Hurmat arabe “Ajwa” ruajnë funksionin e mëlçisë në pacientët me kancer

 

Shumica e njerëzve kanë gjetur kohët e fundit një interes në rritje për ilaçet alternative për trajtimin e kancerit, në sajë të rritjes së shkallës së vdekshmërisë dhe efekteve negative anësore pas kimioterapisë dhe radioterapisë.

Një alternativë që besohet të ketë efekte anti-kancerore janë edhe hurmat arabe të varietetit “Ajwa” (Phoenix dactylifera L.). Në një studim të botuar në revistën “BMC Complementary and Alternative Medicine”, u gjet se disa ekstrakte të hurmës Ajwa ruajnë funksionin e mëlçisë te pacientët me kancer.

Hulumtuesit në Universitetin “Mbreti Abdulaziz” në Arabinë Saudite gjetën efekte anti-kancerore dhe efekte të tjera të dobishme të hurmave Ajwa në një model rat të diethylnitrosamine (DEN) të shkaktuara nga kanceri i mëlçisë. Tridhjetë e dy minj meshkuj u përdorën në studim, ku u caktuan rastësisht në katër grupe: grupi i kontrollit të patrajtuar; Grupi i kontrollit DEN; DEN me 0,5 gram për kilogram (g / kg) të peshës trupore; dhe DEN me 1 g / kg peshë trupore. Pastaj, ata vlerësuan përparimin ose pengimin e kancerit të mëlçisë te minjtë.

Nga rezultatet, studiuesit vëzhguan më tutje për të përfunduar restaurimin e strukturës normale të mëlçisë në të dy grupet e minjve të trajtuara me ekstrakte të hurmës Ajwa. Grupi i trajtuar gjithashtu shfaqi një rritje të enzimeve antioksidante, ndërsa enzimat e mëlçisë, si alanin aminotransferazë, aspartat aminotransferazë dhe nivelet fosfataze alkaline, dhe peroksidimi i lipideve u reduktuan.

Ekstrakti i hurmës Ajwa rriti citokinat anti-tumore dhe uli ndjeshëm tumoret te minjtë. Sipas studiuesve, këto përfitime mund të jenë për shkak të pranisë së flavonoideve, duke përfshirë luteolin, apigenin, quercetin dhe proanthocyanidins, të cilat përmbajnë shumë komponime polifenolike.

Gjetjet e studimit sugjeruan që pas trajtimit të ekstrakteve të hurmës Ajwa, enzimat antioksiduese, enzimat e mëlçisë, bilanci i citokinës dhe shprehja e gjeneve u rikthyen në nivele normale. Pas rezultateve të studimit, studiuesit arritën në përfundimin se hurma Ajwa nxjerr në pah përmirësimin e funksionit të mëlçisë dhe pengon përparimin e kancerit të mëlçisë.

Përfitime të tjera shëndetësore të hurmave arabe

Hurmat e Palmave që rriten në rajone të ndryshme tropikale në botë, janë të njohura gjerësisht për frytet e tyre të hershme. Hurmat arabe janë të përtypshme dhe të ëmbla në shije, dhe zakonisht hahen dhe shiten ose të freskëta ose të thata. Hurmat e freskëta kanë një lëkurë të butë, zakonisht janë të vogla në madhësi, dhe ndryshojnë në ngjyrë nga të kuqe të ndritshme në të verdhë të ndritshme, në varësi të varietetit. Ndryshe nga hurmat e freskëta, ato të thata kanë lëkurë të rrudhosur. Për më tepër, ato janë ushqyese dhe ofrojnë përfitime të ndryshme shëndetësore. Këtu janë disa nga përfitimet shëndetësore të hurmave arabe:

  • Hurmat arabe janë krejtësisht të shëndetshme, sepse janë të lira nga kolesteroli dhe përmbajnë vetëm pak sasi të yndyrës, duke ndihmuar në mirëmbajtjen e niveleve të kolesterolit dhe në humbjen e peshës.
  • Janë të pasura me vitamina, siç janë vitaminat B1, B2, B3 dhe B5, dhe vitaminat A dhe C.
  • Vitamina C dhe D që përmbajnë huramt, i japin elasticitet lëkurës dhe e mbajnë atë të butë.Hurmat arabe përmbajnë gjithashtu lëndë anti-plakje.
  • Hurmat arabe mund të ndihmojnë në ndërtimin e muskujve dhe mbajtjen e tyre të fortë, sepse janë të pasura me proteina.
  • Mbështesin shëndetin e kockave, sepse përmbajnë sasi të larta të selenit, manganit, bakrit dhe magnezit. Ngrëniea e hurmave arabe ndihmon në mbajtjen e eshtrave të shëndetshme dhe parandalon problemet e kockave si osteoporoza.
  • Hurmat arabe stimulojnë sistemin nervor pasi janë të mbushura me kalium, që ndihmon në uljen e kolesterolit dhe zvogëlon rrezikun e goditjes në tru.
  • Hurmat arabe sigurojnë hekur, i cili mund të ndihmojë në pastrimin e gjakut.
  • Ndihmojnë tretjen dhe ndihmojnë në trajtimin e kapsllëkut.
  • Hurmat arabe mund të zvogëlojnë rreziqet e kancerit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës, pa efektet anësore toksike të ilaçeve.