Këmba Diabetike

Published On: December 26th, 2022Categories: Diabeti0 Comments on Këmba Diabetike

Këmba Diabetike

 

Njerëzit me diabet janë në rrezik të madh të zhvillimit të problemeve me këmbët e tyre. Nëse nuk trajtohen, këto probleme mund të shkaktojnë ulçera në këmbë dhe infeksione dhe, akoma më keq, mund të çojnë në amputime. Megjithatë, shumica e problemeve të këmbëve janë të parandalueshme me kujdes të rregullt për këmbët.

Çfarë është një sulm këmbësh?

Nëse ka qenë e thënë që ju të jeni në rrezik të zhvillimit të problemeve me këmbët, ju mund të keni një sulm në këmbë. Është e rëndësishme që të dini se si të lokalizoni një sulm në këmbë dhe çfarë duhet të bëni në shtëpi për të mbajtur këmbët tuaja pa probleme.

Një sulm këmbe është një dëmtim në këmbë (ose në të dyja këmbët) te dikush me diabet që  ka zvogëluar ndjesinë ose reduktuar qarkullimin e gjakut në këmbë. Kjo është një urgjencë mjekësore që ka nevojë për vëmendje.

Ajo shpesh fillon si një çarje e vogël në lëkurë dhe shpejt mund të zhvillohet në një ulçerë këmbe. Ajo mund të fillojë nga diçka të vogël si një flluskë që formohet nga që nuk e ndjeni fërkimin e këpucëve, si një prerje e vogël apo plagë nga qëndrimi në një objekt të mprehtë. Ju nuk mund të keni ndjerë dhimbje, sepse ju keni humbur ndjesinë në këmbët tuaja.

Cilat janë shenjat e rrezikut?

– A është këmba jote e kuqe, e ngrohtë apo e fryrë?

– A ka ndonjë çarje në lëkurë apo ndonjë shkarkim (ose rrjedhje) në çorapet tuaja?

– A ndjeheni keq?

Mos harroni, ju nuk mund të përjetoni dhimbje edhe me një plagë të dukshme. Në qoftë se shikimi juaj nuk është i mirë, sigurohuni që dikush tjetër të shikojë në këmbët tuaja çdo ditë.

Trajtimi natyral për këmbën diabetike

Është e rëndësishme t’i kushtoni kujdes të veçantë  këmbëve tuaja. Këtu janë disa këshilla se si ta bëni këtë:

– Shikoji këmbët vazhdimisht. Vendosi këmbët mbi një vend të përshtatshëm dhe të ndriçuar çdo natë për t’u siguruar që nuk është zhvilluar asnjë flluskë, çarje, gërvishje, apo ndonjë problem tjetër i vogël që mund të hidhte në erë telashe të mëdha. Nëse vizioni juaj nuk është i mirë, ose ju keni probleme për arritur te këmbët tuaja, duhet që dikush të kontrollojë këmbët tuaja për ju.

– Laji, shpëlaji, dhe thaji. Një këmbë e pastër është një këmbë e shëndetshme, me një sensibilitet më të ulët ndaj infeksionit. Këmbët e pastra të ndjehen më mirë, gjithashtu. Mos harroni të pastroni dhe të thani në mes të këmbëve.

– Shmangni kirurgjinë e banjos. Në rrethana normale, është pak e rrezikshme përdorimi i një guri shtuf për të reduktuar një kokërr ose një kallo, por për një person me diabet, një praktikë e tillë mund të çojë në një acarim të vogël, pastaj në një plagë, pastaj në infeksion të fytit, dhe më në fund, një ulçerë e madhe. Gjithashtu, agjentët kaustike për heqjen e kallovemund shumë lehtë të shkaktojë një të djegur kimike serioze në lëkurën tuaj. Asnjëherë mos i përdorni ato.

– Kujdesuni për gjërat e vogla. Sa herë që ndodh një prerje, plagë, djegie, gërvishtje, ose plagosje të tjera të vogla në këmbët tuaja, merruni me të menjëherë, duke e larë dhe mbuluar atë me mbrojtëse sterile. Në qoftë se përdorni shirit ngjitës, hiqeni atë me kujdes, sepse ajo mund të dobësojë lëkurën kur ta tërhiqni. Në qoftë se plaga nuk ka shërim, ose nëse vëreni shenjat e infeksionit, të tilla si skuqje, vija të kuqe, ngrohtësi, ënjtje, dhimbje, ose kullim, vizitoni mjekun.

– Zgjidhni këpucët me kujdes. Zgjidhni këpucë që përshtaten mirë për të dyja këmbët dhe që nuk shkaktojnë flluska ose plagë në këmbët tuaja. Për këtë qëllim jan prodhuar këpucë diabetike në mënyrë të posaçme.

– I Shkoni lehtë mbi ngrohje. Mos u joshni nga ngrohtësia për të ngrohur këmbët tuaja të ftohta me një bllok ngrohje ose shishe me ujë të nxehtë. Nëse keni nevropati, ju mund të digjni veten  pa e ndjerë fare. Në vend të kësaj, vishni çorape të ngrohta, ose kënaqni veten me një masazh të butë në këmbë. Sigurohuni që pas masazhit, të pastroni çdo mbetje të vajit në mesin e gishtave të këmbëve tuaja. Një fërkim i butë me uthull dhe ujë do ta bëjë mirë këtë pastrim.

– Mbajeni lëkurën të thatë. Nervat që kontrollojnë djersitjen në këmbët tuaja mund të mos punojnë më. Kështu që, pas një dushi, i thani këmbët mirë dhe i lyeni me një shtresë të hollë zbutësi. MOS përdorni vajra ose krem ​​mes gishtave të këmbëve tuaja. MOS i njomni këmbët tuaja. Sa më shumë që ta bëni, aq më shumë ju vini veten në rrezik për infeksion. Lagështia mund të shkaktojë një infeksion, njësoj si këmba e atletit.

– Produktet bimore per Diabetin veprojne gjithashtu në parandalimin e rrezikut të këmbës diabetike dhe në kurimin e plotë të saj pasi është prekur nga ulçërat dhe plagët.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook