Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Keri / Curry

//Keri / Curry

Keri / Curry

Keri / Curry; Për luftimin e infeksioneve, Parandalimin e zhvillimit dhe shumimit të tumoreve, Pastrimin e gjakut, Yndyrat, Diabetin..

 

Arabisht: مورايا كونيجية أو شجرة الكاري

Anglisht: curry tree

Emri shkencor: Murraya koenigii L

Familja: Rutaceae

Pema e Kerit është pemë shumëvjeçare me lartësi 4-6m, me gjethe aromatike, pendore, me lule të bardha, me fara të zeza dhe të ngrënshme.

Orgjina e bimës është India dhe Sri lanka. Gjethet dhe frutat e pemës janë përdorur prej kohësh në kuzhinën indiane. Emri në latinisht është vendosur në kujtim të botanistit Johann Andreas Murray. Është përdorur në mjekësinë tradicionale për kurimin e Diabetit, infeksionet urirnare, bllokimet, tumoret, çrregullimet e rrahjeve të zemrës, dizenterinë, të vjellat, etj. Për shkak të aromës, është përdorur në shumë produkte, si: sapun, kremra, parfum, vajra esencialë, trajtimet e lëkurës dhe flokëve.

Pjesët që përdoren: Gjethet, lëvorja, farat.

Veçoritë e bimës: Stimulant, Hair tonic, Bloodpurifier , Antidepressant, Antidysenteric , Antidiarrheal, Antifungal , Anti-inflammatory, Antiemetic, Febrifuge, Stomachic , Purgative, Febrifuge, Anti-anemic, Anti-helminthic, Analgesic, Anti-ulcer, Antinociceptive, Antiamnesic, Anti Inflammation,Hair tonic.

Elementët aktiv: vitamins; A, C, calcium, iron, Nicotinic-acid, Thiamine, riboflavin, b-carotene, Protein, Fat, Carbohydrate, Fibre, Mineral, Calcium, Phosphorus, contains crystalline glycosides, carbazole alkaloids, koenigin, girinimbin, iso-mahanimbin, koenine, koenidine,  koenimbine. Triterpenoid alkaloids cyclomahanimbine, tetrahydromahanimbine,

The pulp of fruits generally contain, moisture, total sugar, reducing sugar, negligible amount of tannin, acids, besides containing, Vitamin C, potassium, calcium, magnesium, iron and remarkable amount of protein.

Dobitë mjekësore të pemës së Kerit

– Lufton infeksionet.

– Parandalon zhvillimin e tumoreve.

– Pastron gjakun nga viruset, yndyrat dhe toksinat.

– Ndihmon në kurimin e Diabetit.

– Forcon dhe stabilizon rrahjet e zemrës.

– Ndihmon në kurimin e ulçërave të stomakut, që ndodhin për shkak të aciditetit të lartë në stomak.

– Përmirëson tretjen dhe largon fryrjet e stomakut dhe barkut.

– Largon diarrenë dhe dhimbjet e barkut.

– Forcon kockat, dhëmbët dhe thonjtë.

– Parandalon depozitimin e yndyrave në gjak dhe në pjesë të ndryshme në trup.

– Lehtëson qarkullimin e gjakut në lëkurë, forcon rrënjët e flokut dhe parandalon thinjat e parakohëshme.

– Pastron lëkurën nga aknet, lythat dhe lufton rrudhat.

Shënim!

– Pema e Kerit është e sigurtë në përdorim nëse nuk e tepron me marrjen e tij.

 

By | 2016-12-31T19:03:48+00:00 January 11th, 2017|Bimë Mjekësore|0 Comments
error: Alert: Content is protected !!