Koha më e mirë për t’u ushtruar për të përmirësuar ndjeshëm shëndetin e përgjithshëm

 

A po kërkoni kohën më të mirë për t’u ushtruar? Epo, në këtë artikull, do të zbuloni – bazuar në hulumtimet e fundit – se ka një mënyrë për të përfituar më shumë nga stërvitja juaj … quhet “Ushtrimi i shpejtë!”

Një studim i ri zbulon se puna jashtë kur jeni pa ngrënë mëngjes mund t’ju ndihmojë të digjni dyfish sasinë e yndyrës së trupit në krahasim me punën jashtë pas ngrënies së mëngjesit. Plus, stërvitja me barkun bosh mund t’ju sjellë gjithashtu dobi në një mënyrë tjetër madhore duke rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës – një masë e rëndësishme e kontrollit të sheqerit në gjak dhe thelbësore për t’ju ndihmuar të shmangni një jetë të gjatë të sëmundjes kronike.

Studimi thotë se ka një “kohë më të mirë” për të djegur dhjamin dhe për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës

Një studim i rastësishëm i botuar në Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism  ndau një grup prej 30 burrash obezë dhe mbipeshë në tre grupe. Njëri grup ishte grupi i kontrollit dhe nuk bëri asnjë ndryshim në stilin e jetës. Grupi i dytë punoi para se të hante mëngjes ndërsa ishin akoma në gjendje të agjëruar (d.m.th. nuk kishin ngrënë asgjë që nga darka).

Kurse grupi i tretë punonte pasi hante mëngjes. Të dy grupet e ushtrimeve kryen të njëjtën sasi dhe lloj të ushtrimit (çiklizëm me intensitet të moderuar).

Pas gjashtë javësh, studiuesit zbuluan se burrat që punonin para se të hanin, digjnin dy herë më shumë yndyrë të trupit në krahasim me ushtruesit pas mëngjesit! Autorët vendosën se kjo ka ndodhur sepse trupi i njeriut është i detyruar të tërheqë dhjamin e ruajtur të trupit (të përdorë lipidet) për energji kur të jetë në gjendje të agjëruar pasi trupi do të ketë nivele më të ulëta lundruese të lira të insulinës dhe sheqerit në gjak (që të dyja kanë tendencë të ngrihen pas një vakti).

Studiuesit ishin në mëdyshje nga fakti se të dy grupet e burrave humbën rreth të njëjtën sasi peshe gjatë studimit gjashtë javor. Sidoqoftë, ata zbuluan se burrat që kryenin ushtrime të agjëruar përfunduan përgjithësisht më të shëndetshëm sepse muskujt e tyre zhvilluan ndjeshmëri më të mirë ndaj insulinës.

Mbani në mend, ndjeshmëria e mirë ndaj insulinës është e ndërlidhur me një rrezik të zvogëluar ose administrim më të mirë të gjërave si diabeti i tipit 2 dhe sëmundja e zemrës, që të dyja shpesh janë të pranishme tek individët mbipeshë.

Në mënyrë të pabesueshme, burrat që punuan pas mëngjesit nuk kishin kontroll më të mirë të insulinës në krahasim me jo-ushtruesit! Në përgjithësi, hulumtimi drejton në shtëpi rëndësinë e kohës së vaktit të ngrënies dhe kohën e ushtrimit për rritjen e shëndetit.

3 Arsye të mëdha për t’u ushtruar – në baza të rregullta

Përveç rritjes së ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe zvogëlimit të rrezikut nga diabeti, mbipesha dhe sëmundjet e zemrës, duke punuar rregullisht ofron shumë përfitime të tjera specifike shëndetësore për individët, duke përfshirë:

  • Gjendje të përmirësuar dhe simptoma të zvogëluara të depresionit (në shumë raste, stërvitja është po aq efektive sa edhe ilaqet kundër depresionit – por pa efektet anësore të pakëndshme!).
  • Rritje të shansit për mbijetesë të kancerit (dhe zvogëlim të rrezikut për përsëritjen e kancerit).
  • Ulje të rrezikut të vdekjes së parakohshme.

Kjo sigurisht nuk është një listë e plotë, por, me pak histori të gjatë, filloni me një rutinë të qëndrueshme ushtrimesh (kondicionimi aerobik, trajnimi i forcës është ideal për shumicën), dhe nëse doni të rritni mirëqenien tuaj të përgjithshme, provoni ta bëni stërvitjen tuaj përpara se të hani mëngjes.