Shumë patologë pajtohen se kanceri i lëkurës është i mbidiagnostikuar; Mbroni në mënyrë natyrale lëkurën tuaj nga dielli i verës

 

Të dhënat e publikuara në JAMA Dermatology në prill 2022 zbuluan se gati dy të tretat e dermatopatologëve besojnë se kanceri i lëkurës është i mbidiagnostikuar.

Ekspozimi ndaj rrezatimit UV nga rrezet e diellit ose shtretërit për rrezitje mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit të lëkurës, veçanërisht kur një person ka pesë ose më shumë djegie fshikëzash nga dielli në një moshë të hershme, nga 15 në 20 vjeç. Kjo mund të rrisë rrezikun e melanomës me 80% dhe jo-melanomës me 68%.

Të dhënat tregojnë se Kanceri melanoma është i mbidiagnostikuar

Studiuesit në studimin e paraqitur donin të dinin perceptimin e dermatopatologëve pasi lidhej me mbidiagnozën e melanomës dhe kancereve të tjera të lëkurës. Studiuesit anketuan 115 dermatopatologë për të vlerësuar perceptimin e tyre për mbidiagnozën e melanomës si një çështje e shëndetit publik. Këta janë patologë të certifikuar, të cilët janë të specializuar në diagnostikimin e sëmundjeve të lëkurës nga mostrat e lëkurës.

Studiuesit i dhanë secilit një grup prej 18 mostrash të biopsisë së lëkurës dhe u kërkuan atyre të interpretonin rastin duke përdorur mikroskopët e tyre. Sondazhi u krye nga viti 2018 deri në 2019 dhe analiza u finalizua në shtator 2021. Rezultatet treguan se 68% e dermatopatologëve besonin se mbidiagnoza ishte një çështje e shëndetit publik për nevi atipike, të cilat njihen gjithashtu si nevi displastik ose neoplazi melanocitare të fituara beninje.

Këto çrregullime të lëkurës duken të ngjashme me melanomën, por janë lezione beninje. Sondazhi tregoi gjithashtu se dermatopatologët besojnë se melanoma in situ mbidiagnostikohej në 47% të rasteve dhe melanoma invazive mbidiagnostikohej në 35% të rasteve. Rezultatet treguan gjithashtu se një numër më i vogël i patologëve me më shumë vite praktikë menduan se nevi atipike ishin të mbidiagnostikuar. Studiuesit arritën në përfundimin:

“… rreth dy të tretat e dermatopatologëve mendonin se nevi atipike janë të mbidiagnostikuara, gjysma mendonin se melanoma in situ është e mbidiagnostikuar dhe një e treta mendonin se melanoma invazive është e mbidiagnostikuar. Nuk u gjetën lidhje statistikisht të rëndësishme midis perceptimeve për mbidiagnozën dhe sjelljes interpretuese gjatë diagnostikimit rastet e biopsisë së lëkurës”.

Kathleen Kerr, Ph.D., studiuese kryesore nga Universiteti i Uashingtonit, foli për rëndësinë e këtyre gjetjeve:

“Diagnozat e melanomës janë rritur. Nëse do të kishte vërtet një epidemi të melanomës, do të prisnim që vdekjet nga melanoma të shfaqnin një rritje korresponduese, pasi nuk ka pasur një përparim të madh në trajtim gjatë kësaj kohe. Megjithatë vdekjet nga melanoma kanë ka qenë jashtëzakonisht konstante. Kjo sugjeron se rritja e diagnozave të melanomës është kryesisht për shkak të mbidiagnozës.”

Të dhënat nga Instituti Kombëtar i Kancerit tregojnë gjithashtu se shkalla e diagnostikimit të rasteve të reja nga viti 1992 në 2019 u rrit në mënyrë dramatike nga 14.6 raste për 100,000 persona në 23,9 për 100,000 persona. Megjithatë, shkalla e vdekjeve nga melanoma mbeti e qëndrueshme nga viti 1992 deri në vitin 2013 në 2.7 vdekje për 100,000 persona. Deri në vitin 2019 kishte rënë në 2.0 vdekje për 100,000 persona.

Pabarazia në diagnozë dhe shkallën e vdekshmërisë sugjeron se epidemia e melanomës është e mundshme nga një mbidiagnozë e gjendjes së lëkurës. Kerr tha se ndërsa melanoma e avancuar nuk është e vështirë për t’u diagnostikuar, biopsitë e hershme kanë një ndryshueshmëri të dallueshme diagnostikuese, gjë që rrit mundësinë e mbidiagnozës.

Gjysma e dytë e studimit të tyre shikonte se si një patologji perceptimi e istit për mbidiagnozën do të ndikonte në mënyrën se si ata diagnostikuan një biopsi të lëkurës. Ajo që ata gjetën ishte se ata që besonin se melanoma invazive ishte mbidiagnostikuar nga komuniteti mjekësor, në fakt kishin “pak më shumë gjasa për të diagnostikuar melanomën invazive në krahasim me dermatopatologët e tjerë që ekzaminonin rastet identike”.

Mbidiagnoza e melanomës është një problem i rëndësishëm pasi diagnoza shpesh mbart pasoja që prekin pacientin në nivel emocional dhe financiar. Kerr beson se do të jetë sfiduese për të reduktuar problemin me mbidiagnozën pasi do të kërkojë bashkëpunim ndërmjet pacientëve, mjekëve të kujdesit parësor dhe patologëve.

Melanoma e lidhur me Acidin Linoleik; Dielli nuk është shkaku kryesor

Për të vërtetuar këtë pikë ka pasur një studim nga viti 1987, gjatë të cilit u morën mostra të indit dhjamor nga 100 pacientë me melanoma dhe 100 njerëz pa melanoma dhe u analizuan për acide yndyrore.

Jo vetëm që ka një rritje të acidit linoleik në indet e të gjithë subjekteve, por përqindja e acideve yndyrore të pangopura (PUFA) është dukshëm më e lartë në indet e pacientëve me melanoma. “Bëhet sugjerimi që rritja e konsumit të poliunsaturateve dietike mund të ketë një efekt kontribues në etiologjinë e melanomës,” përfunduan studiuesit.

Acidi linoleik është yndyra kryesore që gjendet në yndyrat e pangopura omega-6, duke përfshirë vajrat bimore/farëra, dhe përbën rreth 80% të përbërjes yndyrore të vajrave bimore. Yndyrnat omega-6 duhet të balancohen me yndyrat omega-3 në mënyrë që të mos jenë të dëmshme, por shumica e njerëzve nuk hanë në këtë mënyrë.

Shumica e njerëzve që hanë omega-6, përfshirë vajrat e farave, janë dëmtuar dhe oksiduar gjatë përpunimit. Pasi vaj i farave të oksidohet, gjeneron metabolitë të acidit linoleik të oksiduar, të cilët janë mutagjenë, kancerogjenë, citotoksikë dhe aterogjenë.

“A është e mundur që rritja e konsumit të acidit linoleik mund të shkaktojë brishtësi në membranat qelizore dhe mund të çojë në dëmtim oksidativ në diell që çon në dëmtim të ADN-së dhe më pas në lezione pararendëse nevi melanocitare ose melanoma, apo mund të ndodhë e njëjta gjë me squamous dhe bazale?

Ne do të thoshim po. Nuk mbështetet ende nga literatura sepse nuk ka pasur ndonjë studim që e shikon këtë dhe kemi nevojë për shumë studime të tjera mbi acidin linoleik… Acidi linoleik i gjetur në vajrat e farave ka shumë të ngjarë të jetë një nga nxitësit më të mëdhenj të sëmundjeve kronike te njerëzit.”

Acidi linoleik gjendet pothuajse në çdo ushqim të përpunuar, duke përfshirë ushqimet e restoranteve, salcat dhe salcat e sallatave, kështu që eliminimi i këtyre ushqimeve nga dieta juaj është një tjetër hap drejt shëndetit të mirë.

Shumë përbërës kundër diellit janë toksikë

Përgjigja e AAD ndaj një numri në rritje të njerëzve të diagnostikuar me melanoma dhe kancere të tjera të lëkurës është kremi kundër diellit. Ata rekomandojnë një krem ​​kundër diellit me mbrojtje me spektër të gjerë, rezistent ndaj ujit SPF 30 ose më të lartë. Megjithatë, kremi kundër diellit mund të jetë një nga gjërat më të këqija që mund të bëni për të “mbrojtur” lëkurën tuaj.

