Meconopsis horridula 

 

Arabisht: النعمان الأزرق.

Anglisht: Prickly Blue poppy.

Emri shkencor: Meconopsis horridula L.

Familja: Papaveraceae.

Meconopsis horridula është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi deri 20cm, me lule të hapura, ovale, zakonisht me ngjyrë të kaltër ose të kuqërremtë. Gjethet janë eliptike, të ngushta e qumështore. Farat janë të vogla, kafe të errët dhe kanë shenja të theksuara.

Origjina e bimës është Kina dhe Tibeti. Fidanët e rinj kanë disa gjethe dhe janë të ndjeshme ndaj erërave të forta. Ajo është mjaft rezistente ndaj thatësirës dhe rajoneve shkëmbore. “Meconopsis horridula” është përdorur në mjekësinë bimore tradicionale për shkak të cilësive të saj anti-inflamatore dhe analgjezike. Si të tilla, ato janë nxjerrë gjerësisht duke i bërë këto lloje të rrezikuara.

Pjesët që përdoren: Farat.

Elementët aktiv: Hexadecanoic acid (16.8%), 1,2-dimethyl naphthalene (11.4%), 1,4-dimethyl naphthalene (6.6%), 1,3-dimethyl-5-ethyl naphthalene (5.9%), and 3-methyl biphenyl (5.6%) for M. punicea, and hexadecanoic acid (9.9%), 1,2-dimethyl naphthalene (7.9%), 1,3-dimethyl-5-ethyl naphthalene (6.2%), tetradecane (5.9%), and hexyl cinnamaldehyde (5.5%).

Dobitë mjkësore të Meconopsis horridula 

– Lufton temperaturën, dhimbjet dhe infeksionet.

– Paranadalon zhvillimin e qelizave tumorale.

– Ndihmon në luftimin e kancerit të gjirit.

– Ndihmon në kurimin e plagëve.

– Ndihmon në kurimin e leukemisë.

– Nxit në vetpastrimin e gjakut dhe mëlçisë nga toksinat.

Shënim!

– Meconopsis horridula nuk ka efekte anësore nëse merret në dozën dhe mënyrën e duhur.