Jodi – Iodine; Lidhja e mungesës së jodit me ënjtjen dhe kancerin e tiroideve, kancerin e gjirit, prostatës, zhvillimin e trurit, inferlitetin

 

Jodi (Iodine) është një element kimik me simbolin I dhe numrin atomik 53. Më i rëndi nga halogjenet e qëndrueshme, ai ekziston si i ngurtë jometalik, me ngjyrë vjollcë të errët në kushte standard. Kur shkrihet formon një lëng të thellë violet në 114 gradë Celsius, d.m.th. kthehet në gaz violet në 184 gradë Celsius. Elementi u zbulua nga kimistët arab. Ai u emërua më vonë nga Joseph Louis Gay-Lussac.

Jodi është i vetmi halogjen, i cili kalon nga gjendje e ngurtë në të gaztë, pa kaluar në gjendje të lëngët (pra kalon në procesin e sublimimit). Nuk gjendet i lirë ne natyrë dhe nuk është mjaft i përhapur në siperfaqen e Tokës, por mjaft i përqëndruar në ujërat e deteve dhe në trupin e gjallesave detare.

Gjëndra tiroide e përdor atë për të bërë hormonet tiroide, të cilat ndihmojnë në kontrollin e rritjes, riparimin e qelizave të dëmtuara dhe mbështetjen e një metabolizmi të shëndetshëm.

Fatkeqësisht, mungesa e jodit prek më shumë se dy miliardë njerëz në të gjithë botën dhe është shkaku kryesor i parandalueshëm i aftësisë së kufizuar intelektuale.

Ata që janë në rrezik më të lartë përfshijnë:

– Gratë shtatzëna.

– Njerëzit që jetojnë në vende ku ka shumë pak jod në tokë. Kjo përfshin Azinë e Jugut, Azinë Juglindore, Zelandën e Re dhe vendet evropiane.

– Njerëzit që nuk përdorin kripë të jodizuar.

– Njerëzit që ndjekin një dietë vegjetariane ose vegane.

– Njerëzit që nuk konsumojnë prodhime të detit.

Mungesa e jodit mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme dhe madje të rënda

– Ënjtja në pjesën e përparme të qafës është simptoma më e zakonshme e mangësisë së jodit. Gjëndra tiroide është një gjëndër e vogël, në formë fluture në pjesën e përparme të qafës. Kur niveli i TSH rritet, gjëndra tiroide përdor jod për të bërë hormonet tiroide. Për të kompensuar, gjëndra tiroide punon më shumë në përpjekje për të prodhuar më shumë. Kjo bën që qelizat të rriten dhe shumohen, duke çuar përfundimisht në një gushë të ënjtur dhe zhvillimin e kancerit të tiroides.

Për fat të mirë, shumica e rasteve mund të trajtohen duke rritur marrjen e jodit. Sidoqoftë, nëse gusha e ënjtur nuk është trajtuar për shumë vite, mund të shkaktojë dëme të përhershme të tiroides.

Shtimi i papritur në peshë është një tjetër shenjë e mungesës së jodit. Mund të ndodhë nëse trupi nuk ka jod të mjaftueshëm për të prodhuar hormonet tiroide. Kjo për shkak se hormonet tiroide ndihmojnë në kontrollin e shpejtësisë së metabolizmit, që është procesi me të cilin trupi shndërron ushqimin në energji dhe nxehtësi. Kur nivelet e hormoneve tiroide janë të ulta, trupi djeg më pak kalori. Fatkeqësisht, kjo do të thotë më shumë kalori nga ushqimet që hani ruhen si yndyra. Shtimi i më shumë jod në dietën tuaj mund të ndihmojë në kthimin e efekteve të një metabolizmi të ngadaltë, pasi mund të ndihmojë trupin të prodhojë më shumë hormone tiroide.

