Koliti Nervor / Sindromi i Zorrës Nervoze (IBS); Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Sindromi i zorrës nervoze (IBS), i njohur më mirë si koliti nervor, një çrregullim që prek edhe paqëndrueshmërinë emocionale edhe zakonet e të ngrënit. Femrat janë më të prekura se meshkujt në proporcion 3 me 1.

Sindroma e zorrëve te irrituara, ose IBS, është një gjendje që ndikon zorrën e trashë.

Pasi më parë nënvlerësohej nga mjekët konvencional si një kusht psikosomatik (që do të thotë se ndodh vetëm për shkak të çështjeve psikologjike), IBS tani njihet nga të dy komunitetet: konvencionale dhe gjithëpërfshirëse (natyrale), si një nga format më të përhapura të çrregullimeve kronike gastrointestinale.

Koliti nervor shfaqet pa ndonjë dëshmi të dëmtimit strukturor në traktin gastrointestinal, si inflamacioni apo ulçera në membranën e mureve të zorrëve. Pavarësisht nga mungesa e dëmit të tillë, koliti nervor mund të prishë rëndë funksionin e shëndetshëm të traktit gastrointestinal, dhe të shkaktojë një shumëllojshmëri të simptomeve të vazhdueshme që mund të ndikojnë në cilësinë e përgjithshme të jetës së një personi.

Simptomat

Simptomat kryesore të IBS janë:

– dhimbje barku,

– kapsllëk,

– diarre,

– fryrje,

– të përziera,

– anorexia nervosa,

– ankth dhe depresion.

Simptomat priren të jenë kronike, edhe pse shkalla e tyre e ashpërsisë mund të ndryshojë, duke filluar nga të buta në të rënda.

Shkaqet

IBS mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë: dietën e varfër dhe të ushqyerit e keq, alergjitë ushqimore, nivelet e pabalancuara të acidit klorhidrik, imunitet të dëmtuar, infeksionet, mungesën e ushtrimit, sindromin e zorrës që pikon, barnat farmaceutike, dhe stresin.

– Ushqimi dhe keq-ushqyerja: Një nga shkaqet kryesore të IBS, ashtu si dhe të çrregullimeve të tjera gastrointestinale, është një dietë që është e lartë në ushqime të përpunuara komerciale, karbohidrate të rafinuara dhe yndyrna të dëmshme, dhe që përmban një bollëk të aditivëve kimike dhe preservativëve; ndërsa i mungon shuma adekuate e fibrave. Një dietë e tillë, jo vetëm vë një barrë të madhe në traktin gastrointestinal, por ajo mund të rezultojë gjithashtu në mangësi serioze të ushqyesve. Të gjithë këta faktorë, të kombinuar, mund të çojnë në aciditet të tepërt në traktin GI, dispepsi, thithje të dobët të ushqyesve të ushqimit, sindromin e kordës që pikon, ndërtimin e toksinave, dhe reagimet autoimune.

– Alergjitë ushqimore: Alergjitë ushqimore, ndërkohë që shpesh neglizhohen ose keqdiagnoztikohen nga mjekët konvencional, janë një shkak i zakonshëm i IBS, si dhe i shumë kushteve të tjera të sëmundjes. Nëse vuani nga IBS, apo ndonjë çrregullim tjetër gastrointestinal, është shumë e rëndësishme që të testoheni për alergjitë ushqimore dhe ndjeshmëritë. Ushqimet e zakonshme që shkaktojnë alergji përfshijnë: qumështin dhe produktet e qumështit, grurin, glutenin (një komponent të produkteve të grurit), misrin, dhe çokollatën; por megjithatë, çdo ushqim ka potencial për të shkaktuar alergji ushqimore.

– Nivelet e pabalancuara të acidit klorhidrik: Acidi klorhidrik (HCl) sekretohet nga stomaku për të ndihmuar në tretjen e ushqimit. Shumë njerëz vuajnë nga mungesa e prodhimit të HCl, gjë e cila mund të çojë në tretje të dëmtuar dhe thithje të dobët të ushqyesve të ushqimit, dhe përfundimisht të ndikojë në traktin gastrointestinal. Në mënyrë të ngjashme, një rritje e prodhimit të HCl mund të rezultojë në një gjendje mbi-aciditeti, duke shkaktuar simptomat e IBS, si dhe urth dhe vanitet.

