Lëngu Biliar, Mëlçia dhe Fshikëza e Tëmthit

 

Mëlçia dhe fshikëza e tëmthit janë të përfshira në formimin e vrerit, apo lëngut biliar. Lëngu biliar është kryesisht i njohur si një sekrecion i tretjes që ndihmon në tretjen e yndyrnave. Ky lëng bën më shumë se kaq, dhe ai në të vërtetë shumë i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Në fakt, nëse përballeni me sfida shëndetësore të përfshira me tretjen, mund të keni të bëni me një problem të prodhimit biliar.

Në këtë artikull, do të përqendrohemi për të zbërthyer funksionet e lëngut biliar, pse ato janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm, dhe si të sigurohemi që mëlçia dhe fshikëza e tëmthit po punojnë siç duhet për ta prodhuar atë.

Funksionet e mëlçisë dhe tëmthit

Mëlçia ka shumë funksione në vetvete. Punon për të filtruar toksinat nga trupi, për të ruajtur energjinë dhe lëndët ushqyese dhe prodhon lëngun biliar për tretjen e yndyrës. Kjo është një listë e vogël e roleve që shërben mëlçia. Në realitet, mëlçia bën shumë gjëra që janë të gjitha thelbësore për shëndetin e përgjithshëm. Kjo mund të jetë arsyeja pse në disa kultura mëlçia shihet si organi më i rëndësishëm në trupin e njeriut.

Fshikëza e tëmthit nga ana tjetër ka një rol shumë më të kufizuar. Ndërsa lëngu biliar prodhohet në mëlçi, ajo në të vërtetë ruhet në fshikëzën e tëmthit në sasi prej rreth 50 ml për t’u lëshuar pasi të konsumojmë një vakt. Roli i kombinuar i mëlçisë dhe fshikëzës së tëmthit ndihmon për të siguruar që po metabolizojmë siç duhet yndyrnat dhe nxjerrim toksinat e padëshiruara nga trupi.

Çfarë është lëngu Biliar?

Lëngu biliar është një lëng i gjelbër-kafe i bërë kryesisht nga kolesteroli, kripërat biliare dhe bilirubina. Më së shpeshti njihet si një lëng tretës që emulsifikon yndyrnat për thithjen në zorrët e vogla. Ndërsa do të flasim në një moment, tretja e duhur e yndyrave është e rëndësishme për shumë procese të tjera që ndodhin në trup. Nëse nuk po lëshohet siç duhet ose ne zhvillojmë bllokime në fshikëzën e tëmthit, atëherë mund të shfaqen shumë probleme.

Përveç ndihmës në prishjen dhe thithjen e yndyrnave, lëngu biliar përmban edhe produkte të mbeturinave që kalohen nëpër zorrë dhe lëshohen përmes lëvizjeve të zorrëve. Pra, me vetëm këtë informacion, ju mund të jeni në gjendje ta bëni lidhjen se fluksi i dobët i lëngut biliar mund të rezultojë në kequshqyerje dhe akumulimin e toksinave në trup.

4 Funksionet kryesore të lëngut Biliar

Funksionet themelore të lëngut biliar janë përmendur tashmë, por është e rëndësishme të kuptohen implikimet e rrjedhës së duhur të këtij lëngu për të kuptuar me të vërtetë rëndësinë e tij. Problemet e tretjes mund të çojnë në gjëra të tilla si thithjen e dobët të lëndëve ushqyese, rritjen e padëshiruar bakteriale në traktin tretës, inflamacionin në zorrë dhe deri në kushte të tilla si sindromi i zorrës së rrjedhshme.

Zorra e rrjedhshme është një gjendje inflamatore e zorrëve që rezulton në grimcat e ushqimit të pangjestuar që kalojnë në rrjedhën e gjakut. Sapo këto grimca kalojnë pengesën e zorrëve ato shkaktojnë aktivitet të çrregullt imunitar. Është pikërisht kjo veprimtari imunitare e çregulluar që çon në kushte autoimune në trup. Autoimuniteti mund të shfaqet në shumë mënyra duke përfshirë çrregullimet e tiroides, artritin reumatoid dhe lupusin nëse lihet pa u kuruar.

 1. Metabolizmi i acideve yndyrore

Së pari dhe më e rëndësishmja, lëngu biliar emulsifikon yndyrnat. Yndyrnat në formën e tyre të pandryshuar janë në të vërtetë me pak përdorim për trupin. Nëse nuk emulsifikohen, atëherë ato kalojnë përmes aparatit tretës dhe shpesh shkaktojnë simptoma të ngjashme me IBS si diarreja kronike.

Yndyrnat e emulsifikuara veprojnë gjithashtu si mjete transporti për lëndët ushqyese të tretshme në yndyrë si vitaminat A, D, E, dhe K. Këto lëndë ushqyese në vetvete luajnë shumë role në trup, përfshirë mbrojtjen e arterieve nga kalcifikimi, përmirësimin e funksionit të sistemit imunitar dhe më shumë.

 1. Vrasja e mikrobeve të këqija

Rëndësia e mikrobiomës është diçka rreth të cilës jemi akoma duke zbuluar çdo ditë e më shumë. Në fakt, ekzistojnë të gjitha fondet e hulumtimit të dedikuara për të analizuar përbërjen e personave të shëndetshëm dhe të sëmurë.

