Lule Radhiqe – Taraxacum officinale weber

 

Arabisht:  سن الاسد ، الطرخشقون– Sinnul Esed, Tarahashkun

Anglisht: Dandelion.

Emri shkencor: Taraxacum officinale weber

Familja: Asteraceae.

Emërtimi në gjuhën popullore: Luleshurdhë mjekësore, lule gomari, lule ajce, lule dylli, topi i verdhë, lule radhiqe, etj.

Përshkrim i bimës: Lule radhiqe ka gjatësi 30-40 cm, rrënjë të thella, e gjithë bima ka lëng qumështor, zakonisht lulëzon në fillim të pranverës dhe në fillim të vjeshtës, lulet e saj janë të verdha, farat i ka të lehta dhe ngjasojnë si një ombrellë që i ndihmon ato të flutyrojnë në distance të gjata. Origjina e bimës është Evropa dhe Azia Veriore.

Pjesët e bimës që përdoren: Rrënjët, kërcelli dhe lulet.

Përmbajtja:  Vitamina,  A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E, K, mineralet, Kalcium, Fosfor, Hekur, Magnesium, Zink, Sodium, Energji, carbohydrate, proteins, etj. Gjethet e saj përmbajnë vitamina që ja kalojnë spinaqit dhe domates.

Dobitë Mjekësore të Lule Radhiqes

– Lule Radhiqe ka veti diuretike.

– Pastron mëlçinë, ndihmon për kurimin e kancerit të mëlçisë, cerozën dhe Hepatitin C.

– Nxit formimin e vrerit.

– Ndihmon me alergjitë.

– Zvogëlon kolesterolin.

– Parandalon dhe kuron sëmundjet e gjirit.

– Çaj i rrënjëve ndihmon ne kurimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe lukthit.

– Kuron kapsllëkun dhe mungesën e oreksit.

– Rregullon metabolizmin, pastron gjakun dhe lukthin.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit tipi II.

– Eviton lythat, puçërrat e rinisë dhe ekzemën.

– Ndihmon për kurimin e artritit kronik.

– Pastron gjakun.

– Ndihmon për kurimin e kollës.

Shenim!