Lija e Majmunit – E vërteta kundër Mediatikës Frikësuese

 

Robert W Malone MD, MS

Vazhdojnë të më bëjnë të njëjtën pyetje vazhdimisht; A është ky shpërthim i lisë së majmunëve një kërcënim real, apo është një rast tjetër i mesazheve të mbivlerësuara dhe të armatosura të shëndetit publik? Unë do ta ruaj përgjigjen time për këtë pyetje për fund të këtij artikulli dhe në vend të kësaj do të fokusohem në atë që është lija e majmunit, natyra dhe karakteristikat e sëmundjes shoqëruese, çfarë dimë dhe çfarë nuk dimë.

Virusi i lisë së majmunit, i cili e ka origjinën në rajone të ndryshme të Afrikës, lidhet me Linë e Vogël (Variola), që të dy janë anëtarë të gjinisë Orthopoxvirus. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptohet se Variola (i madh ose i vogël) është lloji i virusit që është përgjegjës për sëmundjen më të keqe njerëzore të shkaktuar nga viruset Orthopox. Për shembull, lija e lopës, lija e kalit dhe lija e devesë janë gjithashtu anëtarë të kësaj gjinie, asnjëra prej të cilave nuk është një kërcënim i madh për shëndetin e njerëzve, dhe njëra prej të cilave (Lija e lopës) madje është përdorur (historikisht) si një vaksinë kundër lisë. Mendimi im është se vetëm për shkak se Monkeypox është i lidhur me Linë, kjo nuk do të thotë në asnjë mënyrë se ai përfaqëson një kërcënim të ngjashëm për shëndetin publik. Kushdo që nënkupton ndryshe është në thelb i angazhuar ose në ndonjë mënyrë tjetër duke mbështetur propagandën e armatosur të lidhur me shëndetin publik. Me fjalë të tjera, përhapja e frikës për shëndetin publik.

Lija e majmunëve u identifikua për herë të parë në vitin 1958 në kolonitë e majmunëve dhe rasti i parë njerëzor i virusit u identifikua në vitin 1970 në Republikën Demokratike të Kongos. Me shumë mundësi, ky ishte vetëm rasti i parë i identifikuar, pasi njerëzit që jetojnë në Afrikë kanë qenë në kontakt me majmunët dhe kafshët e tjera të lisë së majmunëve për mijëvjeçarë. Kladi i lisë së majmunit “Afrikano-Perëndimor” (klade = variant) që qarkullon jashtë Afrikës në këtë kohë shkakton një sëmundje më të lehtë në krahasim me virusin e lidhur ngushtë që gjendet në rajone të tjera të Afrikës (Kladi i Kongos).

Simptomat e lisë së majmunit janë disi të ngjashme me ato, por shumë më të lehta se sëmundja e lisë. Paraqitja e përgjithshme klinike e sëmundjes së shkaktuar nga virusi i lisë së majmunit të Afrikës Perëndimore përfshin simptoma të ngjashme me gripin – ethe, dhimbje trupi, të dridhura – së bashku me nyjet limfatike të fryra. Shpesh vërehet një skuqje në pëllëmbën e dorës. Në fazën e fundit të sëmundjes, e cila mund të zgjasë deri në një muaj ose më shumë në disa raste, mund të përfshijë lezione të vogla që zhvillojnë një kore dhe që mund të rezultojë në një mbresë të vogël të depigmentuar. Nuk ka dëshmi të transmetimit asimptomatik. Me fjalë të tjera, njohuritë aktuale mjekësore tregojnë se ai përhapet vetëm nga kontakti person në person midis një individi të pa infektuar dhe dikujt që tashmë ka simptoma të sëmundjes. Prandaj, përhapja e sëmundjes mund të kontrollohet lehtësisht nga ndërhyrjet klasike të shëndetit publik, si gjurmimi i kontakteve, karantina e përkohshme e atyre që kanë pasur kontakt fizik me dikë që është i infektuar dhe karantina afatgjatë e atyre që shfaqin simptoma.

