Kërkuesit përfundimisht konfirmojnë se kanceri i shkaktuar nga njeriu është shumë herë më i madh nga sa ishte menduar më parë

Një nga përfundimet shkencore më të rëndësishme të shekullit deri më tani

Instituti Kombëtar i Kancerit e përcakton kancerin si një sëmundje gjenetike. Për të sqaruar, kjo nuk do të thotë se kanceri trashëgohet ekskluzivisht nga prindërit tanë dhe kalon tek pasardhësit tanë. Çfarë nënkuptojmë me fjalën gjenetike është fakti se mekanizmi i kancerit për prodhimin e tumoreve është rrënjosur në ndryshimet në mënyrën se si gjenet tona kontrollojnë ndarjen qelizore. Këto ndërprerje në gjenet tona rrjedhimisht ndikojnë se si qelizat tona rriten dhe ndahen. Pa rregullim të duhur të këtyre funksioneve, qelizat malinje vazhdojnë të rriten dhe ndahen me një ritëm alarmues. Kjo ndarje e pakontrolluar qelizore është një shenjë dalluese e sëmundjes malinje.

Megjithëse përbërja jonë gjenetike luan rol të rëndësishëm në zhvillimin e kancerit, është e rëndësishme të theksohet se gjenetika është një faktor rreziku, jo një shkak absolut i kancerit. Edhe në mungesë të një faktori të brendshëm të rrezikut, është e mundur që të ndodh kancer edhe pse nuk ka një gjendje gjenetike organike si një çrregullim gjenetik. Kjo për shkak se ekspozimet mjedisore ose faktorët e jashtëm mund të rezultojnë në gabime në ndarjen e qelizave dhe mund të dëmtojnë edhe ADN-në tonë ose të ndryshojnë mënyrën se si sillen gjenet tona. Për fat të keq, këto ndryshime të gjeneve nuk ndalen në personin e prekur. Efekti mund të kalojë përmes pemës familjare. Megjithëse mekanizmi përfshin gjenet, këto nuk konsiderohen si çrregullime gjenetike në kuptimin më të pastër të fjalës. Ato ende konsiderohen si faktorë të jashtëm pasi që substanca rënduese vjen nga jashtë trupit.

Një shembull i njërit prej këtyre është droksi DES (ilaç kimik) ose Diethylstilbestrol. Midis viteve 1938 dhe 1971, DES u përshkrua për trajtimin e problemeve riprodhuese femërore që përfshijnë abortin, terapitë zëvendësuese të hormoneve, dhe engorgementin e gjirit (forcimin nga mbimbushja me qumësht). Pa dijeninë e tyre gjatë asaj kohe, DES u përcaktua më vonë si një ilaç shumë kancerogjen. Mjerisht, efektet kancerogjene të DES nuk u kufizuan vetëm tek përdoruesit kryesorë. Kjo ka ndikuar edhe në pasardhësit e dytë dhe të tretë të përdoruesit primar. Bijat e atyre që përdorën DES përjetuan një rrezik në rritje të zhvillimit të adenokarcinoma të Qelizës së Qartë (CCA), një lloj i rrallë i kancerit vaginal dhe qafës së mitrës. Homologët e tyre meshkuj kanë përjetuar anomali të urogjenit që i vënë ata në rrezik të zhvillimit të llojeve të kancerit mashkullor si kanceri i testikular.

Duke pasur parasysh se fjala “gjendje gjenetike” zakonisht përdoret kur përcaktohet kanceri, është e lehtë të fitosh idenë se kanceri është kryesisht një gjendje gjenetike. Në të vërtetë, ai shkaktohet edhe nga shumë faktorë të jashtëm si DES i përmendur më lart. Ky lloj përkufizimi përforcon gjithashtu tregimin e rremë se kanceri është një kusht i brendshëm i pashmangshëm që na bën ta shohim kancerin si një goditje më të keqe sesa një produkt me zgjedhje të dobëta shëndetësore, mënyrë jetese jo të shëndetshme dhe ekspozim ndaj kimikateve të dëmshme.

Megjithatë, studimet kanë treguar tani se pavarësisht nga roli i gjenetikës në procesin e kancerit, ka prova që theksojnë se faktorët e jashtëm kanë një ndikim më të fortë nga sa mendohej fillimisht.

Në një studim të botuar në revistën “Nature”, kërkuesit përcaktuan se ekspozimi mjedisor dhe sjelljet kontribuan shumë në zhvillimin e shumicës dërrmuese të kancerit. Duke analizuar studimet e kohëve të fundit mbi nënshkrimin e kancerit dhe duke përdorur datën nga programi SEER (Mbikëqyrja, Epidemiologjia dhe Rezultatet e Fundit), ata ishin në gjendje të përcaktojnë se 70 deri në 90% të kancerit janë për shkak të faktorëve të jashtëm, ndërsa vetëm 10% mund të atribuohen për shkaqe të brendshme. Disa nga llojet e kancerit të përmendura në studim treguan lidhje të forta me faktorë të rrezikut të jashtëm dhe jo predispozita gjenetike. Këto përfshijnë marrëdhëniet midis kancerit kolorektal dhe dietës, kancerit të lëkurës dhe ekspozimit të diellit, kancerit esofageal dhe pirjes së duhanit, kancerit të qafës së mitrës dhe virusit HPV.

Duke vënë theksin në zhvillimin e kancerit tek faktorët e jashtëm, tani jemi më të vetëdijshëm se fuqia për të parandaluar kancerin është kryesisht brenda vetes. Duke shmangur këto substanca dhe duke marrë vendime të mençura shëndetësore, kanceri nuk është më një fatkeqësi, por një gjendje e parandalueshme.

Lexoni gjithashtu

14 mënyra për të mos pasur kancer

14 mënyra për të mos pasur kancer