Hematuria; Çfarë e shkakton gjakun në urinë?

Hematuria; Çfarë e shkakton gjakun në urinë?

 

A ka qenë ndonjëherë urina juaj kafe apo e kuqe? Nëse po, mund të keni përjetuar tashmë hematurinë. Çfarë është hematuria? Për të përcaktuar thjesht hematurinë, ajo është prania e gjakut në urinë.

Gjaku në urinë mund të ketë origjinën në çdo pikë përgjatë traktit urinar, nga veshkat në uretër. Disa shkaqe të mundshme të hematurisë mund të përfshijnë një infeksion të traktit urinar, stërvitje intensive dhe gurë në veshka, vetëm për të përmendur disa. Cistiti me hematuri shfaqet kur fshikëza inflamohet dhe gjaku është i pranishëm në urinë. Në shumicën e rasteve, kjo shkaktohet nga një infeksion i traktit urinar ose UTI. Ndonjëherë shkaku nuk është fare serioz, por herë të tjera, mund të jetë një simptomë e një çështjeje shumë shqetësuese shëndetësore. Sido që të jetë, definitivisht nuk është diçka për t’u injoruar.

Ka shumë kura natyrale për shqetësimet e mundshme shëndetësore që mund të jenë në rrënjë të saj. Pra, çfarë do të thotë hematuria?

Hematuria nuk është një gjendje, por më tepër një simptomë e diçkaje tjetër që ndodh në trup. Le të flasim më shumë për shkaqet themelore të saj dhe opsionet e tyre natyrore të trajtimit. Shpresojmë që urina juaj të mos përmbajë gjak në mënyrë të dukshme ose të pavetëdijshme. Por nëse ndodh, ka gjëra të natyrshme që mund të bëni për të ndihmuar veten.

Çfarë është Hematuria?

Përkufizimi i hematurisë mjekësore: prania jonormale e qelizave të kuqe të gjakut (RBC) në urinë. Kur kemi hematuri, veshkat ose një përbërës tjetër i traktit urinar po lejon qelizat e gjakut të depërtojnë në urinë.

Në fakt ekzistojnë dy lloje kryesore të hematurisë:

E para është hematuria mikroskopike. Ky lloj hematurie do të thotë që ka qeliza të kuqe të gjakut në urinë, por në një sasi kaq të vogël sa që kërkohet një mikroskop për t’i parë ato. Hematuria mikroskopike shpesh zbulohet rastësisht. Për shembull, kur dikush merr një ekzaminim fizik çdo vit dhe jep një mostër të urinës, analiza e urinës mund të zbulojë hematurinë mikroskopike.

Kur dikush ka sasi mikroskopike të gjakut në urinë, ashpërsia e hematurisë matet si qeliza të kuqe të gjakut (RBC) për fushë me fuqi të lartë (HPF) nën mikroskop. Zakonisht, më shumë se tre deri në pesë RBC për HPF konsiderohet një rezultat jonormal. Kur ashpërsia është mbi 20 RBC për HPF, atëherë një problem thelbësor urologjik ose mjekësor ka të ngjarë të shkaktojë hematurinë.

Lloji i dytë është hematuria makroskopike, ose bruto. Kjo humbje gjaku në urinë mund të shihet me sy të lirë. Dikush që ka hematuri të rëndë ose të dukshme mund të ketë diku nga një mililitër në një litër gjak në urinë. Ngjyra nuk pasqyron shkallën e humbjes së gjakut.

Ekziston gjithashtu një gjendje shëndetësore e quajtur sindroma e hematurisë së dhimbjes së ijëve (LPHS). Kjo përfshin dhimbje afatgjatë ose të përsëritur në zonën e ijeve të shoqëruara nga prania e gjakut në urinë. Njerëzit që vuajnë nga LPHS mund të përjetojnë gjithashtu urinim të dhimbshëm, të përzier, të vjella dhe/ose një temperaturë të ulët.

Shenjat dhe simptomat e Hematurisë

Si mund ta dalloni nëse keni hematuri? Nëse keni hematuri mikroskopike, atëherë në fakt nuk do të jeni në gjendje ta dalloni, pasi gjaku në urinë mund të shihet vetëm me mikroskop. Megjithatë, nëse keni hematuri të rëndë ose të dukshme, patjetër do të jeni në gjendje ta dalloni.

Simptomat e zakonshme të hematurisë së dukshme përfshijnë urinën me ngjyrë portokalli, rozë, të kuqe, të kuqe të errët ose ngjyrë kola. Mjafton vetëm një sasi shumë e vogël gjaku për të shkaktuar ngjyrosjen e urinës. Është tipike që një ndryshim në ngjyrën e urinës të jetë e vetmja shenjë ose simptomë pasi është më e zakonshme të kemi një rast të hematurisë pa dhimbje. Megjithatë, nëse po kaloni edhe mpiksjen e gjakut në urinë, atëherë kjo mund të jetë e dhimbshme.

Shkaqet e hematurisë dhe faktorët e rrezikut

Ka mjaft kushte shëndetësore që mund të çojnë në hematuri. Për disa, më shpesh të moshuar, hematuria mikroskopike mund të jetë e vetmja shenjë që ata kanë një lloj sëmundjeje ose infeksioni. Kjo është vetëm një arsye pse një test fizik vjetor që përfshin një mostër të urinës është një ide e mirë për njerëzit e të gjitha moshave.

Shkaqet e hematurisë mund të përfshijnë:

 • Infeksionet e traktit urinar (UTI)
 • Infeksionet e veshkave
 • Sëmundjet e veshkave si glomerulonefriti
 • Gurët në fshikëz ose në veshka (të dyja mund të shkaktojnë gjakderdhje mikroskopike ose të rëndë)
 • Lëndimi i veshkave
 • Një gjëndër prostate e zmadhuar
 • Kanceri i veshkave, fshikëzës ose prostatës (kur ka gjakderdhje të dukshme urinare). Megjithatë, në fazat e hershme të këtyre kancereve mund të mos ketë simptoma.
 • Anemia drapërocitare
 • Sindroma Alport (një çrregullim i trashëguar si anemia drapërocitare)
 • Disa medikamente të tilla si ilaçi i kimioterapisë ciklofosfamidi (Cytoxan), penicilina dhe disa ilaçe antikoagulante (holluese të gjakut).

Nuk është e zakonshme, por është e mundur që ushtrimet shumë intensive të shkaktojnë hematuri të rëndë. Vrapuesit janë atletët më të zakonshëm të prekur, por kjo mund t’i ndodhë kujtdo që merr pjesë në ushtrime veçanërisht të vështira.

Pse mund të ndodhë kjo? Ekspertët besojnë se ka shumë të ngjarë të ndodhë si rezultat i dehidrimit, traumës së fshikëzës ose skuqjes së kuqezbërthimi i qelizave për shkak të aktivitetit të gjatë aerobik. Ky fenomen nganjëherë quhet “hematuria sportive”. Sipas studiuesve, hematuria sportive zakonisht ka një “kurs beninje të vetë-kufizuar”, por është ende e rëndësishme të përjashtohet çdo shkak tjetër.

Mund të ndodhë edhe cistiti akut me hematuri. Ky është një inflamacion i papritur i fshikëzës, i shkaktuar zakonisht nga një UTI bakteriale.

Është e mundur që kushdo i çdo moshe, i ri apo i moshuar, të ketë hematuri. Megjithatë, ka disa faktorë rreziku që mund të bëjnë që prania e qelizave të kuqe të gjakut në urinë të ndodhë më shumë:

 • Mosha (dhe seksi): Shumë meshkuj mbi 50 vjeç përjetojnë hematuri sporadike sepse kanë një gjëndër të prostatës të zmadhuar.
 • Seksi: Mbi gjysma e të gjitha femrave do të kenë një UTI të paktën një herë në jetën e tyre. Këto UTI mund ose nuk mund të përfshijnë gjakderdhjen urinare si simptomë. Meshkujt kanë rrezikun më të lartë të gurëve në veshka, të cilët mund të shkaktojnë gjak në urinë.
 • Atletët: Siç u diskutua në shkaqet e hematurisë, stërvitja vërtet intensive, si vrapimi në distanca të gjata, ka më shumë gjasa të çojë në hematuri të shkaktuar nga ushtrimet.
 • Historia familjare për sëmundje të veshkave ose gurë në veshka.
 • Një infeksion i kohëve të fundit: Për hematurinë tek fëmijët, inflamacioni i veshkave pas një infeksioni viral ose bakterial është një nga shkaqet kryesore.
 • Medikamente të caktuara: Për shembull, antibiotikët (si penicilina) dhe NSAID-të mund të rrisin rrezikun e gjakderdhjes urinare.