Në thelb të gjitha rastet aktuale në perëndim që po i shohim në lajme janë mes meshkujve që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj dhe duket se janë për shkak të kontaktit të ngushtë fizik. Lija e majmunëve është endemike në shumë pjesë të Afrikës dhe është një virus “zoonotik”, që do të thotë se mund të transmetohet nga një shumëllojshmëri kafshësh (jo vetëm majmunët) te njerëzit. Transmetimi fillestar nga kafshët te njeriu i ndjekur nga transmetimi i kufizuar nga njeriu te njeriu është ndoshta shkaku i rasteve sporadike të vërejtura zakonisht në Afrikë. Lija e dhenve, e cila është shumë e transmetueshme, nuk është pjesë e gjinisë Orthopoxvirus, pavarësisht nga emri “lia”. Edhe një herë për theksim, lija e lopës dhe lija e devesë janë gjithashtu në gjininë Orthopoxvirus, dhe ato nuk janë veçanërisht patogjene kur kontraktohen nga njerëzit; vetëm për shkak se Monkeypox është një virus “lisë” në gjininë Orthopoxvirus, nuk do të thotë se është veçanërisht vdekjeprurës.

Monkeypox është një virus i ADN-së me dy zinxhirë, që do të thotë se për shkak të natyrës së dyfishtë të ADN-së, secila prej dy vargjeve vepron si një “kontroll” në tjetrin gjatë replikimit. Si pasojë e këtij “kontrolli të gabimeve”, ky dhe viruset e tjerë të ADN-së mutojnë shumë më ngadalë sesa viruset ARN. Me kalimin e kohës, gjenomet e virusit të ADN-së janë relativisht të qëndrueshme. Kjo do të thotë se, ndryshe nga SARS-CoV-2 (COVID) ose gripi, lija e majmunëve nuk ka gjasa të evoluojë me shpejtësi për t’i shpëtuar imunitetit të fituar në mënyrë natyrale ose të shkaktuar nga vaksina. Për qëllimet e krijimit të një vaksine, kjo e bën atë një objektiv shumë më të lehtë, të themi, një Coronavirus ARN që evoluon me shpejtësi si SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19. Për më tepër, nga pikëpamja imunologjike, viruset e ndryshëm Orthopox shpesh janë ndër-mbrojtës. Me fjalë të tjera, nëse jeni vaksinuar me një vaksinë kundër lisë, ose jeni infektuar më parë nga lija e lopës, lija e deveve ose lija e majmunëve, ka shumë të ngjarë të jeni mjaft rezistent ndaj sëmundjeve të shkaktuara nga virusi i lisë së majmunëve, i cili tani (shumë rrallë) raportohet në vendet jo-afrikane.

Të dhënat aktuale tregojnë se lija e majmunit nuk është shumë infektive te njerëzit – ai ka një Ro të ulët (ndoshta nën 1), që është termi i përdorur për të përshkruar se si efikasiteti mund të përhapet një sëmundje infektive nga njeriu te njeriu. Përsëri, ky është një lajm super i mirë për kontroll. Një Ro prej <1 në përgjithësi do të thotë që (edhe në mungesë të distancimit social të masave të tjera të kontrollit), për çdo person tashmë të infektuar, mesatarisht më pak se një person tjetër do të infektohet. Për qëllime krahasimi, variantet Omicron të SARS-CoV-2 kanë një Ro në rangun nga 7 deri në 10. Një virus me Ro më të vogël se 1 mund të përmbahet lehtësisht me metodat standarde të shëndetit publik të diskutuara më sipër. Një virus me një Ro prej 7-10 në thelb nuk mund të përmbahet dhe do të përhapet me shpejtësi në të gjithë botën, siç e kemi parë me variantet Omicron. Në rastin e një virusi me Ro rreth 1 ose më pak, metodat tradicionale të kontrollit të sëmundjeve infektive si gjurmimi i kontaktit, identifikimi dhe izolimi i individëve të infektuar mund të jenë gjithçka që nevojitet për të kontrolluar virusin. Tani fakti që lija e majmunëve po përhapet nga njeriu te njeriu (në vend që të lindë vetëm nga kontakti midis një personi dhe një kafshe të infektuar) nuk është një lajm aq i mirë, por duke qenë se ky transmetim duket se është nga kontakti shumë i ngushtë, kjo do të thotë se mund të të përmbahen lehtësisht pa iu drejtuar një fushate vaksinimi të popullsisë së përgjithshme. Në këtë lloj mjedisi, nëse ka një shpërthim të rëndësishëm, vaksinimi shpesh kufizohet vetëm në personelin e kujdesit shëndetësor dhe/ose personelit të përgjigjes së parë që ka më shumë gjasa të jetë në kontakt me një person të infektuar. Përdorimi i një vaksine për të ndihmuar atë kontroll nëpërmjet vaksinimit “unazor” ose strategjive të vaksinimit të përhapur është përgjithësisht i panevojshëm dhe madje mund të jetë kundërproduktiv, në varësi të sigurisë së vaksinës – duke pasur parasysh se asnjë ilaç ose vaksinë nuk është krejtësisht e sigurt.

