Dobitë shëndetësore të Karafilit

 

Karafili njihet me emrin shkencor “Dianthus Caryophylus”. Pjesa që përdoret më shumë janë farat e karafilit që dallohen për aromën e tyre të fortë. Farat e karafilit përdoren të thara në ushqim dhe në mjekësi.

Origjina e karafilit janë Ishujt Andonosah Seram dhe në Filipinet Jugore. Sot ai kultivohet në Tanzani, Madagastar, Brazil dhe Malet Ande.

Karafilët janë zakonisht lule të thara nga pema e Karafilit.
Karafili është nje pemë me gjelbërim të përjetshëm dhe rritet në pyjet me klimë tropikale. Njihet për vetitë e tij të shëndetshme që prej qindra shekujsh.
Gjithashtu karafili është i njohur si bimë afrodiziake.

Karafili është: Anti-bacterial, anti-viral, anti-fungal dhe anti-septik.

Trajtimet dentare e kanë përdorur për shekuj si qetesues.

Karafili përmban vitamin C dhe K, kalcium, magnes, fibra dhe lëndën eugenol, e cila ndihmon në pakësimin e dhimbjeve dhe vrasjen e mikrobeve. Përmban vajra avullues, Aleorginol gati 80%, Steel Aleorginol, Methylcellulose salicylate, Benin, Vanlen, acid- tannin dhe phenol.

Përmbledhje me dobitë shëndetësore të Karafilit

– Përmirëson tretjen dhe çrregullimet e sistemit tretës.

– Ndihmon për ulçerën e stomakut.

– Ndihmon për ngrirjen muskulare.

– Është Aanti-bakterial.

– Forcon imunitetin.

– Qetësues i dhimbjeve të lehta.

– Përdoret në ushqime dhe pije si erëz.

– I dobishëm për sëmundjen e diabetit.

– I dobishëm për sytë.

– Për presionin e gjakut.

– Për temperaturën e lartë.

– Për dhimbjen e kokës.

– Qetëson dhimbjet e dhëmbëve.

– Zvogëlon infeksionet alergjike.

– I dobishëm për ftohjet, asmën dhe kollën.

– Hapës oreksi.

– Nxitës i urinës.

– Bën dobi për lëkurën dhe flokët.

– Forcon zemrën dhe mëlçinë.

Kujdes!

– Karafili duhet të meret në masë të caktuar si nga të mëdhenjtë edhe nga të vegjëlit.

– Karafili nuk duhet të përdoret gjatë shtatzanisë dhe gjidhënies.

– Nuk duhet të përdoret shpesh mbi lëkurë sepse shkakton djegie.