Kërpudha e qepës; Sa e rrezikshme është për shëndetin?!

 

Nxirja e qepës (pluhuri i zi që gjendet tek qepët e vjetra) është një kërpudhë helmuese që shkakton kancerin e mëlçisë.

Nëse e shihni këtë të zezë, është një helm vdekjeprurës, prandaj duhet t’i hidhni menjëherë ato qepë që kanë këtë ngjyrë të zezë.

Nëse e shihni këtë ngjyrë në qepë mos e lani as mos e pritni, por hidheni menjëherë në koshin më të afërt, sepse helmi që përmban kjo kërpudhë është i përhapur brenda të gjitha pjesëve të qepës.

Kjo kërpudhë prodhon toksina që kalojnë në çdo pjesë të qepës, edhe nëse duket e bardhë, ajo është e ngopur me helme Aflatoxin, një kërpudhë vdekjeprurëse e toksike.

Kjo kërpudhë shkakton kancer të mëlçisë, i cili është konsideruar si një nga sëmundjet më të rënda njerëzore,

Gjatë ruajtjes apo gjatë transportit jashtë vendit, qepës i shtohet lagështia dhe ngrohja, gjë që e bën atë të përshtatshme për përhapjen e sëmundjeve.

Virusi Aspergillus Niger është pluhuri me ngjyrë të zezë, i cili i referohet një kërpudhe që shkakton sëmundje në sipërfaqen e jashtme të qepëve, që mund të hiqet lehtë me dorë, por mos mendoni se keni shpëtuar prej tij kaq lehtë sepse tashmë ka depërtuar në brendësi të qepës, dhe mënyra e vetme që të shpëtoni prej tij është ta flakni të gjithë qepën.

Kjo lloj kërpudhe formohet kur ka lagështi dhe temperaturë të lartë.

Magazinimi dhe tharja jo e mirë gjithashtu është shkak për zhvillimin e kësaj kërpudhe.

Prandaj, mos përdorni veçse qepë të reja dhe sigurohuni mirë që të jenë të pastra!!