Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

KANCERI I STOMAKUT

KANCERI I STOMAKUT


KANCERI I STOMAKUT; Si zhvillohet, Llojet, Shenjat, Faktoret e Rrezikut, Trajtimi, Kura Bimore

 

Çfarë është kanceri në stomak?

Kanceri i stomakut, i quajtur gjithashtu kanceri gastrik, është një kancer që fillon në stomak. Për të kuptuar kancerin e stomakut, ju ndihmon të dini më shumë në lidhje me strukturën dhe funksionin normal të stomakut.

Stomaku

Pasi ushqimi është përtypur dhe gëlltitur, ai hyn në ezofag, një tub që mbart ushqim nëpër gushë dhe gjoks deri në stomak. Ezofagu i bashkohet stomakut në kryqëzimin gastroesophageal (GE), i cili gjendet menjëherë nën diafragmë (fletë e hollë e muskujve të frymëmarrjes nën mushkëri). Stomaku është një organ si qeskë që mban ushqimin dhe fillon ta tresë atë duke sekretuar lëngjet e stomakut. Ushqimi dhe lëngjet e stomakut përziehen dhe pastaj zbrazen në pjesën e parë të zorrëve të vogla të quajtur duodenum.

Disa njerëz përdorin fjalën stomak për të referuar zonën e trupit në mes të gjoksit dhe zonës së komblikut. Termi mjekësor për këtë zonë është abdomen. Për shembull, disa njerëz me dhimbje në këtë fushë do të thonë se kanë një “dhimbje stomaku,” kur në fakt dhimbja mund të vijë nga apendiksi, zorra e vogël, zorra e trashë ose organet e tjera në zonë. Mjekët e quajnë këtë dhimbje të barkut simptomë, sepse stomaku është vetëm një nga shumë organe në bark.
Kanceri i stomakut nuk duhet të ngatërrohet me kanceret e tjera që mund të ndodhin në bark, si kanceri i zorrës së trashë (zorrët e mëdha), mëlçisë, pankreasit, ose i zorrës së vogël, për shkak se këto kancere mund të kenë simptoma të ndryshme, këndvështrime të ndryshme, dhe trajtime të ndryshme.
kanceri-stomakut

Zhvillimi i kancerit të stomakut

Kanceret e stomakut kanë tendencë të zhvillohen ngadalë gjatë shumë viteve. Para se një kancer i vërtetë të zhvillohet, ndryshimet para-kanceroze shpesh ndodhin në shtresën e brendshme (mukozën) e stomakut. Këto ndryshime të hershme rrallë shkaktojnë simptoma dhe për këtë arsye shpesh shkojnë pa u vënë re.

Kanceret e stomakut mund të përhapen (metastasize) në mënyra të ndryshme. Ato mund të rriten përmes murit të stomakut dhe të pushtojnë organet pranë. Ato mund të përhapen gjithashtu në enët limfatike dhe nyjet limfatike aty pranë. Nyjet limfatike janë struktura që ndihmojnë luftën kundër infeksionit. Stomaku ka një rrjet shumë të pasur të enëve dhe nyjeve limfatike. Kur kanceri i stomakut bëhet më i avancuar, ai mund të udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut dhe të përhapet në organe të tilla si mëlçia, mushkëritë, dhe eshtrat. Nëse kanceri është përhapur në nyjet limfatike ose në organe të tjera, perspektiva e pacientit nuk është aq e mirë (shpresat për mbijetesë janë të pakta ose aspak).

Llojet e kancerit të stomakut

Llojet e ndryshme të kancerit të stomakut përfshijnë:

Adenocarcinoma

Rreth 90% deri në 95% e kancereve të stomakut janë adenokarcinoma. Kur përdoret termi kanceri i stomakut ose kanceri gastrik, pothuajse gjithmonë i referohet një adenokarcinoma. Këto kancere zhvillohet nga qelizat që formojnë shtresën e brendshme të stomakut (mukoza).

