Hithra e vogël, një agjent natyral antimikrobial

 

Bimët e egra janë shumë pak të përdorura, kështu që njerëzit nuk dinë shumë për përfitimet e mundshme të përdorimit të tyre. Një studim i studiuesve nga Universiteti i Sfaxin në Tunizi zbuloi se hithrat e vogla (Urtica urens) kanë aktivitete të fuqishme antioksiduese dhe antimikrobike. Në këtë studim, i cili u botua në revistën Biologjia Farmaceutike, u përdorën eksperimente të ndryshme in vitro për të përcaktuar vetitë e hithrave të vogla.

  • Hithra e vogël, e cila është e bollshme në Tunizi, zakonisht përdoret si një ilaç tradicional për qëllime të ndryshme. Ajo është e pasur me fitokemikale, duke përfshirë vitaminat C, B dhe K, kalcium, hekur, magnez, dhe karotenoide si lutein dhe beta-carotene.
  • Studimet e mëparshme kanë treguar se bimët e tjera në gjininë e Urtica kanë aktivitete antimikrobiale dhe antioksiduese. Megjithatë, këto nuk janë studiuar në hithrën e vogël.
  • Në këtë studim, studiuesit mblodhën ekstrakte nga gjethet e hithrave të vogla dhe analizuan profilet e tyre fitokemike. Më pas, ata testuan për aktivitetin in vitro antioksidues dhe antimikrobik.
  • Ekipi vëzhgoi efektet e ekstrakteve kundër shtameve të ndryshme mikrobike për të përcaktuar aktivitetin antimikrobik. Këtu përfshihen Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus dhe Enterococcus faecalis. Ndërkohë, ata përdorën analiza të ndryshme të pastrimit të radikaleve të lira për të përcaktuar aktivitetin antioksidues.

Nga këto eksperimente, studiuesit zbuluan se hithrat e vogla kanë aktivitete të fuqishme antioksiduese dhe antimikrobiale, të cilat mund t’i atribuohen pranisë së phytochemicals si flavonoidet, polifenolet dhe taninet.