Trajtimi Konvencional

Nëse mund të shihni qartë se urina juaj ka ngjyrë portokalli, rozë, të kuqe ose kafe të errët të kuqërremtë, atëherë mjeku mund të mos urdhërojë ndonjë analizë shtesë për të konfirmuar se keni hematuri. Edhe nëse urina juaj papritmas kthehet në pamjen normale, rekomandohet që të shihni një urolog për një vlerësim. Nëse keni gjak në urinë, atëherë mjeku juaj ka shumë të ngjarë të kryejë një ekzaminim fizik dhe të kryejë disa teste shtesë, duke përfshirë testet e urinës, testin e imazhit dhe/ose cistoskopinë.

Ngjashëm me gjakun në jashtëqitje, nuk ka trajtim specifik konvencional të hematurisë. Ashtu si të shihni gjak në jashtëqitjen tuaj, të shihni gjak në urinë është një simptomë e diçkaje tjetër që ndodh në trupin tuaj. Meqenëse është e mundur që disa shqetësime serioze shëndetësore të shkaktojnë hematuri, është gjithmonë një ide e mirë të shihni mjekun tuaj. Kur shihni mjekun tuaj për këtë gjendje, ai ose ajo mund të kryejë testime që shpresojmë të arrijnë në rrënjën e problemit.

Trajtime Natyrale të Shkaqeve të Hematurisë

Këtu janë disa nga mënyrat natyrale për t’iu qasur disa prej shkaqeve të mundshme themelore të hematurisë.

Nëse hematuria juaj shkaktohet nga:

 1. Infeksioni i traktit urinar

Një infeksion i traktit urinar është një shkak shumë i zakonshëm i hematurisë. Fatmirësisht, ka shumë kura natyrale në shtëpi që mund të ndihmojnë një UTI dhe simptomat e saj që rezultojnë si gjaku në urinë. Një nga mënyrat kryesore për të ndihmuar një UTI është të urinoni shpesh. Studimet tregojnë se mbajtja e urinës për një kohë të gjatë i lejon bakteret të rriten dhe të shumohen brenda traktit urinar. Kjo mund të çojë në një infeksion të traktit urinar.

Ilaçi natyral tjetër dhe disi i lidhur është të qëndroni të hidratuar! Kur keni një UTI, ju duhet t’i largoni ato baktere. Pra, sigurohuni që të pini mjaftueshëm ujë dhe të urinoni sipas nevojës.

Një pije tjetër që mund të ndihmojë me UTI-të është lëngu i boronicës së kuqe, por sigurohuni që të mos jetë i ëmbëlsuar. Hulumtimet tregojnë se lëngu i boronicës së kuqe zvogëlon numrin e UTI-ve që një person zhvillon gjatë një periudhe kohore njëvjeçare, veçanërisht për gratë që luftojnë me UTI të përsëritura.

Ngrënia e ushqimeve të fermentuara, të cilat janë të pasura me probiotikë janë gjithashtu të dobishme, sepse ato vendosin florën e mirë në trup për të ndihmuar kundër baktereve të këqija që shkaktojnë UTI.

Marrja e ilaçit bimor Aronychia dhe Ghalensis është zgjedhja më efektive për ata me ITU. I gjeni në fund të artikullit.

 1. Gjëndra e zmadhuar e prostatës

Për meshkujt, një gjëndër e zmadhuar e prostatës ka më shumë gjasa të jetë problem teksa plaken. Meqenëse prostata mbështillet rreth një pjese të uretrës, ku kalon urina, një prostatë e zmadhuar mund të çojë në probleme urinimi, si dhe hematuri. Në një studim të botuar në Nutrition Research and Practice, vaji i farës së kungullit u tregua se zvogëlon simptomat e zmadhimit të prostatës brenda një periudhe kohore prej tre muajsh.

Ruajtja e një peshe të shëndetshme dhe ushtrimet e rregullta gjithashtu mund të përmirësojnë shëndetin e prostatës. Kufizimi i kafeinës dhe alkoolit duke rritur marrjen e yndyrave të shëndetshme, si acidet yndyrore omega 3, mund të jetë gjithashtu i dobishëm.

Ilaçi bimor Alandrin është një agjent kurues shumë efektiv në këtë rast.

