Harmel; Për çrregullimet nervore, kujtesën, qelizat kancerore, astmën…

 

Arabisht: الحرمل الشائع

Anglisht: Harmal, Syrian Rue, Esphand, Harmel, Isband,

Emri shkencor: Peganum harmala L.

Familja: Nitrariceae.

Harmel është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi deri 60 cm, me aromë të këndëshme, me lule të mëdha të bardha, fruta ovale me ngjyrë të zezë.

Gjendet në shumicën e vendeve të Gadishullit Arabik. Është përhapur dhe kultivohet edhe në disa vende perëndimore. Është përdorur në mjekësinë tradicionale arabe për trajtimin e shiritit, për shtimin e qumështit te gratë, nxitjen seksuale dhe sëmundjet nervore.

Pjesët e bimës që përdoren: Farat.

Ibën Sinna (Avicena) thotë: “Harmeli është qetësues i kyçeve dhe dhimbjeve reumatike, gjeneron urinën, dhimbjet menstruale, dhimbjet e barkut, ndalon fryrjet e barkut, ushqyes i fortë dhe sulmues i parazitëve.”

Daud al Antaki thotë: “Harmeli arab me lule të bardha dhe me lule të kuqe qetëson dhimbjet e kokës, epilepsinë, harresën, verdhëzën, dhimbjet e barkut, pastron stomakun dhe kraharorin.”

Elementët aktiv: Harmane, harmine, harmaline, harmalol, tetrahydroharmine, vasicine, vasicinone, alkaloids.

 

Dobitë mjekësore të Harmelit

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve të trurit, ndihmon për forcimin e kujtesës, lufton epilepsinë, depresionin, dhimbjet e kokës dhe çrregullimet mendore.

– Ndihmon për kurimin e astmës, bronkitit, vështirësitë në frymëmarrje, pastrimin e fytit, gëlbazën, dhe infeksionin e mushkërive.

– Ndihmon për kurimin e tumorit të trurit, të mushkërive dhe të fytit.

– Ndihmon për çrregullimet menstruale dhe qetëson dhimbjet e tyre.

– Dhimbjet e gjunjëve, të duarve, të këmbëve.

– Parandalon fryrjet e barkut dhe hemorroidet.

– Lufton bakteriet dhe parazitët e zorrëve.

– Aroma e tij mban larg insektet dhe gjethet e tij vrasin morrat duke i vendosur mbi kokë.

– Nxit prodhimin e qumështit të gjirit.

Shënim!

– Eshtë i sigurtë për të gjithë dhe nuk ka efekte anësore.

– Produkti bimor Peganum ka përmbajtje nga të bimës në formulën e tij.

Desert herbs products specially produced for patients with various types of stress, anxiety, panic, and depression, including: Acute stress, acute episodic stress, chronic stress, physical stress (trauma, fatigue, environmental pollution, hormonal stress, and dietary), psychological stress (emotional stress, cognitive stress, perceptual stress), psychosocial stress (marital relationships / difficulties, lack of supportive society, lack of adequate resources for survival, loss of employment / investment / savings, loss of loved ones, bankruptcy, home lock-up and isolation), psycho-spiritual stress; General Anxiety Disorder, Social Anxiety Disorder, Panic Disorder, Post-Traumatic Stress Disorder, Obsessive-Compulsive Disorder, Separation Anxiety Disorder, Phobia, Schizophrenia, etc.

Major depression, persistent depressive disorder, bipolar disorder, seasonal affective disorder, psychotic depression, peripartum (postpartum) depression, premenstrual dysphoric disorder, situational depression, atypical depression, etc.


Kura me bimë shkretinore të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të stresit, ankthit, panikut, dhe depresionit, duke përfshirë: Stresi akut, stresi akut episodik, stresi kronik, stresi fizik (trauma, lodhja, ndotja e mjedisit, stresi hormonal dhe dietik), stresi psikologjik (stresi emocional, stresi njohës, stresi perceptues), stresi psikosocial (marrëdhëniet / vështirësitë e martesës, mungesa e shoqërisë mbështetëse, mungesa e burimeve për mbijetesë adekuate, humbja e punësimit / investimeve / kursimeve, humbja e të dashurve, falimentimi, bllokimi i shtëpisë dhe izolimi), stresi psiko-shpirtëror; Çrregullimi i përgjithshëm i ankthit, Çrregullimi i Ankthit Social, Çrregullimi i Panikut, Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik, Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv, Çrregullimi i Ankthit të Ndarjes, Fobia, etj.
Depresioni i madh, çrregullimi i vazhdueshëm i depresionit, çrregullimi bipolar, çrregullimi afektiv sezonal, depresioni psikotik, depresioni peripartum (pas lindjes), çrregullimi disforik premenstrual, depresioni i situatës, depresioni atipik, skizofrenia, etj.