– Lodhja dhe dobësia janë gjithashtu simptoma të zakonshme të mungesës së jodit. Në fakt, disa studime kanë zbuluar se gati 80% e njerëzve me nivele të ulëta të hormoneve tiroide, të cilat ndodhin në raste të mungesës së jodit, ndjehen të lodhur, të plogësht dhe të dobët. Këto simptoma ndodhin sepse hormonet tiroide ndihmojnë trupin të prodhojë energji. Në fakt, një studim me 2,456 njerëz zbuloi se lodhja dhe dobësia ishin simptomat më të zakonshme në mesin e atyre me nivele të ulëta ose pak të ulët të hormoneve tiroide.

– Hormonet tiroide ndihmojnë në kontrollin e rritjes së gjëndrave të flokëve. Kur nivelet e hormoneve tiroide janë të ulta, gjëndrat e flokëve mund të ndalojnë rigjenerimin. Me kalimin e kohës, kjo mund të rezultojë në humbje të flokëve. Për këtë arsye, njerëzit me mungesë jodi mund të vuajnë gjithashtu nga humbja e flokëve. Një studim në 700 njerëz zbuloi se 30% e atyre me nivele të ulëta të hormoneve tiroide kanë përjetuar humbje të flokëve. Nëse përjetoni humbje të flokëve për shkak të mungesës së jodit, marrja e mjaftueshme e këtij minerali mund të ndihmojë në korrigjimin e niveleve të hormoneve tiroide dhe ndalimin e humbjes së flokëve.

– Mungesa e jodit gjatë shtatëzanisë është serioze si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Kjo mund të çojë në tension të lartë gjatë shtatëzanisë për nënën dhe prapambetje mendore për fëmijën. Jodi luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sistemit nervor qendror. Në raste ekstreme, mungesa e jodit mund të çojë në kretinizëm, një çrregullim që përfshin një rritje të mprehtë fizike dhe mendore.

Ju gjithashtu do të duhet të vazhdoni të vëzhgoni marrjen tuaj të jodit nëse ushqeni fëmijën me gji. Sasia ditore e rekomanduar e jodit gjatë gjidhënies është 290 mcg. Kjo për shkak se jodi që merrni nga dieta dhe plotësimi transferohet përmes qumështit të gjirit tek fëmija. Kjo është një periudhë vendimtare e zhvillimit të trurit.

– Pasojat e tjera të mungesës së jodit janë gjithashtu serioze. Mungesa e jodit dhe nivelet e ulëta të hormoneve tiroide mund të shkaktojnë që gratë të ndalojnë ovulimin, duke çuar në inferlitet.

–  Disa studiues mendojnë se mungesa e jodit mund të rrisë gjithashtu rrezikun e kancereve të tjera si kanceri i prostatës, trurit, stomakut, gjirit, endometrial dhe vezores.

Ushqime të shëndetshme që janë të pasura me jod

Jodi është një mineral thelbësor që duhet ta merrni nga dieta juaj.

Është interesante që gjëndra jonë tiroide ka nevojë për jod për të prodhuar hormonet tiroide, të cilat kanë shumë përgjegjësi të rëndësishme në trupin tonë. Marrja e rekomanduar ditore (RDI) e jodit është 150 mcg në ditë për shumicën e të rriturve. Për gratë që janë shtatzëna ose gjidhënëse, kërkesat janë më të larta.

Në fakt, një e treta e popullsisë është në rrezik të mungesës, veçanërisht ata që jetojnë në zona që kanë vetëm një sasi të vogël të jodit në tokë, përfshirë vendet evropiane.

Burime ushqimore të pasura me jod që mund të ndihmojnë në parandalimin e mungesës së tij përfshijnë:

– Leshterikët; Leshterikët e detit janë një burim i mirë i antioksidantëve, vitaminave dhe mineraleve. Ato  gjithashtu janë të ulët në kalori. Leshterikët e detit janë një nga burimet më të mira natyrore të jodit. Sidoqoftë, sasia mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme bazuar në llojin e detit, rajonit në të cilin rriten dhe përgatitjen e tyre. Tre lloje të njohura të leshterikëve tw detit përfshijnë kombu, wakame dhe nori.