Më lejoni të marr një moment për të treguar një histori personale për të ilustruar këtë pikë. Pas ngjarjeve 9-11, duke përfshirë shkronjat e antraksit, unë mora një punë që përfshinte zhvillimin klinik të një game të gjerë vaksinash për mbrojtjen biologjike sipas një kontrate të Departamentit të Mbrojtjes së SHBA (DoD) (lëshuar për Dynport Vaccine Company). Një nga indikacionet e vaksinës që kemi punuar ishte për parandalimin e Lisë. Zëvendëspresidenti i Shteteve të Bashkuara në atë kohë, z. Dick Cheney, po mbronte për një vaksinim të përhapur kundër lisë, sepse mendohej se kishte një mundësi prej rreth 1% për një sulm bioterror që përfshin rifutjen e lisë në Shtetet e Bashkuara. Vaksina ekzistuese e gjallë e atenuar e lisë filloi të vendoset në të gjithë Shtetet e Bashkuara për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe reaguesit e parë. Më pas filluan të qarkullojnë raporte të shumta të dëmeve të shkaktuara nga vaksina. Unë kisha për detyrë të shikoja të dhënat historike të fushatës së vaksinës së lisë së DoD në lidhje me këto lloje të “ngjarjeve të padëshiruara”. Ngjarjet anësore pas administrimit të kësaj vaksine të zbutur të gjallë ishin të njohura dhe në përgjithësi ndaheshin në dy kategori. Në disa raste, një nëngrup i vogël luftëtarësh dhe rekrutësh të rinj kishin disa defekte imunologjike të pazbuluara më parë, gjë që rezultoi në zhvillimin e një infeksioni të vazhdueshëm nga virusi i vaksinës së gjallë të dobësuar që po përdorej në atë kohë. Grupi tjetër zhvilloi simptoma më delikate duke përfshirë atë që tani duket të ketë qenë mio- dhe perikarditi i lidhur me vaksinimin – që zakonisht i atribuohet një procesi autoimun. Këto probleme ishin rreziqe të njohura kur vaksinimi kundër lisë ishte i zakonshëm (dhe lija nuk ishte çrrënjosur) dhe për këtë arsye nuk ishte befasi kur e njëjta vaksinë u rishpërnda në të tashmen. Por lija ishte zhdukur dhe skenari më i keq i zotit Cheney nuk ndodhi kurrë. Ata që u vaksinuan dhe u dëmtuan për t’u mbrojtur kundër një kërcënimi jo-ekzistent, japin një shembull të shkëlqyer që ilustron një raport të përfitimit të rrezikut krejtësisht me kokë poshtë. Gjithë rrezik, asnjë përfitim. Dhe, siç duhet, fushata e vaksinimit të lisë u ndërpre.

Çështja kryesore: ky nuk është grip ose COVID – ky virus ndryshon ngadalë, nuk është shumë infektiv, imuniteti i fituar në mënyrë natyrale është i fuqishëm dhe afatgjatë, dhe vaksinat Orthopox zakonisht janë mbrojtëse të kryqëzuara. Rreziku i arratisjes imunologjike është shumë, shumë i ulët. Dhe përhapja e këtij virusi mund të ndalohet lehtësisht me masa të thjeshta e të lira të shëndetit publik klasik. Nëse do të ishte ndryshe, ne do të kishim përjetuar tashmë një pandemi të lisë së majmunëve dekada më parë.

Ashpërsia e sëmundjes së lisë së majmunit mund të ndryshojë me lloje të ndryshme (që gjenden në rajone të ndryshme në Afrikë, gjë që sugjeron gjithashtu se virusi ka ekzistuar për një kohë shumë të gjatë). Për fat të mirë, kjo kladë e veçantë është më pak e rëndë dhe duket të jetë endemike në Afrikë. Fatkeqësisht, ai është studiuar rrallë dhe dihet relativisht pak për virusin dhe sëmundjet njerëzore të shoqëruara, kryesisht për shkak se kërcënimi infektiv për popullatën e përgjithshme është shumë i ulët. Gazetarja e lajmeve të STAT, Helen Bransëell, ka intervistuar së fundmi ekspertët e CDC dhe ka publikuar një përmbledhje të shkëlqyer të paraqitjes klinike:

“Në një deri në tre ditë nga fillimi i temperaturës, shfaqet një skuqje e veçantë, që shpesh fillon në fytyrë. Shumë kushte mund të shkaktojnë skuqje, por skuqja e lisë së majmunit ka disa tipare të pazakonta, veçanërisht fakti që vezikulat mund të formohen në pëllëmbët e duarve. Në vendet ku është endemik, besohet se virusi përhapet kryesisht te njerëzit nga kafshët e infektuara kur njerëzit vrasin ose përgatisin mish shkurre për konsum.

Pasi virusi kalon te njerëzit, transmetimi nga njeriu te njeriu mund të ndodhë nëpërmjet pikave të frymëmarrjes – pështymës së lidhur me virusin që mund të infektojë membranat mukozale të syve, hundës dhe fytit – ose nga kontakti me lezionet e lisë së majmunit ose lëngjet trupore, virusi hyn përmes prerjeve të vogla në lëkurë. Mund të transmetohet gjithashtu nga kontakti me veshjet ose rrobat e kontaminuara me materiale nga lezionet e lisë së majmunit. (Lajm STAT).

Pati një shpërthim të mëparshëm të lisë së majmunëve në Shtetet e Bashkuara gjatë vitit 2003. Ky shpërthim i veçantë, i pari i raportuar jashtë Afrikës, u gjurmua nga importimi i gjitarëve të vegjël nga Gana. Siç tregohet nga ky shpërthim, shumë kafshë mund ta infektojnë sëmundjen – gjatë atij shpërthimi, minjtë dhe ketrat gjigantë në qese rezultuan pozitivë për virusin dhe përfundimisht e përhapën atë te qentë e prerëve që shiten si kafshë shtëpiake në shumë shtete të Midperëndimit (për CDC). Dyzet e shtatë njerëz e kapën sëmundjen nga qentë e prerive. Kjo është histori e rëndësishme dhe e rëndësishme, sepse shpërthimi aktual duket se po ndodh nga njeriu te njeriu, pa asnjë individ të vetëm të gjurmuar si rasti zero. Ka pasur disa shpërthime të tjera jashtë Afrikës gjatë viteve nga udhëtarët që vinin nga Nigeria. Aktualisht mendohet se virusi Monkeypox është shumë më i zakonshëm në Nigeri sesa është raportuar më parë.

Ekziston një vaksinë që është licencuar në SHBA në vitin 2019 për personat 18 vjeç e lart për të mbrojtur kundër lisë dhe lisë së majmunëve; Jynneos i bavarezëve nordik. Një vaksinë e dytë, ACAM2000 e prodhuar nga Emergent Product Development, mbron kundër lisë dhe gjithashtu mendohet se ofron një mbrojtje kundër lisë së majmunëve. Të dyja vaksinat janë të licencuara vetëm për njerëzit që konsiderohen në rrezik të lartë të kontraktimit të sëmundjes, sepse ato nuk janë plotësisht të sigurta. Në shpërthimin e lisë së majmunit në 2003 në SHBA, vaksina kundër lisë u përdor për personat e konsideruar me rrezik të lartë.

Shtetet e Bashkuara tashmë mbajnë furnizime të vaksinave në Stokun Kombëtar Strategjik, një mbrojtje kundër urgjencave të shëndetit publik. “Për të luftuar një emergjencë ndaj lisë, SNS ka mjaftueshëm vaksinë kundër lisë për të vaksinuar të gjithë popullsinë e SHBA. Përveç kësaj, SNS ka ilaçe antivirale që mund të përdoren për të trajtuar infeksionet e lisë, nëse është e nevojshme, “tha një zëdhënës i Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore përmes emailit. Sipas mendimit tim, blerja e vaksinës kundër lisë prej 119 milionë dollarësh, e cila sapo u autorizua nga HHS dhe administrata e Bidenit të SHBA-së, përfaqëson një shpenzim të panevojshëm dhe të pajustifikuar, përveç rasteve kur ka të dhëna që tregojnë se lloji aktual është dukshëm i ndryshëm nga llojet paraardhës historikë brenda këtij grupi.

Van Kerkhove i OBSH-së vuri në dukje se disa nga këto produkte janë licencuar duke përdorur atë që njihet si rregulli i kafshëve, ku të dhënat e efikasitetit të kafshëve përdoren si zëvendësim, sepse mungesa e lisë në qarkullim do të thotë se vaksinat ose barnat nuk mund të testohen për efikasitet në njerëzit. Si rezultat, çdo produkt i tillë mund të përdoret vetëm në kontekstin e një prove klinike, tha ajo.