 1. Gurët në veshka

Nëse dëshironi të shmangni ose të ndihmoni në trajtimin e gurëve në veshka në mënyrë natyrale, atëherë ka disa ushqime që duhet të shmangni ose të reduktoni sa më shumë që të jetë e mundur. Këto ushqime përfshijnë ato të pasura me acid oksalik (gjëra si spinaqi, raven, domatet dhe kikirikët), pijet me kafeinë, lëngun e grejpfrutit, mishin e përpunuar të fermës në fabrikë dhe produktet konvencionale të qumështit. Ndjekja e një diete me bazë bimore me shumë ushqime të pasura me magnez dhe ujë me cilësi të lartë mund të ndihmojë në uljen e gjasave të gurëve në veshka. Uji i nxehtë me lëng limoni është një pije e shkëlqyer ditore për ata që vuajnë nga gurët në veshka. Zgjedhja e drithërave të mbirë në krahasim me produktet me drithëra të rafinuara është gjithashtu një ide e mirë për të reduktuar marrjen e acidit fitik, i cili është një anti-ushqyes.

Për më shumë ilaçe natyrale për gurët në veshka, lexoni këtu.

 1. Kanceri i fshikëzës

Hematuria është zakonisht shenja e parë e kancerit të fshikëzës. Kjo nuk do të thotë që të gjitha rastet e hematurisë nënkuptojnë se dikush ka kancer, por është e zakonshme që kanceri i fshikëzës të shfaqet në fazat e hershme me gjak në urinë, por pak ose aspak dhimbje ose simptoma shtesë.

Shumë studime shkencore dhe eksperienca e gjatë kanë vënë në dukje kurën me bimë shkretinore për kancerin e fshikëzës si një trajtim natyral potencial. Kjo kurë aktivizon rrugët që çojnë në vdekjen e qelizave të kancerit të fshikëzës dhe më tepër, siç mund ta gjeni të detajuar më poshtë.

Masa paraprake

Nëse shihni gjak në urinë, gjithmonë kontaktoni mjekun tuaj menjëherë. Edhe nëse gjaku ndalon, duhet të kërkoni një vlerësim mjekësor.

Është e rëndësishme të theksohet se ngrënia e panxharit mund të ndryshojë përkohësisht ngjyrën e urinës në një ngjyrë rozë ose të kuqërremtë. Ushqime të tjera që mund të shkaktojnë ngjyrosje të përkohshme të urinës kur konsumohen përfshijnë manaferrat, raven, boronicat, fasulet fava, paprika dhe ngjyrat artificiale të ushqimit.

Disa ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë një pigmentim të kuq të urinës. Disa prej këtyre barnave përfshijnë: rifampinë, sulfonamide, nitrofurantoinë, metronidazol, proklorperazinë, fenitoinë, kininë, fenolftaleinë, levodopa, metildopa, adriamicinë, desferoksaminë, klorokinë dhe fenazopiridinë.

Nëse jeni grua, është gjithashtu normale të shihni gjak në urinë gjatë menstruacioneve.

Mendimet Përfundimtare

Të shohësh gjak në urinë mund të jetë vërtet alarmante dhe nuk është diçka për t’u injoruar. Ndonjëherë, thjesht mund të ndodhë që keni harruar se keni ngrënë diçka natën e kaluar që mund të ndikojë në ngjyrën e urinimit tuaj. Ose ndoshta, nuk keni qenë në dijeni se aktualisht po merrni një ilaç që mund të shkaktojë zbardhjen e ngjyrës. Herë të tjera, mund të ketë një shkak rrënjësor më serioz.

Pavarësisht nga çështja themelore, ka shumë ilaçe natyrale të dobishme për një sërë shqetësimesh shëndetësore që mund të çojnë në hematuri. Përsëri, është e rëndësishme të theksohet se nuk është një gjendje, por një simptomë e diçkaje tjetër që ndodh në trupin tuaj.

Kujdesi për Veshkat dhe Traktin Urinar


Bimët e Shkretëtirës për Veshkat – Veshkat janë mekanizmi i organeve më vitale të trupit të njeriut, që pastron gjakun prej mbeturinave dhe elementeve të tepërta. Ato sekretojnë një numër të hormoneve të nevojshme për të stimuluar palcën e kockave për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut, rregullojnë normën e lëngjeve në gjak, rritin përvetësimin e hekurit në zorrë, e shumë të tjera..

Disa faktorë si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe sëmundjet patologjike të veshkave, mund të ndikojnë rëndë funksionet e veshkave.

Për të mbajtur të paprekur shëndetin e veshkave dhe për të ndihmuar veshkat e dëmtuara nga sëmundje të ndryshme, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka kombinuar bimët shkretinore më efikase për shëndetin e veshkave dhe të traktit urinar, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook