Miokarditi, COVID-19 dhe Vaksinat mARN: A ka ndonjë lidhje?

 

Miokarditi, një inflamacion i muskujve të zemrës, është një gjendje mjekësore për të cilën mund të mos keni dëgjuar shumë – deri vonë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) po monitorojnë një numër të vogël të rasteve të miokarditit që kanë lindur tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj jo shumë kohë pas vaksinimit të mRNA COVID-19.

Në maj, Komiteti Këshillëdhënës për Praktikat e Imunizimit COVID-19, Grupi Punues i Sigurisë së Vaksinave COVID-19, një panel i posaçëm që këshillon CDC, raportoi se rastet u identifikuan “kryesisht në adoleshentë dhe të rinj të rritur” dhe në më shumë meshkuj sesa femra, që lindin rreth katër ditë pas vaksinimit.

Miokarditi mund të shkaktohet nga një larmi virusesh të zakonshme, shpjegon Jeremy Asnes, MD, shefi i kardiologjisë pediatrike në Yale Medicine dhe bashkë-drejtor i Qendrës së Zemrës së Fëmijëve Yale Neë Haven. “Shembujt përfshijnë viruse që shkaktojnë ftohje tipike ose sëmundje gastrointestinale. Miokarditi mund të shkaktohet gjithashtu nga ilaçe të caktuara, si dhe nga disa sëmundje autoimune”, thotë ai. “Dhe, megjithëse i rrallë, miokarditi mund të shkaktohet nga një përgjigje imune ndaj një vaksine siç është vaksina e lisë, e cila ishte vaksina më e suksesshme në historinë botërore.”

Në këtë pikë, është shumë herët për të treguar se çfarë mund të shkaktojë rastet e miokarditit të raportuara së fundmi. Ashtu si me çdo ndërhyrje mjekësore, mjekët dhe agjencitë – duke përfshirë edhe Administratën e Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe CDC – monitorojnë vazhdimisht përdorimin dhe efektet anësore të vaksinave, prandaj ata po shikojnë këto raste.

Akoma, mjekët po qetësojnë pacientët dhe familjet. “Kjo është një ngjarje tepër e rrallë”, thotë Dr. Asnes. Ai shtoi se pacientët duket se përmirësohen shpejt. “Unë mendoj se mesazhi më i rëndësishëm në këtë pikë është se ne ende rekomandojmë që fëmijët mbi 12 vjeç të ndjekin rekomandimet e vaksinës nga CDC,” thotë ai. “Ndërsa po i marrim shumë seriozisht këto raporte të miokarditit, ne – së bashku me CDC – vazhdojmë të ndiejmë se përfitimet e vaksinimit kundër COVID-19 e tejkalojnë shumë rrezikun e vogël, nëse ka, të marrjes së miokarditit në lidhje me vetë vaksinën.”

Tani për tani, nuk është e qartë nëse rastet kanë të bëjnë me marrjen e një vaksine mRNA COVID-19. “Ne as nuk e dimë nëse është një efekt i vaksinës,” thotë ai. “Duket se po ndodh në marrëdhënie kohore me vaksinën, por ne nuk dimë asgjë për shkakësinë,” thotë Dr. Asnes.

Ajo që është ngushëlluese të dihet, vëren ai, është se “rastet e shikuara deri më tani kanë qenë shumë të lehta”.

Çfarë është miokarditi?

Thjesht, “Miokarditi është pezmatim i muskujve të zemrës”, thotë Erica Spatz, MD, MHS, një kardiologe e Yale Medicine, “dhe ka një sërë simptomash të ndryshme dhe niveleve të ashpërsisë së miokarditit. Më shpesh inflamacioni është i lehtë, dhe ne e trajtojmë atë me ilaçe anti-inflamatore, të tilla si ibuprofen ose një ilaç me recetë të quajtur koleçinë, “thotë ajo. “Miokarditi, në shumicën e rasteve, bëhet më mirë vetë pa ndërhyrje mjekësore”. Në raste të rralla, mund të shkaktojë aritmi ose dobësi të zemrës.

Miokarditi mund të ndodhë si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Çfarë e shkakton miokarditin?

Miokarditi, shpesh nuk ka ndonjë shkak të identifikueshëm. Ndonjëherë, megjithatë, ngjarja nxitëse mund të jetë një virus i zakonshëm. “Ne e dimë që disa viruse kanë më shumë të ngjarë të shkaktojnë miokardit”, thotë Dr. Spatz, të tilla si gripi, adenovirus, parvovirus (sëmundja e pestë) ose Coxsackie (sëmundje e duarve, këmbëve dhe gojës). Por pacientët të cilët nuk kishin një infeksion të dukshëm viral diagnostikohen gjithashtu me miokardit. Disa mund të raportojnë se kanë pasur një infeksion të frymëmarrjes së sipërme në javët e mëparshme, thotë ajo.

A ndodh miokarditi me infeksionin COVID-19?

Ka pasur disa raporte të rasteve të miokarditit pas infeksionit COVID-19. Disa ishin në kolegjin e atletikës, gjë që fillimisht ngriti shqetësime tek mjekët. “Ky numër fillimisht mendohej të ishte vërtet i lartë”, thotë kardiologia e Yale Medicine, Rachel Lampert, MD. “Por në botimet pasuese, raportimi mbi studimet me dhjetëra mijëra atletë, incidenca aktuale e miokarditit në atletët e kolegjit me COVID është shumë më e ulët nga sa ishte menduar fillimisht. Në një studim të fundit me mbi 19,000 atletë që iu nënshtruan testit COVID, 3,018 kishin COVID, dhe prej tyre, vetëm 0.7% kishin përfshirje kardiake.”

Fakti që gjendja në vetvete ka një varg shkaqesh të njohura dhe të panjohura e bën veçanërisht të vështirë për t’u kuptuar tani. Mjekët kanë vërejtur se miokarditi nganjëherë ndjek infeksionin COVID-19. Por “Nëse vetë virusi infekton zemrën, ose nëse është reagimi imun ndaj virusit që shkakton miokarditin, është një nga gjërat që ne nuk e dimë”, thotë Dr. Lampert.

Një tjetër e panjohur është nëse SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, ka më shumë të ngjarë të shkaktojë miokardit sesa viruset e tjera. “Nëse miokarditi ishte në të vërtetë më i zakonshëm me COVID sesa me viruse të tjerë, ne nuk e dimë vërtet. Ne e dimë që disa njerëz me COVID morën miokardit. Por ishte një kohë shumë e shkurtër e COVID, dhe ne mund të kemi qenë më të akorduar në këto raste në krahasim me rastet sporadike për shkak të viruseve të tjerë që janë më pak të përhapur”, thotë Dr. Lampert.

Cilat janë shenjat e miokarditit?

Dhimbja në gjoks është simptoma më e zakonshme e miokarditit dhe sikletet tipikisht janë më të dukshme dhe të theksuara kur qëndroni shtrirë sesa kur rrini ulur. Dhimbja shkaktohet nga inflamacioni, i cili mund të gjendet në muskulin e zemrës, si dhe në perikard, i cili është qesja në të cilën zemra qëndron, shpjegon

Dhimbja është zakonisht e mprehtë dhe e vazhdueshme kundrejt dhimbjes së shkurtër që zgjat vetëm disa minuta. Pacientët që kemi parë të gjithë paraqiten me shqetësime të vazhdueshme në gjoks.

Nëse ju ose një i dashur keni përjetuar dhimbje gjoksi ose zemre pas vaksinimit (ose në ndonjë kohë tjetër), kërkoni kujdes mjekësor. Është gjithmonë një ide e mirë që të kontrolloheni nga një mjek.

Ndërsa mjekët janë duke pritur për më shumë informacion dhe udhëzime nga CDC – dhe për të mësuar më shumë rreth kësaj shfaqje të miokarditit – kjo mund t’i lehtësojë mendjet të dinë se kardiologët zbulojnë se “në përgjithësi, nëse zemra ka një inflamacion të përkohshëm, ajo bëhet më e fortë.”

Neurada, Ilaçi bimor më i mirë për miokarditin dhe të gjitha sëmundjet e zemrës

Neurada – Për Sëmundjet e Zemrës dhe Gjakut

Neurada – Për Sëmundjet e Zemrës dhe Gjakut