Lumturia e brëndshme; Mënyra të Shpejta dhe Natyrale për ta arritur atë dhe për të rritur humorin

 

Lumturia gjendet brenda çdo njeriu, por shpesh shumë njerëz e kërkojnë atë tek të tjerët, në botën e jashtme. Ne kemi pushtetin për të qënë me të vërtetë të lumtur. Kjo është në mënyrën se si ne mendojmë, mënyrën se si zgjedhin për të kaluar ditën, dhe si ta shpenzojmë kohën. Këtu janë disa hapa të thjeshtë që ju mund të merrni për të rritur lumturinë tuaj të brëndshme në mënyrë të natyrshme dhe për të rritur humorin tuaj.

– Ushtrimet fizike dhe gjëndja psikologjike janë të lidhura ngushtë. Kur trupi juaj ndjehet mirë, kështu do të  ndihet edhe mendja juaj. Kur ju ushtroheni, truri juaj liron endorphins – hormonet e lumturisë. Ekspertët rekomandojnë të paktën 30 minuta ushtrime në ditë.
Merrni kohë për veten dhe bëni disa ushtrime për të forcuar shpinën, për bark të sheshtë, dhe për të forcuar muskujt e krahëve.

Meditimi; kur meditojmë, truri ynë ndryshon në një mënyrë më të relaksuar. Sistemi nervor aktivizohet. Meditimi është një mënyrë e shkëlqyer për lehtësimin e stresit dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj duke i dhënë vetes një ndjenjë kontrolli dhe lumturie.

– Masazhimi; një masazhim ju bën të ndiheni bukur dhe të shplodhur. Kjo përvojë mund të ndryshojë aktivitetin e trurit  dhe t’ju bëjë më të relaksuar.

– Vetkënaqësia; ndihuni i kënaqur me veten tuaj dhe me arritjet e tua. Askush nuk është i përsosur dhe i plotë. Në këtë mënyrë ju largoni stresin nervor dhe ndiheni të lumtur në veten tuaj.

– Flini mjaftueshëm; Disa njerëz kanë nevojë për më shumë gjumë dhe disa njerëz kanë nevojë për më pak, por 8 orë është koha standarte. Kur ne jemi duke na zënë gjumi, i gjithë trupi ndihet më mirë. Hulumtimet tregojnë se ekziston një lidhje mes parandalimit të depresionit dhe gjumit të mirë. Pra, krijoni një mjedis në të cilin ju mund të flini mirë, larg dritës, zhurmave dhe flini në një temperaturë normale.

– Rrezet e diellit dhe ajri i freskët. Kalimi i disa orëve në diell, ose duke bërë një shëtitje në pyll, mund të bëjë që ju të ndjeheni më mirë. Trupat tanë kanë nevojë për rrezet e diellit për të gjeneruar vitaminën D, e cila është e rëndësishme për shëndetin e kockave. Hulumtimi i ri tregon gjithashtu se sasitë e mjaftueshme të vitaminës D zvogëlojnë shanset e zhvillimit të depresionit.

– Merrni një kafshë shtëpiake; Duke pasur një mace apo një kanarinë është një përgjegjësi e madhe, por kjo është edhe një gëzim i jashtëzakonshëm. Duke pasur një kafshë shtëpiake në jetën tuaj, ju sjell më afër pafajësisë dhe dashurisë së pastër.

– Buzëqeshja; Hulumtimet tregojnë se në qoftë se ne detyrojmë veten për të buzëqeshur, pas një kohë, ne do të fillojmë të ndihemi më mirë. Dhe kjo është një mënyrë e këndshme kur dikush jep një buzëqeshje, ose kur merr një të tillë! Profeti Muhamed (paqja dhe mëshira e Zotit qoftë me të!) thotë: “Buzëqeshja në sy të vëllait tënd është si lëmosha për të varfërin.”

– Bëni gjërat që pëlqeni;  ju duhet të bëni punë dhe  gjëra që ju aktivizojnë dhe ju bëjnë të ndjeheni të gjallë. Ju do ta harroni mërzitjen dhe lodhjen kur jeni i zhytur plotësisht në një aktivitet, gjithashtu në këtë mënyrë ju do të përmirësoni ndjeshëm  shëndetin mendor.

– Dëgjoni Kuran dhe leksione të dobishme; Njerëzit që dëgjojnë Kuran priren të jenë të lumtur, të qetë dhe më të relaksuar. Zoti në Kuran thotë: “Ne kemi shpallur në Kuran vargje që janë shërim dhe mëshirë për besimtarët, kurse të padrejtëve nuk iu shtohet veçse humbja.” [El-Isra, 82].

– Qëndroni larg rrëmujës;  A keni vënë re ndonjëherë se sa mirë ndjeheni pasi keni pastruar dhomën tuaj ose banesën? Fshirja e pluhurit mund të jetë shumë terapeutike. Ndonjëherë vetëm renditja e sendeve  është e mjaftueshme për të ndier qetësi dhe shplodhje mendore.

– Pastroni trupin tuaj;  Kur trupi ynë është i pastër, mendja  dhe trupi  bëhen të lehtë, të shëndetshëm dhe në këtë mënyrë përmirësojnë energjinë mendore.

– Konsumoni një dietë të shëndetshme; Jepini trupit tuaj një pushim nga ushqimet e përpunuara, mishi, alkooli, kafeina dhe nikotina!
Për të ruajtur ekuilibër të brendshëm, ju keni nevojë për të ngrënë një dietë të ekuilibruar – të plotë dhe ushqyes për të cilat trupi dhe shpirti juaj ka nevojë. Sigurohuni të konsumoni drithëra të plotë, fruta, perime, yndyrna të shëndetshme dhe proteina. Acidet yndyrore Omega-3, të cilat gjenden te peshku dhe prodhimet e detit, dhe disa burime bimore, mund të ndihmojnë në luftën kundër depresionit. Gjithashtu manaferrat janë të njohura për përmirësimin e kushteve mendore të tilla si stresi dhe depresioni.