Ngrënia e këtyre ushqimeve të pasura me luteinë në moshën e mesme mund ta bëjë trurin më të ri dhe trupin në formë fizike më të mirë

 

Një studim i ri zbulon se pjesëmarrësit në moshën mesatare me nivele më të larta të luteinës – një lëndë ushqyese e gjetur në perime me gjethe jeshile si spinaqi dhe lakra jeshile, si dhe avokado dhe veza – kishin përgjigje nervore që ishin më të barabarta me individë më të rinj sesa me bashkëmoshatarët e tyre.

Ushqimet e pasura me luteinë si spinaqi dhe lakra jeshile janë tashmë të preferuarat e atyre që kërkojnë të qëndrojnë në formë fizike. Por studimi i ri tregon se ata gjithashtu mund t’i mbajnë konsumatorët të aftë nga ana njohëse.

Shumica e studimeve të tjera janë përqendruar në të rriturit e moshuar, pasi tashmë kanë një periudhë rënieje. Studiuesit zgjodhën të përqendroheshin tek të rriturit e moshës së mesme për të parë nëse kishte një ndryshim të dukshëm midis atyre me nivele më të larta dhe të ulëta të luteinës.

Ndërsa njerëzit plaken, ata përjetojnë rënie njohëse dhe fizike. Kërkimet kanë treguar se ky proces mund të fillojë herët në jetë, me disa ndryshime që në vitet ’30. Luteina është një lëndë ushqyese që trupi nuk mund ta bëjë vetë, prandaj duhet të fitohet përmes dietës. Luteina grumbullohet në indet e trurit, por gjithashtu grumbullohet në sy, gjë që i lejon studiuesit të matin nivelet pa u mbështetur në teknikat invazive.

Studiuesit matën luteinën në sytë e pjesëmarrësve të studimit duke i kërkuar pjesëmarrësit të shikonin në një fushë dhe t’i përgjigjeshin një drite dridhëse. Pastaj, duke përdorur elektroda në lëkurën e kokës, studiuesit matën aktivitetin nervor në tru ndërsa pjesëmarrësit kryen një detyrë që provonte vëmendjen.

Nënshkrimi neuro-elektrik i pjesëmarrësve të moshuar me nivele më të larta të luteinës dukej shumë më shumë si homologët e tyre më të rinj sesa kolegët e tyre me më pak luteinë. Luteina duket se ka një rol mbrojtës, pasi të dhënat sugjerojnë se ata me më shumë luteinë ishin në gjendje të angazhonin më shumë burime njohëse për të përfunduar detyrën.

Studime të tjera të fundit tregojnë se luteina mbron edhe shikimin nga drita blu e dëmtuar nga ekranet e kompjuterave dhe celularëve. Nivelet më të larta të luteinës shoqërohen gjithashtu me shëndet më të mirë të zemrës dhe shkallë më të ulët të disa llojeve të kancerit. Luteina gjithashtu zvogëlon rrezikun e diabetit, dhe rrit shëndetin e lëkurës.

Luteina është një nga më shumë se 600 antioksidantë të ndryshëm karotenoid.

Këto janë perime dhe fruta të tjera të pasura me lutein: Ushqimet e pasura me luteinë përfshijnë perimet me gjethe të errëta, bizele, kunguj, brokoli, shparguj, marule, karrota, vezët, patatet e ëmbla, fëstëk.