Kanceri, çmenduria, sëmundja e zemrës: Tri arsye të tjera për të ruajtur në maksimum shëndetin oral

 

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), afër gjysma e të gjithë të rriturve mbi moshën 30 vjeç kanë sëmundje të mishrave të dhëmbëve – megjithëse shumica nuk e dinë atë. Ky numër rritet mbi 70 % në të rriturit më të vjetër se 65 vjeç.

Bakteret, ilaçe të caktuara, diabeti, pirja e duhanit, mangësitë e imunitetit, stresi dhe madje edhe ndryshimet hormonale, të gjitha mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Një nga faktorët më të mëdhenj që kontribuojnë në sëmundjen parodontale është mungesa e higjenës orale dhe braktisja e vizitave të rregullta të dentistëve.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton dobësim, fryrje dhe gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve, frymë të keqe, dhëmbë të ndjeshëm dhe të prishur, e simptoma të tjera të pakëndshme. Ajo që shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm është që ato mund të shkaktojnë gjithashtu gjendje shumë më serioze shëndetësore, përfshirë sëmundjet e zemrës, kancerin dhe çmendurinë.

Çfarë e shkakton sëmundjen e mishrave të dhëmbëve?

Siç shpjegohet nga Medical Neës Today, sëmundja e mishrave të dhëmbëve fillon me krijimin e pllakëzave:

Pllakëza – një substancë ngjitëse që përmban baktere – ndërtohet në dhëmbë. Nëse nuk pastrohet, bakteret mund të irritojnë mishrat e dhëmbëve.

Mishrat e dhëmbëve bëhen më të enjtur, të lënduar ose të infektuar; kjo quhet gingivit.

Në përgjithësi, sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të mjekohet ose parandalohet duke mbajtur një regjim të mirë shëndetësor oral.

Sidoqoftë, nëse lihet të zhvillohet, mund të rezultojë në periodontit, i cili dobëson strukturat mbështetëse të dhëmbëve.

Lidhja midis sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe sëmundjeve serioze

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve është shumë më tepër sesa një gjendje irrituese; studimet e kanë lidhur atë me disa gjendje serioze shëndetësore.

Përveç problemeve të frymëmarrjes dhe mosfunksionimit të ereksionit, sëmundja e mishrave të dhëmbëve është e lidhur edhe me sëmundjet e zemrës, kancerin dhe çmendurinë.

  • Sëmundja e zemrës

Sëmundja e zemrës, e cila është shkaku kryesor i vdekjes, është e lidhur ngushtë me sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, megjithëse ekspertët kanë shpjegime të ndryshme për lidhjen.

Për një gjë, sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton inflamacion në të gjithë trupin, dhe që përfshin sistemin kardiovaskular. Megjithëse inflamacioni është një mekanizëm mbrojtës i trupit për të mbrojtur kundër irrituesve dhe patogjenëve, ekspozimi i zgjatur ndaj inflamacionit mund të shkaktojë dëmtim të indeve dhe organeve – dhe kjo përfshin zemrën.

Ekspertët mjekësorë gjithashtu besojnë se në pacientët me sëmundje të mishrave të dhëmbëve, bakteriet depërtojnë nga goja në rrjedhën e gjakut. Një studim i vitit 2017 publikuar në “Journal of Oral Microbiology” ka gjetur se një lloj bakterie që zakonisht gjendet në gojë është gjithashtu nga bakteret më të zakonshme të zbuluara në arteriet përgjegjëse për furnizimin me gjak të muskujve të zemrës.

  • Kanceri

Siç është shpjeguar tashmë, sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton inflamacion dhe studimet kanë gjetur një lidhje të ngushtë midis inflamacionit dhe kancerit.

Inflamacioni gjeneron radikale të lira të cilat shkaktojnë dëmtimin e ADN-së. Kjo nga ana tjetër bën që qelizat të pësojnë mutacion, dhe në fund të çojnë në kancer.

Një meta-analizë e pesë studimeve të grupeve që përfshijnë 321.420 pjesëmarrës zbuloi se “pacientët me sëmundje parodontonale janë në rrezik të rritur të zhvillimit të kancerit të mushkërive.”

  • Çmenduria

Megjithëse dikush nuk do ta shoqëronte shëndetin e dhëmbëve me shëndetin mendor, studimet kanë konfirmuar një lidhje midis sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, humbjes së dhëmbëve dhe rënies konjitive (njohëse).

Lajmet mjekësore raportojnë: Studiuesit e kanë lidhur sëmundjen parodontale me një rritje të beta-amiloidit në tru – shenjën neurologjike të Alzheimerit gjithashtu.

Eksperimente të tjera kanë prodhuar dëshmi se një lloj bakterie që zakonisht gjendet në rastet e periodontitit – Porphyromonas gingivalis – mund të gjenden në trurin e individëve me Alzheimer.

Pas këtij zbulimi, në një studim më të fundit, studiuesit treguan se infektimi P. gingivalis rrit prodhimin e beta-amiloidit në tru.

Parandalimi i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve

Kujdesi për dhëmbët tuaj është i thjeshtë dhe do të mbrojë jo vetëm shëndetin oral, por mirëqenien tuaj të përgjithshme.

  • Lani dhëmbët me furçë të paktën dy herë në ditë, por mundësisht pas çdo vakti;
  • Lani dhëmbët në lëvizje të butë dhe rrethore për të paktën dy minuta, duke shmangur zonën e mishit të dhëmbëve;
  • Pastroni dhëmbët me pe çdo ditë;
  • Vizitoni dentistin të paktën një herë në vit; dhe
  • Shmangni sheqerin, i cili ushqen bakteret.