Sekretet mjekësore të Kuminit

 

Arabisht: الكمون – Kemun.

Anglisht: Cumin.

Emri shkencor: Cuminum cyminum.

Familja:  Apiaceae.

Kumini është bimë barishtore, njëvjeçare  me gjatësi 30-50 cm, të gjitha degët e bimës rriten me gjatësi të njëjtë, me lule ngjyrë të bardhë ose rozë, frutet vezake me gjatësi  4-5 mm, me ngjyrë kafe në të verdhë, aromantik dhe me shije paksa të hidhur.

Orgjina e bimës është Mesdheu Lindor, farat e tij janë përdorur gjërësisht në mjekësinë e lashtë egjiptiane. Ai përdoret si erëz në kuzhinën Arabe dhe Indiane. Përdoret edhe në ëmbëlsira të ndryshme.

Pjesët e bimës që përdoren: Farat.

Elementët përbërës të Kuminit: Calori, fats; Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, sodium, potassium, carbohydrate, dietary fiber, sugar, protein, zink, phosphorus, magnesium, calcium, iron, vitamins; A,B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D,E, K, vajra esencialë, cuminaldehyde, substituted pyrazines, 2-ethoxy-3-isopropylpyrazine, 2-methoxy-3-sec-butylpyrazine, 2-methoxy-3-methylpyrazine, γ-terpinene, safranal, p-cymene and β-pinene.

Dobitë mjekësore të Kuminit

– Forcon sistemin imun dhe lufton viruset.

– Kumini ndihmon për kurimin e anemisë dhe qarkullimin e oksigjenit në të gjitha pjesët e trupit.

– Qetësues i sistemit nervor, largon lodhjen dhe stresin.

– Ndihmon tretjen, largon aciditetin e stomakut, qetëson dhimbjet e barkut dhe krizat, sidomos tek fëmijët e vegjël.

– Ndihmon për kurimin e hemorroideve.

– Ndihmon për kurimin e kollës kronike, infeksionet e fytit, vështirësi në frymëmarrje dhe astmën.

– Përmirëson kujtesën, shton aftësinë e të kuptuarit.

– Tret yndyrat në trup dhe ndihmon për uljen në peshë.

– Pastron veshkat dhe  fshikëzën.

– Kuron infeksionet e traktit urinar.

– Lufton kanceret dhe ndihmon për kurimin e kancerit të gjirit dhe kolitit nervor.

– Ndihmon për shtimin e qumështit të gjirit.

– Ndihmon për lehtësimin e gjumit.

– Ul presionin e gjakut,  dhe qetëson muskujt e zemrës.

– Furnizon trupin me energji dhe aktivizon hormonet seksuale.

– Ndihmon për kurimin e plagëve dhe djegieve.

– Ndihmon për kurimin e ekzemës dhe psoriasis.

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve të mëlçisë.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit.

– Ndihmon për kurimin e puçrrave të rinisë.

– Ndihmon gratë shtatzëna në muajt e parë, largon përzierjet dhe të vjellat.

– Zvogëlon sekretimin e pështymës dhe kuron ulçërat e gojës.

Shënim!

– Kumini është i sigurtë për fëmijët dhe të rriturit, është i sigurtë për gratë shtatzëna dhe gjidhënëse.

– Nuk këshillohet të përdoret pas operacioneve kirurgjikale të paktën për dy javë, sepse mund të ulë sheqerin në gjak.