Millingtonia Hortensis; Për sëmundjet e mushkërive, fytit, mëlçisë dhe zorrës së trashë

Arabisht: شجرة الفلين الهندية

Anglisht: Indian cork tree

Emri shkencor: Millingtonia Avenue L.f

Familja: Bignoniaceae

Millingtonia Hortensis është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, rritet në lartësi midis 18 dhe 25 metra dhe ka një përhapje prej 7 – 11 metra. Përfundon rritjen në moshën 6 dhe 8 vjeç dhe jeton deri në 40 vjet. Druri është i butë, i brishtë, me një kërcell piramidal. Është një pemë e gjithanshme, e cila mund të rritet në lloje të ndryshme toke dhe klima, me një preferencë për klimat me lagështi.

Lulet e bardha vijnë si panik të mëdhenj, të cilët lëshojnë një aromë të këndshme dhe qetësuese. Ato janë biseksuale dhe zigomorfe. Sepalet në formë zile të luleve kanë pesë lobe të vogla. Lulja ka katër stamena me antera paralele ndryshe nga shumica e bimëve të tjera të kësaj familjeje ku anterat janë divergjente.

Fruti është një kapsulë e lëmuar e sheshtë dhe është e ndarë në dysh. Ai përmban fara me krahë të gjerë. Zogjtë ushqehen nga frutat që ndihmojnë në shpërndarjen e farës. Në kultivim, qëndrueshmëria e farave është e ulët, nëse ato nuk mbillen menjëherë pas pjekjes së frutit, kështu që bima në përgjithësi shumohet përmes copave.

Origjina e Millingtonia Hortensis është Azina Jugore dhe Azina Juglindore.

Pema konsiderohet dekorative dhe aroma e këndshme e luleve e bën atë një pemë unike.

Millingtonia Hortensis lulëzon natën dhe i rrëzon lulet herët në mëngjes. Për shkak të parfumit të luleve, ato janë shumë të kërkuara. Karakteristika dyllore e luleve siguron freskinë e tyre për një kohë të gjatë.

Millingtonia Hortensis është një bimë medicinale e rëndësishme. M. Hortensis përdoret si antipiretik, sinusit, kolagogë, tonik, është një burim i pasur vaji esencial, flavonoid, taninë dhe alkaloide. Kontrollon helmimin nga ushqimi, redukton ethet, tonik i mushkërive, bronkodilator i mirë, për Astmën. Lulet i shtohen duhanit nga ata që pijnë duhan si trajtim për sëmundjet e fytit.

Përmban sasi të larta të: karbohidrateve, tanineve, saponinve, flavonoide,ve alkaloideve, betacianinave, fenoleve etj.

Prania e këtyre fitokimikave dhe kapaciteti antioksidues mbështet përdorimin e kësaj bime si agjent natyral.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, kërcelli, gjethet, lulet.

Dobitë mjekësore të Millingtonia Hortensis

Millingtonia hortensis është burim i bollshëm i flavonoideve, të cilat janë të dobishme në mbrojtjen e indeve të mëlçisë nga dëmtimi.

– Parandalon dëmtimin e mëlçisë.

– Stimulon funksionet e mëlçisë dhe ndihmon në rigjenerimin e saj.

– Normalizon akumulimin e yndyrës në mëlçi.

– Ndihmon në trajtimin e hepatitit dhe kancerit të mëlçisë.

– Përmban aktivitet të mirë antimikrobik dhe anti-astmatik.

Millingtonia Hortensis përdoret si kolagogë, për uljen e temperaturës, sinusit, antipiretik dhe tonik.

– Tonik i mushkërive dhe trajtim për sëmundjet e fytit.

– Trajton tuberkulozin dhe paston mushkëritë.

– Ndihmon në trajtimin e astmës, sinusit, kollës, sëmundjeve të fytit.

– Ndihmon në trajtimin e kancerit të fytit dhe mushkërive.

– Aktiviteti anti-mikrobial i bimës pengon rritjen e kërpudhave në trup.

– Pastron trupin nga radikalët e lirë.

– Frenon përhapjen e qelizave në një linjë qelizore të kancerit të zorrës së trashë.

– Pastron zorrën e trashë nga kërpudhat dhe bakteriet e dëmshme.

– Ndihmon tretjen, dhe forcon trupin.

– Stimulon përqëndrimin.

– Përmban aktivitet të lartë antioksidues, antifungal, antipiretike, antituberkulare, antimikrobike, antimutagjenike, antikancerogjene.

Shënim!

– Millingtonia Hortensis nuk ka efekte anësore dhe mund të merret edhe nga fëmijët mbi 1 vjeç.

– Millingtonia është një nga përbërësit e formulave tona bimore që lidhen kryesisht me sëmundjet e mushkërive, fytit, mëlçisë dhe zorrës së trashë.