Së pari, duhet ta bëjmë të qartë se kremi kundër diellit përdoret gjerësisht. Ka rrethana ku është e mençur dhe e përshtatshme, por ato raste janë të pakta. Në pjesën më të madhe, duhet të mbështeteni në ekspozimin e ndjeshëm ndaj diellit dhe të dilni nga dielli ose të vishni rroba në momentin që lëkura juaj fillon të marrë një rozë të lehtë.

Nëse po planifikoni një ditë në plazh, ose do të jeni jashtë për orë të tëra, do t’ju duhet një formë mbrojtjeje nga dielli. Megjithatë, përpara se të kapni kutinë e parë të kremit kundër diellit, është e rëndësishme të shikoni përbërësit dhe të bëni një zgjedhje të mençur. Një kompani e testimit farmaceutik zbuloi se 27% e produkteve të testuara i ekspozonin përdoruesit ndaj kancerogjenëve të njohur.

Të dhënat u publikuan në vitin 2021. Studiuesit testuan 294 produkte mbrojtëse kundër diellit në një sërë kompanish. Ata zbuluan se 78 prej tyre përmbanin të paktën trefishin e nivelit të benzenit që lejon FDA në rrethana të veçanta. Benzeni është një kimikat industrial i njohur nga CDC, Shërbimet e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të SHBA dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë si një kancerogjen i njohur për njerëzit.

CBS raportoi se 14 nga produktet e kremrave të diellit të analizuara me numrin më të madh të ndotësve vinin nga markat e njohura të kujdesit personal, duke përfshirë Neutrogena, Sun Bum, CVS Health dhe Fruit of the Earth. Ndërsa jo të gjitha produktet në këto marka përmbanin benzen, “themeluesi dhe CEO i Valisure beson se problemi është ndotja e prodhimit që ndikon në tufa specifike,” raportoi CBS Neës.

Megjithëse emri është i ngjashëm, oxybenzone është një kimikat i ndryshëm që është miratuar nga FDA dhe gjendet në rreth 70% të kremrave kundër diellit. Megjithatë, kimikati është një përçarës i njohur endokrin dhe është lidhur me uljen e numrit të spermës tek meshkujt dhe endometriozën tek femrat.

Kremrat kundër diellit mund të përmbajnë gjithashtu të paktën tetë përbërës të tjerë aktivë që dyshohet se kanë efekte ndërprerëse endokrine. Sipas një studimi danez, 13 nga 29 kimikatet mbrojtëse të diellit që lejohen në SHBA dhe/ose Bashkimin Evropian mund të zvogëlojë fertilitetin mashkullor duke ndikuar në sinjalizimin e kalciumit në spermë, pjesërisht duke ushtruar një pefekt të ngjashëm me rogesteronin.

Përbërësit ndërtohen deri në nivele jo të shëndetshme

Të dhënat e financuara nga FDA të publikuara në JAMA në 2019 dhe 2020 treguan se disa përbërës në produktet mbrojtëse kundër diellit mund të grumbullohen në trup në nivele jo të shëndetshme. Kimikatet e studiuara ishin avobenzon, oksibenzon, oktokrilen, homosalat, oktisalat dhe oktinoksat. Pas studimit të vitit 2019, studiuesit arritën në përfundimin:

“… kushtet rezultuan në përqendrime plazmatike që tejkalonin pragun e vendosur nga FDA për heqjen e mundshme të disa studimeve toksikologjike jo-klinike për kremrat kundër diellit. Thithja sistematike e përbërësve të kremit kundër diellit mbështet nevojën për studime të mëtejshme për të përcaktuar rëndësinë klinike të këtyre gjetjeve.”

Të paktën një – oxybenzone, që gjendet në 70% të produkteve kundër diellit – mund të shfaqet në qumështin e gjirit, lëngun amniotik, urinë dhe gjak. Ata shkruan gjithashtu se përbërësit u përthithen pas ekspozimit vetëm një ditë, dhe disa mbetën në trup pas përdorimit.

Trupi ynë ka nevojë për vitaminë D për një shëndet optimal

Trupi ynë ka nevojë për vitaminën D, të cilën e prodhon pas ekspozimit në diell. Vitamina D është e përfshirë në biologjinë e shumicës së qelizave dhe indeve në trupin, duke përfshirë sistemin imunitar. Aktualisht, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese e SHBA konsideron 20 nanogramë për mililitër (ng/mL) të mjaftueshme.