“Ka opsione. Thjesht duhet të sigurohemi që ato të përdoren siç duhet. Një nga gjërat që lidhen me vaksinat është që ne duam të sigurohemi nëse vaksinat nevojiten dhe përdoren, ato përdoren midis popullatave që kanë më shumë nevojë për to. Nuk ka furnizim të mjaftueshëm për asgjë tani”, tha ajo.

Megjithatë, ajo shprehu besimin se shpërthimi mund të kontrollohet.

“Ajo që duhet të bëjmë tani është të përqendrohemi në ndalimin e përhapjes. Dhe ne mund ta bëjmë këtë. Ne mund ta bëjmë këtë me mesazhet e duhura, me testimin e duhur … me izolim mbështetës dhe kujdes klinik sipas nevojës, me mbrojtjen e punonjësve shëndetësorë,” tha Van Kerkhove. (Lajm STAT).

Organizata e financuar nga Bill Gates GAVI ka dhënë vlerësimin e saj për kërcënimin mjekësor të paraqitur nga Monkeypox, të cilin mund ta gjeni këtu. Shumë lexues të kësaj nën-stifte nuk do të habiten nga vlerësimi im që ky vlerësim i kërcënimit GAVI është shumë i njëanshëm ndaj mbivlerësimit. Për shembull, artikulli kërkon të krijojë paralele midis Monkeypox dhe Ebola:

Ngjashëm me viruset si Ebola, transmetimi ndodh vetëm në afërsi të kontaktit me lezione, lëngje trupore, pika të frymëmarrjes ose materiale të kontaminuara si shtrati ose rrobat.

Artikulli thekson gjithashtu dezinformimin e mëposhtëm:

“Megjithëse simptomat shpesh lehtësohen brenda një muaji, një në dhjetë raste mund të jetë fatale. Fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm. Përcaktimi i kontrollit të fakteve nga ekspert i kualifikuar i çështjes!”

Ky pohim paraqet një interpretim shumë të njëanshëm të një raporti të të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë:

Në vitin 2020, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) raportoi 4,594 raste të dyshuara të lisë së majmunëve, duke përfshirë 171 vdekje (raporti i vdekshmërisë së rasteve 3.7%). Ata përshkruhen si të dyshuar sepse konfirmimi kërkon testim PCR, i cili nuk është lehtësisht i disponueshëm në zonat endemike.

Ata lexues që janë sensibilizuar ndaj këtij lloji të manipulimit dhe armatosjes së informacionit do të vënë re menjëherë dy gjëra kyçe në lidhje me këtë koment. Së pari, vdekshmëria e raportuar prej 3.7% (JO 10%) e rasteve është nga rastet e dyshuara, jo të konfirmuara. Së dyti, ky lloj kampionimi është shumë i njëanshëm drejt sëmundjeve më të rënda – vendet rrallë zbulojnë dhe nuk raportojnë raste të sëmundjes së lehtë në OBSH.

Pra, a është i vërtetë biokërcënimi? A është i afërt? A e justifikon zhurmën globale të medias?

Teksa prisja në një sallë pritjeje aeroporti për të udhëtuar nga SHBA-ja në Britani të Madhe dy ditë më parë, pashë një film lajmesh nga CNN që raportonte pa frymë për këtë “kërcënim” ndërsa shfaqte imazhe historike të pacientëve që vuanin nga sëmundja e lisë. Ky është një shembull klasik i frikës për shëndetin publik, për mendimin tim, dhe CNN duhet të qortohet për transmetimin e propagandës së papërgjegjshme – dezinformata dhe dezinformata – nën maskën e gazetarisë.

Sipas mendimit tim, bazuar në informacionet e disponueshme aktualisht, lija e majmunëve është një virus dhe sëmundje që është endemike në Afrikë, shfaqet në mënyrë sporadike pas transmetimit te njerëzit nga strehuesit e kafshëve dhe zakonisht përhapet nga kontakti i ngushtë me njerëz. Ajo kontrollohet lehtësisht nga masat klasike të shëndetit publik. Nuk ka një shkallë të lartë të vdekshmërisë. Nëse nuk ka pasur ndonjë ndryshim gjenetik, qoftë përmes evolucionit ose manipulimit të qëllimshëm gjenetik, nuk është një biokrezik domethënës dhe nuk është konsideruar kurrë një patogjen me kërcënim të lartë në të kaluarën.

Pra, ndaloni frikësimin, keqinformimin dhe dezinformimin!