– Algat e detit kumbu; algat e detit kombu zakonisht gjenden të thara ose si një pluhur i imët. Shpesh përdoren për të bërë  supa të quajtura ‘dashi’. Në një studim që anketoi mostrat e algave tw detit nga vende të ndryshme të Azisë për përmbajtjen e tyre të jodit, u zbulua se algat e detit kombu përmbajnë sasinë më të lartë të jodit në krahasim me speciet e tjera. Kombu mund të përmbajë deri në 2,984 mcg jod për fletë deti (1 gram). Kjo siguron gati 2,000% të konsumit të rekomanduar ditor. Konsumi i tepërt i jodit tolerohet mirë në shumicën e njerëzve, por mund të rezultojë në mosfunksionim tiroide për ata që janë të ndjeshëm.

– Wakame; Wakame është një lloj alge deti ngjyrë kafe që është pak e ëmbël në aromë. Zakonisht përdoret për të bërë supë miso. Sasia e jodit në algat e detit wakame varet nga vendi ku është rritur. Wakame nga Azia ka sasi më të larta të jodit sesa wakame nga Australia dhe Zelanda e Re. Një studim zbuloi se sasia mesatare e jodit në algat e detit wakame nga pjesë të ndryshme të botës ishte 66 mcg për gram, ose 44% e konsumit të rekomanduar ditor.

– Kod; kod është një peshk i gjithanshëm i bardhë, është delikat në cilësi dhe ka një aromë të butë. Është i ulët në yndyrë dhe kalori por ofron një larmi të gjerë të mineraleve dhe lëndëve ushqyese, duke përfshirë jod. Sipas  të dhënave të përmbajtjes Islandeze të Ushqimit, peshqit me pak yndyrë kanë sasitë më të larta të jodit. Për shembull, 3 ons (85 gram) cod kanë afërsisht 63–99 mcg, ose 42–66% të sasisë së rekomanduar ditore.

– Produktet e qumështit; Produktet e qumështit janë burime kryesore të jodit. Sasia e jodit në qumësht ndryshon shumë bazuar në përmbajtjen e jodit në ushqimin e gjedhëve. 1 filxhan qumësht mund të sigurojë 59-112% të sasisë së rekomanduar ditore të jodit.

Kosi është gjithashtu një burim i mirë i jodit. Një filxhan kos i thjeshtë siguron afërsisht gjysmën e sasisë së rekomanduar ditore.

Sasia e jodit në djathë ndryshon në varësi të llojit. Djathi gjizë është një nga burimet më të mira të jodit. Një gotë gjizë siguron 65 mcg, ndërsa 30 gram djathë kedri siguron rreth 12 mcg jod.

– Kripa e jodizuar;  Shtimi i jodit në kripën e tryezës filloi në fillim të viteve 1920. Ekzistojnë afërsisht 71 mcg jod në 1/4 lugë çaji kripë të jodizuar, që është 47% e konsumit të rekomanduar ditor. Sidoqoftë, kripa përmban gjithashtu natrium (6, 17).

Në dekadat e fundit, marrja e jodit është zvogëluar në SH.B.A. Kjo ka të ngjarë për shkak të presionit të organizatave të mëdha shëndetësore për të kufizuar marrjen e përditshme të natriumit për të parandaluar ose trajtuar presionin e lartë të gjakut. Sidoqoftë, kripa duket se rrit presionin e gjakut tek individët me ndjeshmëri ndaj kripës, që është rreth 25% e popullsisë.

– Karkalecat e detit; Karkalecat janë një ushqim deti i ulët në kalori, i pasur me proteina dhe është një burim shumë i mirë i jodit. Për më tepër, karkalecat sigurojnë lëndë ushqyese kryesore si vitaminën B12, selen dhe fosfor. Karkalecat dhe ushqimet e detit janë burime të mira të jodit sepse thithin jodin që është i pranishëm në ujërat e detit. 100 gram karkaleca përmbajnë rreth 35 mgg jod, ose 23% të konsumit të rekomanduar ditor.

