A e dini se cilat lloje të plastikës kanë rrezikun më të lartë të kancerit?

 

Me mbi 1.600.000 raste të reja të kancerit të parashikuar ndodhin çdo vit vetëm në  SHBA. Nuk është për t’u habitur që njerëzit kanë filluar seriozisht në kërkim të gjetjes së fajtorëve që rrisin rrezikun e kësaj sëmundje.

Plastikët shpesh janë fajësuar si një nga lëndët kancerogjene të përditshme. Dëshmitë shpesh janë të pakta ose të papërfunduara. Megjithatë, ka disa kimikate plastike, që është zgjidhje e mençur të reduktohet ekspozimi ndaj tyre në mënyrë që të minimizohet rreziku shëndetësor.

Në pjesën e poshtme të shishes, do të gjeni një trekëndësh me një numër, i cili mund të jetë nga një deri në shtatë. Me simbolin që shihni, mund të mësoni se cila lloj plastike që keni në dorë mund të jetë e sigurt apo e pasigurt.

Numri 1: I njohur si PET ose PETE; Shishja me këtë numër do të thotë se duhet të përdoret vetëm një herë. Kjo është për shkak se ripërdorimi i tyre mund t’i ekspozojë njerëzit në një substancë kimike të quajtur EPA. Plastika gjithashtu mund të lëshojë antinom, një metal i rëndë që mund të ndërhyjë me hormonet në trup. Gjithashtu është e mundur që plastika të jetë kancerogjene.

Numri 2: Nëse gjeni një trekëndësh me numrin “2” në të, kjo shishe njihet edhe  si HDPE ose HDP, e cila konsiderohet plastikë e mirë. Është quajtur kështu sepse nuk ka lëndë kimike si llojet e tjera të kimikateve të përdorura në shishet e tjera kur janë në kontakt me ujin.

Numri 3: Gjithashtu i etiketuar si V ose PVC; Numri 3 në shishe do të thotë se ka dy kimikate toksike që mund të ndikojnë në hormonet e trupit. Megjithatë, PVC është lloji më i përdorur i plastikës dhe përmban ftalat, duke përfshirë shpesh DEHP-në e karcinogjenit.

Numri 4: Plastikat LDPE kanë numrin 4, që do të thotë se nuk lëshojnë kimikate kur përdoren në shishe uji. Megjithatë, shumica e tyre janë aktualisht të pranishme në qeset plastike.

Numri 5: PP ose numri 5 gjithashtu janë lloje të mira të plastikës. Ato janë të njohura për shkak të ngjyrës së tyre të bardhë. Ndonjëherë janë transparente. Plastikat PP janë të zakonshme në shishet e kosit dhe shurupet.

Numri 6: Edhe pse kjo lëshon STIREN, e cila është kancerogjene, kjo plastikë përdoret në paketimin e ushqimit të shpejtë, si dhe në kupat e kafesë.

Numri 7: Së fundi, plastika pa etiketa është në këtë kategori që njihet si PC. Ju nuk duhet t’i besoni plastikës pa etiketë sepse shpesh lëshojnë BPA, e cila është një kimik shumë i dëmshëm. Fatkeqësisht, plastikat e PC janë të zakonshme në enët e ushqimit, shishet plastike për pije, dhe më keq, shishet për foshnjet.

Cilat lloje të plastikës duhet të shmangni?

Ka disa komponime që gjenden në shumë plastika që kontribuojnë në rrezikun e kancerit. Përdorimi i tyre duhet të jetë i kufizuar, pasi studimi i efekteve të këtyre në njerëz ka disa barriera të dukshme etike.

Një rekomandim i përgjithshëm është të shmangni ose të ushtroni kujdes kur përdorni PETE, PVC, ose plastika të Polistirenit. Identifikohen lehtë me etiketat standarde të gjetura në prodhimet plastike: një trekëndësh që përmban një numër.

Tri komponimet më të rrezikshme janë:

  • Ftalatet
  • Bisfenol A (BPA)
  • Dioksina

Në 2011, Di (2-ethylhexyl) ftalate (DEHP) u rendit në Raportin e SHBA-së për Karcinogjenet si  një kancerogjen i njeriut, bazuar në dëshmi të mjaftueshme të kancerogjenitetit nga studimet në kafshët eksperimentale.

BPA është një estrogjen i dobët sintetik, i cili çuditërisht mund të veprojë si një përçues hormonal. Ndërsa kanceret e ndryshëm lidhen me kontrollet hormonale, duke përfshirë disa forma të kancerit të gjirit, shumë njerëz mendojnë se është e mençur të kufizohet ekspozimi ndaj BPA.

Ngrohja e ushqimit në një enë plastike që përmban BPA ose fhthalates ka më shumë gjasa të rezultojë në ushqim të kontaminuar me këto kimikate të dëmshme. Lejimi i plastikës për të ardhur në kontakt me detergjentet gjithashtu mund të rezultojë në lirimin e këtyre kimikateve.

Shënim përfundimtar

Kontrollimi i llojit të plastikës që po përdorni  vetëm për disa momente mund të ketë ndikime të konsiderueshme në shëndetin tuaj. Realisht, pa marrë parasysh se çfarë bëni, është e rëndësishme të lexoni etiketat dhe të njiheni me  të gjitha llojet e përbërjeve të plastikës. Gjithësesi, zvogëlimi i konsumimit të ushqimeve që paketohen në plastikë, mund të bëjë të gjitha ndryshimet.