Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Multiple Skleroza

Multiple Skleroza

Multiple Skleroza; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral, Kura Bimore

 

Multiple Sklerosis është sëmundje autoimune, që atakon sistemin nervor qëndror (truri dhe palca kurrizore), e cila paraqitet me ankesa dhe dhimbje të ndryshme, të cilat vijnë kohë pas kohe.

Normalisht sistemi imun e mbron organizmin nga faktorët e jashtëm si viruset, bakteret dhe tjera, ose faktorët e brendshëm si qelizat tumorale. Në rastin me MS, sistemi imun sulmon fijet e veta nervore.

 

Simptomat e MS

– Vështirësi në ecje.

– Lodhje (edhe në zhvillimin e punëve të zakonshme).

– Shqetësime të shikimit.

– Shqetësime të ndjeshmërisë.

–  Probleme të ekuilibrit dhe koordinimit motor (marrje mendësh, ataksia, dridhje).

– Dhimbje kronike.

– Spasticitet (dhimbje muskulare,tension i ulët muskular me kontraktura të dhimbshme tëkrahëve dhe këmbëve).

– Depresion.

– Probleme të lidhura me funksionet seksuale.

– Shqetësime të fshikzës së urinës (inkontinenca).

– Shqetësime intestinale (stipsi).

– Shqetësime të gjuhës (disartria).

– Shqetësime konjitive (probleme të memories dhe përqëndrimit).

Në raste të shpeshta këto ankesa kalojnë vetvetiu pas një kohe por edhe mund të mbesin, dhe në këtë rast ndodh sëmundja e MS.

 

Shkaqet e MS
Si shkaktar i kësaj sëmundje merret dëmtimi i pjesshëm i Myelins-it, një lloj membrane e paraqitur në shumë pjesë të sistemit nervor, e cila e izolon nervin për bartjen e ushqimit gjegjësisht për përcjelljen e nevojshme të sinjalit nervor. Në raste kur dëmtimet janë më të thella d.m.th e kanë prekur edhe vetë nervin, atëherë ato dëmtime mbesin edhe përkundër ripërtëritjes së membranës (Myelinës).
Shkenctarët nuk kanë arritur të zbulojnë një faktor të vërtetë por sipas studimeve ata mendojnë se faktorët që  mund të ndikojnë  në shfaqjen e kësaj sëmundjeje janë:

– Sëmundje e mëparshme, si Diabeti.

– Mund të futen edhe në mënyrë virale.

– Mungesa e vitaminave B, të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në tru.

– Stresi.

– Po të tjera raste kemi edhe ato të natyrave vaskulare dhe kjo ndodh tek ata persona që vuajnë nga hipertonitë e zgjatura dhe bëjnë atake ishemike të përsëritura, që janë të predispozuar të preken nga këto demenca.

– Faktorë të tjerë që ndikojnë janë natyrat reumatizmale.

Pra, shkaqet janë të shumta, që mund të vijnë nga një sëmundje bazë dhe të tjerat janë sekondare.
Shkencëtarët thonë se (MS) skleroza e shumëfishtë nuk duket se trashëgohet nga prindi tek fëmija, por megjithatë ndonjëherë ajo prek pjesëtarë të së njëjtës familje.

 

Moshat e prekura

Çdo njeri mund të preket nga MS.
Multiple Skleroza e prekë njeriun më së tepërmi ndërmjet moshës 20 dhe 40 vjeç. Nga kjo sëmundje vuajnë më shumë femrat se meshkujt.

A mund të parandalohet?

Parandalimi i kësaj sëmundjeje nuk është i mundshëm. Mirëpo jeta e lumtur dhe dëshira për jetë bëjnë çudira.
Në raste dyshimi duhet bërë analiza neurologjike (kontrollimin e membranës). Në bazë të matjes së sasisë së ujit në tru, shpesh mund të nxirret përfundimi nëse vuan personi me ankesa nga kjo sëmundje. Nganjëherë është i nevojshëm edhe një fotografim me rëntgen i një shtrese apo një EEG.

A mund të kurohet nga mjekësia kimike?

Multiple Skleroza është e pashërueshme. Me medikamente (barna) të ndryshme provohet dobësimi i sistemit të imunitetit. Për këtë qëllim përdoren barnat e ngjashme, të cilat përdoren kundër Tumorit, si: Azathiopin, Cyclophosphamid dhe Methotrexat. Po ashtu edhe Kortizoni (glykokortikoid) përdoret për këtë qëllim. Të gjitha këto barna janë të rënda dhe kanë ndikime të thella në shëndetin e njeriut. Tek një pjesë e të sëmurëve me terapinë Interferon është i mundshëm rrallimi i paraqitjeve të ankesave si dhe i dhimbjeve. Terapia me Botulinum-toksin (helm i bakterit Clostridium botulinum), e paraparë për ankesat në muskul, gjendet në fazën fillestare provuese. Nganjëherë ndihmojnë barnat kundër ngërçit të muskujve (p.sh Lioresal) por ndodhë që edhe ta keqësojnë gjendjen duke e shtuar intensitetin e dhimbjeve.

 

Këshilla të përgjithshme të dobishme

– Shmangni kafeinën.

– Gjimnastika luan një rol qendror.

– Për të ndihmuar procesin e ripërtëritjes së membranës, personave të prekur nga kjo sëmundje ju duhet të jenë sa më aktiv.

– Ushtrimet e qetësimit ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjeve të muskujve.

– Po ashtu edhe bisedat me personat e prekur nga kjo sëmundje janë një ndihmë e mirë kundër dhimbjeve.
– Kurim të sëmundjeve bazë.
– Kurim të sëmundjeve kronike.
– Përkushtim nga familjarët.

 

KURA BIMORE PER MULTIPLE SCLEROSIS (MS)

Kura jonë për sëmundjet autoimmune përbëhet nga disa ilaçe bimore që janë në formë të kapsulave, çajit dhe mënyra të tjera të marrjes; por nuk mjafton me kaq, përkrah ilaçeve të posaçme, pacientët duhet të ndjekin edhe këshillat për dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe këshilla të tjera që ne i shoqërojmë bashkë me ilaçet si dhe ato qe i japin vazhdimisht gjate ndjekjes se trajtimit.

Trajtimi ynë i kësaj sëmundje ndiqet mesatarisht 6-12 muaj, dhe synon jo vetëm përmirësimin e gjendjes së pacientit dhe parandalimin e avancimit të sëmundjes e të komplikacioneve të saj, por ne synojmë shërimin total të sëmundjes, dhe për këtë, pas ndihmës së Zotit Fuqiplotë, na duhet vullneti i pacientit dhe ndjekja sa më me përpikmëri e ilaçeve dhe këshillave tona.

Perberesit e kesaj kure i gjeni ketu.

By | 2017-07-19T18:37:50+00:00 March 24th, 2017|Autoimune & Gjenetike|0 Comments
error: Alert: Content is protected !!