Niveli i ulët i Vitaminës C rrit rrezikun e goditjes hemorragjike në tru, zbulon hulumtimi

 

Goditjet janë shkaku i dytë kryesor i vdekjes në botë, me më shumë se 140,000 që njerëz vdesin – çdo vit – nga një goditje vetëm në SHBA. Për ta vënë në dukje madhësinë e situatës, dikush, në Sh.B.A, ka një goditje rreth çdo 40 sekonda! Por, siç do të shihni së shpejti, niveli i vitaminës C mund të ketë një ndikim të madh në rrezikun tuaj.

Në fakt, ekziston një hulumtim i botuar në American Journal of Clinic Nutrition and Stroke, i cili zbuloi se “vitamina C është jashtëzakonisht e dobishme në parandalimin e goditjes në tru.” Në thelb, një nivel i ngritur i vitaminës C në plazmën e gjakut duket se ka efekt mbrojtës në arterie.

Nivelet e vitaminës C lidhen me shëndetin e indeve dhe parandalimin e goditjes

Përqendrimet e vitaminës C në plazmë më të ulët se 11 mikromole për litër mund të çojnë në efekte hemorragjike. Gjashtëdhjetë e pesë persona që pësuan goditje hemorragjike, të gjithë treguan nivele të varfëruara të vitaminës C; grupi i kontrollit, i cili nuk pësoi goditje në tru, kishte nivele normale të vitaminës C.

Nivelet e vitaminës C në trup tashmë kanë një marrëdhënie të vendosur me forcën e indeve dhe integritetin; dhe ne e dimë që mungesa e vitaminës C mund të shkaktojë gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve dhe skorbut. Studiuesit sugjerojnë se një përkeqësim i forcës së indeve mund të kontribuojë në gjakderdhjen në tru që shoqëron goditje hemoragjike.

Një studim i mëhershëm i detajuar në Gazetën Mjekësore Britanike tregoi se personat e moshuar me nivele të ulëta të vitaminës C kishin rrezik më të madh nga të gjitha llojet e goditjeve; plus një studim i Universitetit të Kembrixhit i vitit 2008 zbuloi se njerëzit me nivele të larta të vitaminës C zvogëluan rrezikun e goditjes në tru me 42%.

Ekspertët thonë: “Përfitimet e vitaminës C janë të pamohueshme”

“Vitamina C është më e mira natyrore në botë si antibiotik, antiviral, antitoksinë dhe antihistaminë … Rëndësia e vitaminës C nuk mund të theksohet. »- Andreë Ë. Saul, PhD.

“Trupi i njeriut është krijuar për të funksionuar më së miri me nivelin e lartë të gjakut dhe qelizave të vitaminës C – sintetizuar sipas nevojës nga mëlçia. Për shkak të një gabimi të lindur të metabolizëm, shumica prej nesh nuk kanë më aftësinë ta bëjnë atë, por kjo nuk e zvogëlon nevojën tonë për vitaminë C ose përfitimet që rrjedhin prej saj. »- Thomas E. Levy, MD, JD.

Mënyrë e thjeshtë për të përmirësuar shëndetin e sistemit kardiovaskular

Përveç mbështetjes së shëndetit të indeve, studimet kanë treguar se vitamina C ndihmon në mirëmbajtjen e shëndetit të enëve të gjakut, rregullimin e presionit të gjakut, stabilizimin e sheqerit në gjak dhe mbështetjen e sistemit të tretjes duke ndihmuar në neutralizimin e radikalëve të lirë. Është gjithashtu jashtëzakonisht e dobishme për shëndetin kardiovaskular. Me konfirmimin se është gjithashtu mbrojtëse ndaj shfaqjes së goditjes në tru, lista imponuese e arsyeve për të marrë vitaminë C sapo është bërë më e gjatë.

Ju mund të optimizoni nivelin tuaj të vitaminës C duke ngrënë shumë ushqime të freskëta (organike) të pasura me vitaminë C, në baza ditore. Ushqimet më të mira për të ngrënë për vitaminën C, përtej një portokalli, janë specat e verdhë (ose të kuq), manaferrat dhe frutat e tjera të pyllit, brokoli dhe shumë nga perimet jeshile me gjethe të errëta – për të përmendur disa.

Dhe, mbani mend, shumë forma suplimente të vitaminës C rrjedhin nga misri i modifikuar gjenetikisht, kështu që si çdo gjë tjetër, njihni burimin tuaj përpara se ta konsumoni.