– Tuna; Tuna është gjithashtu një ushqim me kalori të ulët, me proteina të larta, i pasur me jod. Për më tepër, është një burim i mirë i kaliumit, hekurit dhe vitaminave B. Tuna është gjithashtu një burim i mirë i acideve yndyrore omega-3, të cilat mund të ulin rrezikun për sëmundje të zemrës. Tuna është edhe një burim relativisht i mirë i jodit, pasi 100 gram tuna sigurojnë 17 mcg jod, ose rreth 11% të konsumit të rekomanduar ditor.

– Vezët; Vezët janë gjithashtu një burim i mirë i jodit. Për më pak se 100 kalori, një vezë e tërë siguron proteina, yndyra të shëndetshme dhe një shumëllojshmëri të gjerë të vitaminave dhe mineraleve. Shumica e këtyre lëndëve ushqyese, përfshirë jodin, vijnë nga e verdha e vezës. Të verdhat e vezëve janë një burim i mirë i jodit sepse shtohen në ushqimin e pulës. Megjithatë, përmbajtja e jodit në ushqimin e pulës mund të ndryshojë, sasia e gjetur në vezë gjithashtu mund të luhatet. Mesatarisht, një vezë e madhe përmban 24 mcg jod, ose 16% të vlerës ditore.

– Kumbullat;  kumbullat janë një burim i mirë i jodit. Pesë kumbulla  japin 13 mcg jod, ose rreth 9% të vlerës ditore. Kumbullat janë zakonisht të njohura për ndihmën në lehtësimin e kapsllëkut. Kjo për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të fibrave dhe sorbitolit. Ato janë të pasura me shumë vitamina dhe lëndë ushqyese, përfshirë vitaminën K, vitaminën A, kaliumin dhe hekurin.

Për shkak të ushqyesve që ofrojnë, kumbullat mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës, uljen e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë dhe madje ndihmojnë në menaxhimin e peshës.

– Fasulet e bardha; Fasulet janë një nga ushqimet më popullore në botë. Fasulet janë burim i mirë i fibrave, magnezit dhe folateve, duke i bërë ato një zgjedhje të shëndetshme për zemrën. Ato janë gjithashtu një burim relativisht i mirë i jodit. Për shkak të ndryshimit të jodit në tokë, ujit ujitës dhe plehrave kimike që përdoren, sasia e jodit mund të ndryshojë në to. Sidoqoftë, mesatarisht, një filxhan fasule të gatuara prmbajnë rreth 10% të vlerës ditore të jodit.

Efektet anësore dhe siguria në marrjen e suplementeve të Jodit

Jodi që merret në forma të tjera përveç ushqimit mund të shkaktojë efekte anësore të konsiderueshme tek disa njerëz. Efektet anësore të zakonshme përfshijnë të vjella, dhimbje në stomak, hundë të ndezur, dhimbje koke, shije metalike dhe diarre.

Në njerëzit e ndjeshëm, jodi mund të shkaktojë efekte anësore, duke përfshirë ënjtjen e buzëve dhe fytyrës (angioedema), gjakderdhje të rëndë dhe fryrje, ethe, dhimbje në nyje, zmadhim të nyjeve limfatike, reaksione alergjike deri edhe vdekje.

Të rriturit duhet të shmangin përdorimin e zgjatur të dozave më të larta pa mbikëqyrjen e duhur mjekësore. Tek fëmijët, dozat nuk duhet të kalojnë 200 mcg në ditë për fëmijët nga 1 deri në 3 vjeç, 300 mcg në ditë për fëmijët nga 4 deri në 8 vjeç, 600 mcg në ditë për fëmijët 9 deri në 13 vjeç, dhe 900 mcg në ditë për adoleshentët. Këto janë kufijtë e sipërm të tolerueshëm (UL).

