Studim i ri: Jetesa në fshat përmirëson shëndetin dhe parandalon vdekjen e hershme, kurse jetesa në qytet i bën njerëzit të sëmurë mendorë

 

Një studim i fundit zbulon se të jetosh në fshat ofron përfitime më të mëdha shëndetësore se sa të jetosh në qytet. Studiuesit në “Institutin për Politikën e Mjedisit” ekzaminuan të dhëna nga më shumë se 200 studime akademike dhe zbulojnë se të jetuarit në fshat – ku gjelbërimi, hapësirat e hapura, ushqimi organik  mund të arriten lehtësisht, dhe ndihmojnë në uljen e rrezikut të vdekjes së parakohshme dhe sëmundjeve të caktuara. Në anën tjetër, të jetosh në qytete me shumë ndotje, hapësira të vogla, zhurma,  ushqim toksik mund të rrisë rrezikun e shumë çrregullimeve mendore dhe trupore, tregon studimi. Rezultatet e studimit mbështesin gjetjet e mëparshme rreth banorëve në qytetet e industrializuara dhe zonat urbane ku mund të jenë një faktor rreziku kryesor për një mori të kushteve shëndetësore.

Sipas rishikimit, njerëzit që jetojnë në rajone me bimësi të rritura natyrshëm dhe hapësira të hapura kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga depresioni ose mbipesha sesa ata që jetojnë në qytete. Të dhënat tregojnë gjithashtu se njerëzit me qasje të lehtë në fusha të hapura dhe pemë kanë një shkallë vdekje më të ulët sesa ata që jetojnë në zona të ngarkuara me ndërtesa. Studiuesit zbuluan gjithashtu se gratë shtatzëna që jetojnë në zona me më shumë pemë dhe hapësira të hapura kanë lindur fëmijë shumë më të shëndetshëm. Këto gjetje sugjerojnë se rritja e mundësive për aktivitet fizik dhe ulja e ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit të ambientit mund të jenë arsyet pas efekteve pozitive shëndetësore të jetesës në fshat.

Provat janë të forta dhe në rritje që njerëzit dhe komunitetet mund të lulëzojnë vetëm kur të kenë qasje në natyrë. Të gjithë kemi nevojë për natyrën në jetën tonë, na jep liri dhe na ndihmon të jetojmë shëndetshëm; komunitetet e privuara janë prerë në mënyrë rutinore nga natyra në rrethinat e tyre dhe kjo është mbytëse për mirëqenien e tyre.

Studimet e mëparshme krijojnë lidhje midis mjedisit dhe shëndetit

Analiza e fundit është vetëm një nga shumë studime që kanë demonstruar efektet e mjedisit në shëndetin e përgjithshëm të trupit. Për shembull, një studim i botuar në revistën “Science” zbulon se pacientët me operacione të fshikëzës së tëmthit, të cilët kishin dritare në shtrat, me pamje nga pemët me gjethe, kishin shërim më të shpejtë sesa ata që shihnin vetëm një mur me tulla. Pacientët që kishin qasje në dritaret e shtratit gjithashtu kërkonin më pak lehtësues të dhimbjes dhe tregonin më pak komplikime post-kirurgjikale, tregon studimi.

Studiuesit zbulojnë gjithashtu se njerëzit që jetojnë në zona urbane kanë një vdekje më të lartë sesa ata që jetojnë në zona me qasje në hapësirat e gjelbërta. Një përmbledhje e 110,000 grave tregon se ato që jetojnë në zona të urbanizuara kanë një rrezik të rritur të shfaqjes së kancerit dhe gjendjeve të frymëmarrjes. Nga ana tjetër, ato që jetojnë në zonat më të gjelbërta kishin një vdekje më të ulët të lidhur me kancerin, dhe një përqindje më të ulët të vdekshmërisë së lidhur me sëmundjen e frymëmarrjes.

Një përmbledhje tjetër e botuar në “BMC Public Health” tregon që ecja ose vrapimi në hapësirat natyrore të gjelbërta sjell ulje të zemërimit, lodhjes dhe depresionit, si dhe nivele të përmirësuara të vëmendjes krahasuar me veprimet e tilla në një mjedis sintetik.

Të kesh më shumë pemë mund të ndihmojë në përmirësimin e perceptimit të shëndetit, sipas një studimi shëndetësor të Ontario. Studiuesit thonë se këto pemë i bëjnë njerëzit që të perceptojnë ngjarje të caktuara më pozitivisht, gjë që nga ana tjetër çon në një sistem imunitar më të shëndetshëm.

Studimi tregon gjithashtu se të kesh  më shumë pemë në lagje ndihmon në uljen e niveleve të kushteve kardio-metabolike. Kjo është e krahasueshme me të qenurit 14 vjet më i ri.

Mjedisi ku jetojmë ka një ndikim të madh në perceptimin tonë të mirëqenies, por edhe në mënyrë objektive në rezultatet tona shëndetësore. Ne duhet ta marrim parasysh këtë informacion kur bëjmë planifikimin për të jetuar në një vend urban.