– Funksioni imun i dëmtuar: Imuniteti i dëmtuar mund të shkaktojë ose të kontribuojë në IBS, si dhe çrregullime të tjera, për shkak të lidhjes ndërmjet funksionit të dobësuar imunitar dhe absorbimit të dobët të ushqyesve nga ushqimi. Përveç kësaj, imuniteti i dobët mund të çojë në një rritje të toksinave brenda traktit gastrointestinal, si dhe të shkaktojë reagime autoimmune, që në fakt sulmojnë qelizat e membranës së zorrëve.

– Infeksionet: Infeksionet e shkaktuara nga bakteret, kërpudhat, parazitët dhe viruset, ndikojnë negativisht në shëndetin e përgjithshëm gastrointestinal. Përveç lirimit të toksinave në traktin GI, mikroorganizmat infektive mund të shkaktojnë reaksione autoimune, sindrom të kordës që pikon, keq-përvetësim të lëndëve ushqyese, si dhe disbiosi, ose rritje të jashtëzakonshme të florës së dëmtuar të zorrëve, si Candida albicans, shkaku kryesor i candiasis.

– Mungesa e ushtrimit: Dështimi për t’u ushtruar rregullisht mund të rezultojë në zvogëlim të prodhimit të enzimave që ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe enzimave të pankreasit, si dhe të acidit klorhidrik (HCl), të cilat janë të nevojshme për funksionin e shëndetshëm gastrointestinal dhe të cilat, nëse mungojnë, mund të rezultojnë në një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve gastrointestinale.

– Sindromi i kordës që pikon: Ky sindrom i referohet një gjendje të shkaktuar nga dëmtimi i membranës së stomakut dhe zorrëve, veçanërisht mukozës. Si rezultat i këtij dëmtimi, proteinat e patretura, si dhe mikroorganizma të ndryshme që zakonisht mbeten në traktin GI, kalojnë nëpër zorrë për të hyrë në gjak. Kjo, nga ana tjetër, bën sistemin imunitar që të reagojë, duke prodhuar antitrupa që sulmojnë qelizat e zorrëve. Përveç çrregullimeve të Gl, sindromi i kordës që pikon ka qenë gjithashtu i lidhur me artritin reumatoid dhe spondylitis ankylosing. Sindromi i “kordës që pikon” mund të zhvillohet sa here që trakti digjestiv është stresuar së tepërmi, por ai diagnostikohet rrallë.

– Ilaçet farmaceutike: Të gjitha medikamentet në vijim mund të shkaktojnë dhe të përkeqësojnë çrregullime të ndryshme gastrointestinale, duke përfshirë IBS: Accutane, Alka-Seltzer Antacid and Alka-Seltzer Pain Reliever, Anturane, Genuine Bayer Aspirin, Bayer Plus Aspirin, Bayer Regular Strength Enteric Aspirin, Bufferin Analgesic Tablets and Caplets, Ceptaz, Clinoril, Cuprimine, Ecotrin Enteric Coated Aspirin, Feldene, Ilosone, Lamprene, Leukine for IV Infusion, Lopid, Marplan, Meclomen, Novantrone, Paraplatin, Piroxicam, Prokine I.V. Infusion, Retrovir, Rynatuss, Supprelin Injection, Suprax, Ticlid, Tolectin, Toradol IM Injection, Trecator-SC, Trilisate, and Voltaren.

– Stresi: Stresi kronik dhe i menaxhuar keq ka një efekt të drejtpërdrejtë në sistemin gastrointestinal, dhe nivelet e larta të stresit kanë qenë prej kohësh të lidhura me kërkimet shkencore për një shumëllojshmëri të gjerë të çrregullimeve Gl, duke përfshirë IBS, për shkak të asaj se si rezultat i stresit ngrihet prodhimi i acidit, gjë që dëmton funksionin e tretjes në tërësi.

Trajtimi Natyral Profesional