Simptomat e mëlçisë së dhjamosur dhe mënyra natyrale për kurimin e saj

 

Yndyra apo dhjamosja e mëlçisë, ose Steatoza, është një term që përshkruan ndërtimin e yndyrës në mëlçi. Është normale që të ketë yndyra në mëlçi, por kur është shumë se 5-10% e peshës së mëlçisë, atëherë është yndyrë e tepërt.

Mëlçia është organi i dytë më i madh në trup. Funksioni i mëlçisë është të përpunojë çdo gjë që ju konsumoni, dhe të filtrojë çdo substancë të dëmshme nga gjaku. Ky proces ndërpritet nëse ka shumë yndyrë në mëlçi. Mëlçia më së  shpeshti riparon veten me rindërtimin e qelizave të reja, kur ato të vjetrat janë të dëmtuara.

Kur mëlçia nuk riparon veten, atëherë formohen dhëmbëza të përhershme (cirrozë). Kjo lloj sëmundje mund të çojë në probleme serioze, pasi mund të shkaktojë dëmtim të indeve në mëlçi, duke shkaktuar cirrozë të mëlçisë. Me kalimin e kohës, ajo mund të çojë në kancer të mëlçisë, dëmtim të mëlçisë dhe dështim të saj.
Rreth 20% e të rriturve kanë një formë të kësaj gjendjeje, dhe rreth 6 milionë fëmijë gjithashtu. Studimet kanë treguar se fëmijët aziatikë dhe hispanikë janë më shumë në rrezik.

Mëlçia e dhjamosur shfaq zakonisht  simptomat e mëposhtme:

– Lodhje apo parehati të barkut.

– Mëlçia mund të bëhet më e zgjeruar, dhe mjeku mund ta zbulojë këtë gjatë një provimi fizik.

– Oreks të dobët.

– Humbje peshe.

– Dobësi.

– Konfuzion.

– Dhimbje në zonën e sipërme në të djathtë të barkut.

– Gjakderdhje.

– Enjtje të këmbëve.

– Pesha e tepërt në zonën e barkut.

– Nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve.

– Të përziera.

– Gurët e tëmthit.

– Djersitja e tepërt.

– Sytë e kuq.

Shkaqet e dhjamosjes së Mëlçisë

– Shkaku më i zakonshëm i mëlçisë yndyrore është alkoolizmi.

– Ushqimi; një dietë e lartë me yndyrë mund të rezultojë direkt në inflamacion të mëlçisë.

– Mbipesha.

– Hiperlipidemia, ose nivelet e larta të yndyrës në gjak .

– Diabeti.

– Trashëgimia gjenetike.

– Humbja e shpejtë e peshës.

– Efektet anësore të barnave të caktuara, duke përfshirë aspirin, steroid, tamoxifen, dhe tetracycline.

– Kolesteroli i lartë.

– Nivelet e larta të triglicerideve.

– Hepatiti C.

– Sasia e lartë e hekurit në gjak.

Në vijim gjeni Udhëzuesin e posaçëm të pacientëve me sëmundje të mëlçisë për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

Trajtimi natyral profesional për mëlçinë e dhjamosur