Nardostachys Jatamansi; Për trurin, stresin, radikalët e lirë, tumorin e trurit, depresionin, kujtesën, parkisonin, dementinë

 

Arabisht: جذور المسك – Xhudhuru al Misk

Anglisht: Muskroot

Emri shkencor: Nardostachys Jatamansi L

Familja: Caprifoliaceae

Nardostachys jatamansi është bimë shumëvjeçare, me lartësi deri në 1 metër, me  lule rozë në formë kambane. Me rrënjë të trasha e aromantike.

Nardostachys jatamansi është një bimë e lulëzuar e familjes Caprifoliaceae dhe gjendet në Indinë Verilindore. Është burim i një lloji vaj esencial me aromë të këndëshme dhe kuruese. Quhet edhe spikenard, nard, nardin ose muskroot. Dëshmitë në rritje tregojnë se bima është e rrezikuar në mënyrë kritike (siç vlerësohet nga IUCN) në natyrë për shkak të mbivlerësimit të ilaçeve, mbinxjerrjes, humbjes së rrënjës  dhe degradimit të pyjeve.

Nardostachys jatamansi mund të ketë qenë përdorur si përbërës në temjanin e njohur si spikenard, megjithëse livando është sugjeruar edhe si kandidat i kohërave klasike.

Bima ka një histori të pasur të përdorimit medicinal. Literatura shkencore përmban kryesisht studime fitokimike dhe shtazore të veprimtarisë së bimës në sistemin nervor. Vaji është përdorur që nga kohërat e lashta si një parfum, si ilaç dhe në kontekste fetare. Rizomat dhe rrënjët e bimës kanë vlerë të lartë medicinale dhe, për këtë arsye, kanë qenë në qendër të studimeve kimike. Ato përmbajnë një larmi squiterpenes dhe coumarins.

Pjesët që përdoren: Rrënjët.

Komponentët kimikë të Nardostachys jatamansi janë provuar në një numër studimesh të ndryshme. Këto përbërje përfshijnë: Alpha-patchoulenese, angelicin, beta-eudesemol, beta-patchoulenese, beta-sitosterol, calarene, calarenol, elemol, jatamansin, jatamansinol, jatamansone, n-hexacosane, n-hexacosanol, n-hexacosanyl arachidate, n-hexacosanyl isolverate, nardol, nardostechone, norsechelanone, oroselol, patchouli alcohol, seychelane, seychellene, valeranal, valeranone. Volatile essential oil, resins, sugar, starch, bitter extractive matter, gum, ketone, sesqueterpin ketone, spirojatamol etc. Other sesquiterpenes include nardin, nardal, jatamnsic acid, b- maline and patchouli alcohol. Various other sesquiterpenes knoën are nardostachone, dihydrojatamansin, jatamansic acid , jatamansinone, oroseolol, oroselone, seselin, nardostachyin, nardosinone, spirojatamol, jatamol A and B, calarenol , seychellene, seychelane, coumarin: xanthogalin.

Dobitë mjekësore të Nardostachys Jatamansi

– Studimet kanë treguar se ekstraktet e N. jatamansi posedojnë aktivitet antioksidues.

– Disa nga këto studime kanë demonstruar gjithashtu aktivitet kundër linjave qelizore të kancerit dhe efekte mbrojtëse nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezatimi.

– Elementët e bimës luftojnë kundër ishemisë fokale të shkaktuar nga okluzioni i arteries cerebrale të mesme.

– N. jatamansi mund të dëshmojë se është një agjent i dobishëm për kujtesën dhe trajtimin e çmendurisë që shfaqet te personat e moshuar.

– Lufton parkinsonin.

– Aktiviteti antikancerogjen;  N. jatamansi u hulumtua për potencialin anti-proliferues kundër qelizave të kancerit.

– Bima medicinale është e dobishme në përmirësimin e aftësive të trurit, forcon sistemin nervor, lufton problemet mendore dhe lufton qelizat kancerore të trurit.

– Forcon sistemin nervor: Ndihmon për të siguruar gjallëri dhe forcë për trupin dhe për sistemin nervor.

– Bima ka fuqinë për të zvogëluar stresin, ankthin dhe tensionin duke balancuar reagimet biokimike në trup.

– Lehtëson gjumë të qetë për ata që kanë jetë stresuese.

– Problemet e mëlçisë: Tregon efekte hepatoprotektive së bashku me ferula asafoetida. Ka karakteristika hepatoprotektive, pra të dobishme në hepatit, parandalon zmadhimin e mëlçisë dhe verdhëzën.

– Është e dobishme për fëmijët hiperaktivë dhe e dobishme për të zvogëluar hiperaktivitetin, shqetësimin dhe agresivitetin.

– Është terapeutikisht shumë e rëndësishme për lehtësimin e  dhimbjeve dhe infeksionet.

– Ndihmon për të qetësuar trupin dhe mendjen në këtë mënyrë siguron çlirim nga dhimbja e kokës dhe migrena.

– Ndihmon për të trajtuar problemet që lidhen me lindjen.

– Përdoret si analgjezik dhe diuretik.

– Ndihmon për të trajtuar parazitët e zorrëve.

– Rritja e flokëve: Jatamansi është i dobishëm në rritjen e flokëve. Përdoret për të përmirësuar ngjyrën e fytyrës dhe siguron pamje të ndritshme të trupit.

Shënim!

– Nuk rekomandohet gjatë shtatëzënisë.

– Ne e përdorim bimën në disa nga kurat tona bimore për sëmundje të caktuara.