Përbërja bakteriale e membranave mukoze mund të parashikojë rrezikun nga diabeti, sëmundjet e zemrës, kanceri, madje edhe rreziku për t’u nënshtruar në kushte të caktuara neurologjike. Kjo për shkak se lloje të ndryshme të baktereve ndihmojnë në prodhimin e ushqyesve dhe neurotransmetuesve që mund të ndryshojnë fjalë për fjalë gjendjen tonë emocionale.

Lëngu Biliar, ngjashëmme acidin e stomakut, ndihmon për të rregulluar mikrobiomën tonë duke vrarë patogjenë të padëshiruar që mund të hyjnë në trupin tonë.

 1. Ekskretimi i toksinave

Trupi shpëton nga toksinat përmes pasazheve të ndryshme në trup. Këto përfshijnë lëvizjet e urinës, djersës, frymëmarrjes dhe zorrëve. Ndërsa mëlçia filtron toksinat nga trupi, ato lëshohen kryesisht në formë të tretshme në yndyrë ose të tretshme në ujë.

Toksinat e tretshme në ujë kryesisht ekskretohen përmes urinës ndërsa toksinat e tretshme në yndyrë lëshohen në lëngun biliar për t’u kaluar nëpër zorrët. Lëngu biliar ndihmon gjithashtu për të stimuluar peristaltisën. Peristalsis është një veprim muskulor i ngjashëm me valët që shtyn lëndën ushqimore dhe mbeturinat nëpër zorrë.

Nëse lëngu biliar nuk lëshohet siç duhet, atëherë kjo rrugë kritike e detoksikimit nuk do të funksionojë ashtu siç duhet. Toksinat e ndërtuara mund të kontribuojnë në rritjen e padëshiruar bakteriale, inflamacion kronik, shtim në peshë dhe disa pasoja të shoqëruara.

 1. Metabolizmi i sheqerit në gjak

Një mekanizëm tjetër më pak i folur është se lëngu biliar ndihmon në mbajtjen e sheqerit në gjak të qëndrueshëm. Të kesh ekuilibër të shëndetshëm të sheqerit në gjak është absolutisht kritike për ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të energjisë, stabilitetin emocional dhe performancën maksimale të trurit.

Studimet kanë treguar që një metabolizëm i dobët i yndyrave kontribuon në çështje të paqëndrueshmërisë së sheqerit në gjak. Përveç kësaj, lëngu biliar në të vërtetë stimulon dy receptorë shumë të rëndësishëm të referuar si FXR dhe TGR5. Stimulimi i këtyre receptorëve ndihmon në rregullimin e metabolizmit të yndyrës dhe karbohidrateve, si dhe përgjigjen inflamatore brenda trupit.

Simptomat e rrjedhës së dobët biliare

Siç mund ta shihni, fluksi i duhur i lëngut biliar rregullon shumë procese të rëndësishme në trup. Nëse pengohet për ndonjë arsye, një numër komplikimesh mund të shfaqen duke përfshirë:

 • Shtim të peshës
 • Energji të ulët
 • Paqëndrueshmëri emocionale
 • Komplikime tretëse
 • Dhimbje koke dhe migrenë
 • Fibromyalgia
 • Kushte inflamatore të lëkurës (akne, ekzema, skuqje)
 • Ndjeshmëri kimike (për shkak të grumbullimit toksik)
 • …dhe më shumë.

Pjesa tjetër e këtij artikulli do të përqendrohet në strategjitë për të përmirësuar funksionimin e mëlçisë dhe tëmthit, në mënyrë që të përmirësoni rrjedhën e biliare dhe të parandaloni këto efekte anësore të padëshiruara.

Përmirësimi i funksionit të mëlçisë

Së pari dhe më e rëndësishmja, prodhimi biliar fillon në mëlçi. Ne duhet të sigurohemi që mëlçia po funksionon në mënyrë optimale për të zvogëluar ekspozimin toksik, për të përmirësuar eleminimin e toksinave dhe po ashtu për përmirësimin e tretjes. Mëlçia është nën stres të vazhdueshëm nga ajri që thithim, uji që pimë dhe ushqimi që hamë.

Për më tepër, nëse jeni nën stres, keni mikrobe të këqija të zorrëve ose keni marrëdhënie të dobëta kjo mund të mbingarkojë mëlçinë dhe të çojë në prodhim të dobët biliar gjithashtu. Këtu janë hapat për të përmirësuar shëndetin e mëlçisë.

….

Përmirësimi i funksionit të fshikëzës së tëmthit

Tani që kemi theksuar rëndësinë e mëlçisë në optimizimin e rrjedhës së biliare, këto strategji mund të përfshihen për të mbështetur edhe tëmthin gjithashtu. Meqenëse këto struktura mbështeten shumë tek njëra-tjetra, ato nuk mund të trajtohen të ndara.

Mbështetja e fshikëzës së tëmthit përfundimisht zvogëlohet për të siguruar që lëngu biliar të lëshohet ashtu siç duhet. Nëse keni një pengesë, llum biliar, ose keni hequr fshikëzën e tëmthit, atëherë këto strategji do të jenë akoma më shumë të rëndësishme.

….

Në vijim gjeni Udhëzuesin e posaçëm të pacientëve me sëmundje të mëlçisë për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

LivePhora Hepatoprotective për Lëngun Bilar, Mëlçinë dhe Fshikëzën e Tëmthit