Limfoma – Lymphoma

Këto janë kanceret e indeve të sistemit imunitar që gjenden ndonjëherë në murin e stomakut. Rreth 4% e kancereve të stomakut janë limfoma. Trajtimi dhe perspektiva varen nga lloji i Limfoma-s.

Tumori gastrointestinal stromal (GIST)

Këto janë tumore të rralla që fillojnë në forma shumë të hershme të qelizave në muret e stomakut të quajtura qelizat intersticiale të Cajal. Disa prej këtyre tumoreve janë jo-kanceroze (beninje); të tjerët janë kanceroze. Edhe pse GIST mund të gjenden kudo në traktin e tretjes, shumica janë gjetur në stomak.

Tumori carcinoid

Këto janë tumoret që fillojnë në qelizat hormon-prodhuese të stomakut. Shumica e këtyre tumoreve nuk përhapen në organet e tjera. Rreth 3% e kancereve të stomakut janë tumoret carcinoid.

Kancere të tjera

Llojet e tjera të kancerit të stomakut përfshijnë: kanceri i qelizës squamous, kanceri i qelizës së vogël, dhe leiomyosarcoma, të cilat gjithashtu mund të fillojnë në stomak, por këto kancere janë shumë të rralla.

Disa statistika kyçe rreth kancerit të stomakut

Kanceri i stomakut kryesisht prek njerëzit e moshuar. Mosha mesatare e njerëzve kur ata janë diagnostikuar është 69 vjeçare. Rreth 6 në çdo 10 njerëz të diagnostikuar me kancer në stomak janë 65 vjeç ose më të vjetër. Rreziku mesatar që një person të zhvillojë kancerin e stomakut në jetën e tij është rreth 1 në 111. Ky rrezik është më i lartë te meshkujt se sa te femrat, dhe gjithashtu mund të ndikohet nga një numër faktorësh të tjerë.

Kanceri i stomakut është shumë më e zakonshme në vendet më pak të zhvilluara. Kjo është një shkak kryesor i vdekjeve nga kanceri në botë.
Deri në fund të viteve 1930, kanceri në stomak ishte shkaku kryesor i vdekjes nga kanceri në Shtetet e Bashkuara. Tani, kanceri i stomakut është më poshtë në këtë listë. Arsyet për këtë rënie nuk janë plotësisht të njohura, por mund të jetë i lidhur me rritjen e përdorimit të ftohjes për ruajtjen e ushqimit. Kjo bëri që frutat e freskëta dhe perimet të jenë më në dispozicion dhe të zvogëlohet përdorimi i ushqimeve të kripura dhe të tymosura.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të stomakut

Për fat të keq, fazat fillestare të kancerit të stomakut rrallë herë shkaktojnë simptoma. Kjo është një nga arsyet pse kanceri i stomakut është aq i vështirë për t’u zbuluar herët. Shenjat dhe simptomat e kancerit të stomakut mund të përfshijnë:
• Oreks të dobët
• humbje peshe
• dhimbje barku
• siklet të paqartë në bark, zakonisht mbi kërthizë
• një ndjenjë mbushjeje në barkun e sipërm pas ngrënies së një vakti të vogël
• urth ose dispepsi
• të përzierë
• të vjella, me ose pa gjak
• fryrje ose grumbullim lëngjesh në bark
• ulje e numrit të qelizave të kuqe të gjakut (anemi)

Shumica e këtyre simptomave kanë më shumë të ngjarë të shkaktohen nga gjëra të tjera dhe jo nga kanceri, si nga ndonjë virus në stomak ose një ulçer. Ato mund të ndodhin edhe nga llojet e tjera të kancerit. Por njerëzit që kanë ndonjë nga këto probleme, veçanërisht në qoftë se ato nuk largohen ose përkeqësohen, duhet të kontrolloheni te mjeku.

Faktorët e rrezikut për kancerin e stomakut

Faktor rreziku është çdo gjë që ndikon në rritjen e mundësisë për t’u prekur nga sëmundje të tilla si kanceri. Kanceret e ndryshme kanë faktorë të ndryshëm të rrezikut. Disa faktorë të rrezikut, si pirja e duhanit, mund të ndryshohen. Të tjerë, si mosha apo historia familjare e një personi, nuk mund të ndryshohen.

