Millettia Stuhlmannii; Për sëmundjet në sistemin tretës

 

Arabisht: بانجا بانجا

Anglisht: Panga panga

Emri shkencor: Millettia stuhlmannii L.

Familja: Fabaceae.

Millettia Stuhlmannii është pemë shumë vjeçare, mund të arrijë 20-30 m në lartësi, me një kurorë të përhapur, me gjethe të mëdha, të gjelbërta sipër dhe blu poshtë, me një terminal dhe 7- 9 palë fletëpalosje të kundërta, që zhvillohen pas lulëzimit, me lule të mëdha rozë, që shfaqen nga Nëntori deri në Janar. Bishtajat e farës janë të sheshta dhe lëshojnë farat e tyre kur ndahen për shkak të rritjes së rrotullimit.

Origjina e Panga pangës është Afrika e Jugut dhe Azia. Millettia stuhlmannii, e njohur zakonisht si panga panga, është një specie e njohur. Përdorimi i tepërt lokal mund ta çojë drejt zhdukjes. Përveç korrjeve për lëndë drusore, numri i tyre është varfëruar edhe nga vjelja e lëvores dhe rrënjëve, të cilat janë të përdorura për qëllime medicinale.

Druri është me çmim shumë të lartë dhe me vlera. Zemra e drurit është shumë e qëndrueshme, pasi nuk ndikohet nga kërpudhat.

Gjinia  Millettia shfaqet në farmakopinë afrikane që prej shekujsh. Millettia ka një vend të rëndësishëm me indikacione të shumta terapeutike, të tilla si anti- tumoral, anti-inflamator, anti-viral, baktericid, insekticid, etj. Shumëllojshmëria e këtyre veprimtarive, e njohur mirë në mjekësinë tradicionale, po konfirmohet nga studimet farmakologjike në laborator dhe i jep kësaj gjinie një interes aq të madh në mjekësinë tradicionale sa në kërkimin fitokimik të komponimeve aktive. Millettia paraqet afro 150 indikacione të dallueshme terapeutike, duke mbuluar shumë patologji të rëndësishme.

Llojet e  Millettia të njohura në farmakopasitë tradicionale përfshijnë: M. chrysophylla, M. comosa, M. conraui, M. dinklagei, M. goossensii, M. hypolampra, M. leonensis, etj. M. lucens, M. peguensis, M. pilosa.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, lëvorja, gjethet, farat.

Dobitë mjekësore të Millettia Stuhlmannii L

– Lufton virusin H. pylori, infeksionet bakteriale (një infeksion i zakonshëm i stomakut që mund të çojë në ulçër të stomakut)

– Lufton tumoret në sistemin e tretjes.

– Lufton Polipat e stomakut (rritjet jonormale të indeve që formohen në membranën e stomakut).

– Ndihmon në balancimin e acidit në stomak.

– Qetëson dhimbjet e stomakut dhe zorrëve.

– Ndihmon tretjen dhe largon diarrenë ose kapsllëkun.

-Lufton  parazitët e zorrëve.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të zorrës së trashë.

– Largon kollitjet dhe ftohjet.

– Qetëson dhimbjet e kokës që shkaktohen nga mostretja e ushqimit.

– Pastron trupin nga helmet.

– Ndihmon për shumë sëmundje që prekin stomakun dhe sistemin tretës.

– Ndihmon në kurimin e plagëve dhe infeksioneve të lëkurës.

Shënim!

– Duhet të merret me sasi të vogël për shkak të përmbajtjes së lartë të komponentëve.