Megjithatë, një grup imponues kërkimesh sugjeron se 40 ng/mL është niveli i ulët i mjaftueshmërisë dhe 30 ng/mL është fundi për të parandaluar sëmundjet. Niveli ideal për parandalim është në fakt ndërmjet 60 ng/mL dhe 80 ng/mL. Sipas një studimi në Kërkimet kundër kancerit, nevojiten 9600 njësi ndërkombëtare të vitaminës D çdo ditë që shumica e popullsisë (97.5%) të arrijë 40 ng/mL.

Kjo është shumë larg rekomandimeve aktuale të 600 IU vitaminë D në ditë për të rriturit. Ndërsa nivelet optimale ulin rrezikun e lindjes së parakohshme, mungesa e vitaminës D ju vë në rrezik për diabetin, sëmundjet e zemrës, kancerin kolorektal, kancerin e gjirit, sëmundjet e mushkërive dhe humbjen e shtatzënisë.

Mënyra e vetme për të kuptuar nëse keni mungesë është një test gjaku. Megjithatë, ka disa shenja dhe simptoma të përgjithshme që mund të tregojnë se duhet të testoni nivelet e vitaminës D më shpejt sesa më vonë. Kjo perfshin:

  • Dhimbje të vazhdueshme muskuloskeletore dhe dhimbje kockash.
  • Infeksione ose sëmundje të shpeshta.
  • Simptoma neurologjike, si depresioni, dëmtimi njohës dhe migrena.
  • Lodhje dhe përgjumje gjatë ditës.

Mbroni në mënyrë natyrale lëkurën tuaj nga dielli i verës

Ndërsa shumica e kremrave të diellit përmbajnë përbërës toksikë, lajmi i mirë është se ju mund të mbështesni lëkurën tuaj të shëndetshme dhe ta mbroni atë nga dëmtimi nga brenda jashtë. Shkencëtarët kanë identifikuar disa lëndë ushqyese që mund të rrisin aktivitetin mbrojtës UV që zvogëlon rrezikun e djegies nga dielli dhe dëmtimet e lidhura me lëkurën.

Një nga këto lëndë ushqyese është astaksantina. Është një antioksidant i fuqishëm që vepron si një krem ​​mbrojtës i brendshëm. Astaxanthin ka një aktivitet të fortë të pastrimit të radikalëve të lirë që ju mbron nga dëmtimi oksidativ. Prodhohet nga mikroalga Haematococcus pluvialis kur uji thahet, për t’u mbrojtur nga rrezatimi ultravjollcë. Në thelb, është mekanizmi i mbijetesës së algave.

Një punim ekzaminoi efektin e astaksantinës në ekspozimin e rrezatimit UV dhe shprehjen e gjeneve. Studiuesit supozuan se “do të kishte një përfitim të rëndësishëm në mbrojtjen kundër fotoplakjes së lëkurës të shkaktuar nga UVA, siç janë varja dhe rrudhat”.

Një punim i dytë, vuri në dukje se një kombinim prej 6 mg astaksantinë të marrë nga brenda dhe 2 mg të përdorura në mënyrë topike çoi në “përfitim të rëndësishëm” në rrudhat e lëkurës, njollat ​​e moshës dhe elasticitetin e lëkurës, strukturën dhe përmbajtjen e lagështisë deri në javën e tetë të ndërhyrjes. Disa lëndë ushqyese të tjera natyrisht luajnë një rol në fotombrojtjen, duke përfshirë likopenin, beta-karotenin, vitaminën D dhe vitaminën E.

Desert Herbs Cures for Various Tumors


Desert herbs formulas to fight against various types of cancer, including: Thyroid, Throat, Esophageal, Skin, Bone, Heart, Eye, Oral, Kaposi Sarcoma, Thymus gland cancers (Thymoma and Thymic Carcinoma), Soft Tissue Sarcomas, as well as other rare and difficult types of cancer.


Kura me Bimë të Shkretëtirës për Tumore të ndryshme


Formula unike të bimëve shkretinore për luftimin e llojeve të ndryshme të kancerit, duke perfshirë: Kancerin Tiroid, të Fytit, Ezofageal, të Lëkurës, të Kockave, Zemrës, Syve, Gojës, Kaposi Sarcoma, kanceret e gjëndrës së timusit (Thymoma dhe Thymic Carcinoma), Soft Tissue Sarcomas, kanceret e Fëmijërisë, si dhe lloje të tjera të rralla dhe të vështira të kancerit.