Por megjithatë, faktorët e rrezikut nuk na tregojnë gjithçka. Duke pasur një faktor rreziku, apo edhe disa faktorë të rrezikut, nuk do të thotë që ju do të prekeni nga sëmundja. Dhe shumë njerëz që preken nga sëmundja mund të kenë pak ose aspak faktorë të njohur të rrezikut.

Shkencëtarët kanë gjetur disa faktorë të rrezikut që e bëjnë një person më të ngjarë të preket nga kanceri i stomakut. Disa nga këto mund të kontrollohen, por të tjerët jo:

  • Gjinia

Kanceri i stomakut është më i zakonshëm te meshkujt se sa te femrat.

  • Mosha

Ka një rritje të mprehtë në normat e kancerit të stomakut te njerëzit mbi moshën 50 vjeç. Shumica e njerëzve të diagnostikuar me kancer në stomak janë në mes të 60-ve dhe në fund të 80-ve.

  • Gjeografia

Në rang botëror, kanceri i stomakut është më i zakonshëm në Japoni, Kinë, Evropë Jugore dhe Lindore, dhe Amerikë Jugore dhe Qendrore. Kjo sëmundje është më pak e zakonshme në pjesën veriore dhe perëndimore të Afrikës, Azisë Qendrore dhe Jugore, dhe në Amerikën e Veriut.

  • Infeksioni i Helicobacter pylori

Infeksioni me bakteret Helicobacter pylori (H pylori) duket të jetë shkaku kryesor i kancerit të stomakut, sidomos i kancerit në pjesën më të ulët të stomakut (skajor). Infeksioni afatgjatë të stomakut me këtë embrion mund të çojë në inflamacion (të quajtur gastrit atrophic kronik) dhe në ndryshimet para-kanceroze të shtresës së brendshme të stomakut.

Njerëzit me kancer në stomak kanë një normë më të lartë të infeksionit H pylori se njerëzit pa këtë kancer. Infeksioni H pylori është i lidhur edhe me disa lloje të Limfomave të stomakut. Megjithatë, shumica e njerëzve që bartin këtë embrion në barkun e tyre nuk zhvillojnë kancer.

  • Limfoma e stomakut

Njerëzit të cilët kanë pasur një lloj të caktuar të Limfoma-s së stomakut e njohur si Mukoza shoqëruese e indeve limfoide (malt) kanë një rrezik në rritje të prekjes nga adenocarcinoma e stomakut. Kjo është ndoshta për shkak se Malt limfoma e stomakut shkaktohet nga infeksioni me bakteret H pylori.

  • Dieta

Një rritje e rrezikut të kancerit të stomakut është parë në njerëz me dietat që kanë sasi të mëdha të ushqimeve të tymosura, të kripurave, mishit dhe turshive.

Në anën tjetër, ngrënia e sa më shumë frutave të freskëta dhe perimeve ka treguar të ulë rrezikun e kancerit të stomakut.

  • Përdorimi i duhanit

Duhani rrit rrezikun e kancerit të stomakut, veçanërisht në pjesën e sipërme të stomakut afër ezofagut. Shkalla e kancerit të stomakut është dyfishuar te duhanpirësit.

  • Kirurgjia e mëparshme në stomak

Kanceret e stomakut kanë më shumë gjasa të zhvillohen në njerëz të cilët kanë pasur një operim të stomakut për trajtimin e sëmundjeve jo-kanceroze të tilla si ulçerat. Kjo mund të jetë për shkak se stomaku prodhon pak acid, gjë e cila lejon prodhimin e më shumë baktereve nitrite. Kthyerja  i verdhëzës nga zorra e vogël në stomak pas operacionit mund të shtojë  rritjen e rrezikut. Këto kancere zakonisht zhvillohen pak vite pas operacionit.

Disa qeliza në shtresën e brendshme të stomakut zakonisht prodhojnë një substancë të quajtur faktor i brendshëm (IF) që ne kemi nevojë për të absorbuar vitaminën B12 nga ushqimet. Njerëzit me pa mjaftueshmëri të IF mund të përfundojnë me mangësi të vitaminës B12, e cila ndikon aftësinë e trupit për të prodhur qelizat e reja të kuqe të gjakut dhe mund të shkaktojë probleme të tjera. Kjo gjendje quhet anemi fatale. Së bashku me aneminë, njerëzit me këtë sëmundje kanë një rritje të rrezikut të kancerit të stomakut.

  • Një histori familjare me kancerin e stomakut

Njerëzit me të afërm të shkallës së parë (prindërit, vëllezërit e motrat, ose fëmijët), të cilët kanë pasur kancerin e stomak, kanë më shumë gjasa për të zhvilluar këtë sëmundje.

  • Disa profesione

Punëtorët e qymyrit, metaleve, dhe në industritë e gomës duket se kanë një rrezik më të lartë të kancerit të stomakut.

Si trajtohet kanceri i stomakut nga mjekësia konvencionale?

Informacionet në vijim janë të bazuara në interpretimin e mjekëve dhe shkencëtarëve amerikan në studime të ndryshme të publikuara në revista mjekësore, si dhe në përvojën profesionale.
Informacioni  rreth trajtimit në këtë artikull nuk është politikë zyrtare e shoqërisë dhe nuk është këshillë mjekësore për të zëvendësuar ekspertizën dhe gjykimin e ekipit tuaj të të kujdesit për kancerin. Ky artikull ka për qëllim t’ju ndihmojë ju dhe familjen tuaj të merrni vendime të informuara, së bashku me mjekun tuaj.
Mjeku juaj mund të ketë arsye t’ju sugjerojë një plan të trajtimit të ndryshëm nga këto opsione të përgjithshme të trajtimit. Mos hezitoni ta pyesni atë në lidhje me opsionet tuaja të trajtimit.

Informacione të përgjithshme trajtimi

Pasi kanceri ka qenë të diagnostikuar dhe organizuar, ka shumë për të menduar përpara se ju dhe mjekët tuaj të zgjidhni një plan të trajtimit. Ju mund të ndjeheni sikur ju duhet të merrni një vendim të shpejt, por është e rëndësishme për t’i dhënë vetes kohë për të absorbuar informacionin që ju keni mësuar vetë. Pyetni mjekun apo ekipin tuaj të kujdesit  për kancerin për gjithçka që lidhet me trajtimin dhe pasojat e tij, dhe mos-trajtimin dhe pasojat, dhe gjithçka tjetër që ju duhet të dini për sëmundjen dhe trajtimin.

Trajtimet konvencionale kryesore për kancerin në stomak janë:

• Kirurgjia – Një përqindje shumë e vogël (4-10%) e e pacientëve të operuar mund të mbijetojnë deri në 5 vjet pas operimit, kurse pjesa tjetër nuk shpëton, sepse qelizat kancerore të irrituara përhapen në numër shumë herë më të madh se më parë dhe në organe të tjera.
• Kimioterapia – Zakonisht përdoret pas kirurgjisë për të vrarë qelizat kancerore rreth zonës së masës tumorale të hequr dhe në gjak, por ajo nuk është vetëm armik i qelizave kancerore por edhe i qelizave të shëndosha dhe i sistemit imunitar, dhe efektet anësore të saj janë nga më të rëndat; pra është një zgjidhje e dëshpëruar.
• Terapia e targetuar – Një terapi që përdoret kur nuk funksionon kimioterapia, por që nuk nuk më shumë shpresa se ajo.
• Terapia me rrezatim – Mund të përdoret përkrah kimioterapisë, para ose pas kirurgjisë, për të luftuar qelizat kancerore në zona të caktuara dhe në raste të caktaura; Rezultati është njësoj si me mënyrat e para-renditura, dëshpëruese.

Ju duhet patjetër të peshoni të mirat e çdo trajtimi kundrejt rreziqeve të mundshme dhe efekteve anësore. Mundësitë tuaja të trajtimit varen nga shumë faktorë. Vendndodhja dhe faza (shkalla e përhapjes së) tumorit janë shumë të rëndësishme. Në zgjedhjen e planit tuaj të trajtimit, ju dhe ekipi juaj për kujdesin e kancerit do të marrë parasysh moshën tuaj, gjendjen e përgjithshme të shëndetit, dhe preferencat personale.

Është e rëndësishme që ju të kuptoni qëllimin e trajtimit tuaj para fillimit të trajtimit. Nëse qëllimi i trajtimit tuaj është një kurë, ju do të merrni trajtim për lehtësimin e simptomave dhe efektet anësore. Nëse një kurë nuk është e mundur, trajtimi ka për qëllim mbajtjen e kancerit nën kontroll për aq kohë sa të jetë e mundur dhe lehtësimin e simptomave, të tilla si vështirësinë në ngrënie, dhimbjet, ose gjakderdhjen.

Nëse lejon koha, ju mund të dëshironi të merrni mendimin e një pale të dytë në lidhje me opsionet tuaja të trajtimit. Një mendim i dytë mund t’ju japë më shumë informacion dhe mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt në lidhje me planin e trajtimit që ju zgjidhni.

A ekziston ndonjë trajtim më shpresëdhënës për kancerin e stomakut?

“Zoti ka krijuar ilaç për çdo sëmundje që ka zbritur në Tokë, por atë ilaç, disa e dinë kurse të tjerë jo. Nëse ilaçi i qëlluar përket me sëmundjen e caktuar, ndodh shërimi, me vullnetin e Zotit.”

Kjo thënie profetike është vërtetuar nga mjekësia tradicionale e popujve të ndryshëm në çdo kohë e vend, me një shkallë transmetimi dhe përhapje në mesin e popujve të ndryshëm që nuk lë vend për dyshim apo spekullim, dhe kjo është prova më e madhe shkencore për vërtetësinë e fjalës profetike të mësipërme; sepse tek e fundit, shkenca është provë dhe dëshmia e masave të traditave të popujve të ndryshëm është niveli më i lartë i shkencës dhe i dijes së faktuar dhe të provuar në masë dhe në njerëz, dhe jo thjesht në kafshët laboratorike, prova të cilat nuk do të mund të shpëtojnë kurrë pa defekte serioze, sepse njeriu është njeri (trup-shpirt-ndjenjë) dhe kafsha është kafshë.

Kryesisht mjekësia Arabe, Arabo-Greke, Indiane dhe ajo Kineze e kanë vërtetuar bindshëm shërimin e sëmundjeve të tilla si kanceri, dhe ai konsiderohet një sëmundje si gjithë të tjerat në mjekësinë tradicionale të këtyre popujve, që prej mijëra vitesh.

Mjekësia Bimore Arabe, me rolin e saj, i mundëson pacientëve të saj mënyrat tradicionale të trajtimit të kancerit të stomakut dhe të llojeve të tjera të kancerit; dhe këto mënyra përfshijnë trajtimin me anë të dietës ushqimore, stilit të jetesës dhe ilaçeve të mirëfillta bimore natyrale, me një mundësi të lartë shërimi edhe për fazat e avancuara të kancerit, në rast se pacienti do të ketë fatin të arrijë të përvetësojë ilaçet tona për aq kohë sa do i duhet të futen në veprim për asgjësimin e qelizave kancerore në stomak dhe kudo që të ndodhen në trup dhe në gjak.

Kura efektive për asgjësimin e kancerit të stomakut që Mjekësia Arabe ofron për pacienët e saj përbëhet nga 5 ilaçe të ndryshme që duhet të merren të gjitha së bashku çdo ditë, deri në shërimin e plotë nga sëmundja. Këto ilaçe janë njëjtë me kurën standarte të kancerit, por me ndryshimet e posaçme në formulën përbërëse të çdo ilaçi në varësi të llojit të kancerit dhe fazës në të cilën ka arritur sëmundja.

 

By | 2017-07-13T18:47:00+00:00 May 4th, 2017|Kanceri & Tumoret|0 Comments
error: Alert: Content is protected !!