Te fëmijët dhe të rriturit ekziston shqetësimi se marrja me doza të larta mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore siç janë problemet me tiroidet. Jodi në sasi më të mëdha mund të shkaktojë shije metalike, dhimbje të dhëmbëve dhe mishrave të tyre, djegie në gojë dhe fyt, rritje të pështymës, pezmatim të fytit, shqetësim në stomak, diarre, tretje, depresion, probleme të lëkurës dhe shumë efekte të tjera anësore.

Kur jodi përdoret direkt në lëkurë, mund të shkaktojë acarim të lëkurës, njolla, reaksione alergjike dhe efekte të tjera anësore. Kini kujdes që të mos bëni fashë ose të mbuloni fort zonat që janë trajtuar me jod për të shmangur djegien e jodit.

Masat paraprake speciale dhe paralajmërimet

Gratë shtatzëna dhe gjidhënëse nuk duhet të marrin iodine (ato duhet të jenë të kujteshme që të konsumojnë sasi të duhur të ushqimeve që përmbajnë iodine si prodhimet e detit, qumështi, veza, etj.).

– Mos merrni më shumë se 1100 mcg jod në ditë nëse jeni mbi 18 vjeç.

– Sëmundja autoimune tiroide: Njerëzit me sëmundje autoimune tiroide mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj efekteve anësore të dëmshme të jodit që nuk merret nga ushqimi.

– Një lloj skuqjeje e quajtur dermatit herpetiformis: Marrja e jodit mund të shkaktojë përkeqësim të kësaj skuqjeje.

– Përdorimi i zgjatur ose dozat e larta të jodit mund t’i përkeqësojnë tirodet.

Mos e merrni këtë kombinim

– Ilaçet për tiroidet  tepër aktive (ilaçe antitiroid) ndërveprojnë me IODINE. Jodi mund të ndikojë në tiroide. Marrja e jodit së bashku me ilaçet për  tiroide tepër aktive mund të zvogëlojë funksionin e tiroideve. Mos merrni suplemente jodi nëse jeni duke marrë ilaçe për tiroide tepër aktive. Disa nga këto ilaçe përfshijnë mandelatin e metenaminës (Methimazole), methimazole (Tapazole), jodid kaliumi (Thyro-Bllok), etj.

– Amiodaroni (Cordarone) përmban jod. Marrja e shtojcave të jodit së bashku me amiodaronin (Cordarone) mund të shkaktojë shumë jod në gjak. Shumë jod në gjak mund të shkaktojë efekte anësore që ndikojnë në tiroide.

– Shumica e shtesave jodide përmbajnë kalium. Marrja e jodidit të kaliumit së bashku me disa ilaçe për presionin e lartë të gjakut mund të shkaktojnë shumë kalium në trup. Mos merrni jodid kaliumi nëse jeni duke marrë ilaçe për presionin e lartë të gjakut. Disa ilaçe për presionin e lartë të gjakut përfshijnë captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), ramipril (Altace).

– Ilaçet për presionin e lartë të gjakut (bllokuesit e receptorëve të Angiotensinës (ARB) bashkëveprojnë me IODINE.

Theksojmë që Jodi që merret nga ushqimet që përmbajnë Iodine (jod) është më i sugurtë dhe shumë efektiv për shëndetin.

Kurat me bime shkretinore per Tiroidet


Autoimmune Diseases


Here you will find herbal remedies to naturally treat Autoimmune Diseases and their symptoms, including: Multiple Sclerosis (MS), Rheumatoid Arthritis, Hashimoto's Thyroiditis, Lupus, Autoimmune Hepatitis, Type 1 Diabetes, Autoimmune Hemolytic Anemia, Epilepsy, Sjogren's Syndrome, Scleroderma, Urticaria/Hives, etc.

Sëmundjet Autoimune

Këtu do të gjeni kura me bimë shkretinore për të trajtuar në mënyrë natyrale Sëmundjet Autoimune dhe simptomat e tyre, duke përfshirë: Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.