rregullt. Zakonet si këto mund t’ju pengojnë nga kursimi i parave.

Dilni nga mentaliteti i konsumatorit

Mundohuni të mendoni për mënyrat me të cilat mund të arrini në qëllimin tuaj pa pasur nevojë të blini diçka. Nëse kurseni të gjitha paratë që keni shpenzuar në kinema për një vit, ndoshta ju mund t’i përdorni ato për sistemin tuaj argëtues në shtëpi. Gjithmonë shihni të kaluarën dhe investoni në gjëra që mund t’i përdorni për të ardhmen. Kjo e bën jetën tuaj më të lehtë dhe blerjet tuaja të kenë më shumë ndikim.

Me rritjen e normave të inflacionit, pasigurisë në stabilitetin e punës dhe pagave të mbetura nën standart, është më mirë të fillosh kursimin tani.

Po kështu, mëso të jesh i kënaqur me atë që ke dhe të gjesh diçka që mund ta bësh pa shpenzimin e parave. Zhvilloni hobi që janë të dobishme, të tilla si gatimi (në mënyrë që të mos keni nevojë të hani jashtë) ose qepja (kështu që mund të rregulloni rrobat tuaja sa herë që kanë nevojë për ndreqje, në vend që të blini të reja).

Ta jetosh jetën mirë, nuk do të thotë se duhet të jetë e ngarkuar me gjithë ato sende, lukse, apo teka!