Glomerulonefriti – Glomerulonephritis; Inflamacioni i veshkave; Llojet, Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Çfarë është Glomerulonefriti?

Glomerulonefriti është një grup i sëmundjeve që dëmton atë pjesë të veshkës që filtron gjakun (e quajtur glomeruli). Terma të tjera të përdorura që mund të dëgjoni janë nefrit dhe sindromi nefrotik. Kur veshka dëmtohet, ajo nuk mund të çlirojë trupin nga mbeturinat dhe lëngjet shtesë në të. Nëse sëmundja vazhdon, veshkat mund të pushojnë së punuari tërësisht, duke rezultuar në dështimin e veshkave.

A ka lloje të ndryshme të glomerulonefriti?

Po. Ekzistojnë dy lloje të glomerulonefritit: akut dhe kronik.

Forma akute zhvillohet papritmas. Ju mund ta merrni atë pas një infeksioni në fyt apo në lëkurë. Ndonjëherë, mund ta merrni lehtë dhe butë. Herë të tjera, veshkat tuaja mund të ndërpresin punën nëse trajtimi i duhur nuk është nisur shpejt.

Simptomat e hershme të sëmundjes akute janë:
• fryrje e fytyrës në mëngjes
• gjak në urinë (ose urinë ngjyrë kafe)
• urinimi më pak se zakonisht.

Mund të keni gjithashtu vështirësi në frymëmarrje dhe kollë për shkak të lëngjeve shtesë në mushkëri.

Mund të keni edhe tension të lartë të gjakut.

Nëse keni një ose të gjitha këto simptoma, vizitoni mjekun tuaj menjëherë.

Forma kronike mund të zhvillohet në heshtje (pa simptoma) gjatë disa viteve. Kjo shpesh përfundon me dështim  të veshkave.

Shenjat dhe simptomat e hershme të formës kronike mund të përfshijnë:
• Gjak ose proteina në urinë (hematuria, proteinuria)
• Tension i lartë
• Ënjtje të këmbëve apo të fytyrës (edemë)
• Urinim i shpeshtë natën
• Urinë me shumë flluska apo shkumë

Simptomat e dështimit të veshkave përfshijnë:
• Mungesë oreksi
• Përzierje dhe të vjella
• Lodhje
• Vështirësi me gjumin
• Lëkurë të thatë dhe kruajtje
• Dhimbje të muskujve natën

Çfarë e shkakton Glomerulonefritin akut?

Sëmundja akute mund të shkaktohet nga infeksione të tilla si ato të fytit dhe bajameve.

Ajo mund të shkaktohet gjithashtu nga sëmundje të tjera, duke përfshirë: lupus, sindroma  Goodpasture, sëmundja e Ëegener-it, dhe polyarteritis nodosa.

Diagnoza e hershme dhe trajtimi i menjëhershëm janë të rëndësishme për të parandaluar dështimin e veshkave.

Çfarë e shkakton Glomerulonefritin kronik?

Ndonjëherë, sëmundja shkon në familje. Ky lloj shpesh shfaqet te të rinjtë që mund të kenë gjithashtu humbje të dëgjimit dhe humbje të vizionit. Disa forma janë të shkaktuara nga ndryshimet në sistemin imunitar. Megjithatë, në shumë raste, shkaku nuk dihet. Ndonjëherë, ju mund të keni një sulm akut të sëmundjes dhe disa vite më vonë ajo mund të zhvillohet në formën kronike të saj.

Si bëhet diagnoza e glomerulonefritit?

Të dhënat e para janë shenjat dhe simptomat. Gjetja e proteinave dhe qelizave të gjakut në urinë është një tjetër shenjë. Analizat e gjakut do të ndihmojnë mjekun tju tregojë se çfarë lloji të sëmundjes keni dhe sa i ka lënduar ajo veshkat tuaja.

Në disa raste, një test i quajtur biopsi e veshkave mund të jetë e nevojshme. Në këtë test, një pjesë e vogël e veshkës merret me një gjilpërë të veçantë, dhe shikohet nën mikroskop.

A mund të parandalohet Glomerulonefriti?

Jo, deri sa të mësohet më shumë për shkaqet e tij. Megjithatë, higjiena e mirë, duke praktikuar “seks të sigurtë” dhe shmangia e ilaçeve IV janë të dobishme në parandalimin e infeksioneve virale të tilla si HIV dhe hepatit, të cilat mund të çojnë në këtë sëmundje.

Nëse keni llojin kronik të glomerulonefritit, është shumë e rëndësishme të kontrolloni tensionin e gjakut sepse kjo mund të shkaktojë dëmtime në veshka. Doktori mund t’ju thotë të hani më pak proteina. Një dietë e trajnuar për të punuar me pacientët e veshkave (një dietë renale), mund të jetë shumë e dobishme në planifikimin e dietës suaj.

Çfarë trajtimi është në dispozicion nga mjekësia moderne për glomerulonefritin?

Forma akute mund të largohet vetvetiu. Ndonjëherë mund të keni nevojë për ilaçe apo edhe për trajtim të përkohshëm me një makinë artificiale të veshkave për të hequr lëngjet shtesë, për të mbajtur në kontroll presionin e lartë të gjakut dhe dështimin e veshkave.

Antibiotikët nuk janë përdorur për glomerulonefritin akut, por ato janë të rëndësishme për trajtimin e formave të tjera të sëmundjes të lidhura me infeksion bakterial. Nëse keni sëmundje që është duke u përkeqësuar me shpejtësi, ju mund të viheni në doza të larta ilaçesh kimike që ndikojnë negativisht në sistemin tuaj imunitar. Ndonjëherë, mjeku mund të urdhërojë plasmapheresis, një proces filtrimi të veçantë të gjakut për të hequr proteinat e dëmshme nga gjaku.

Nuk ka asnjë trajtim të veçantë për formën kronike të sëmundjes, por mjeku mund t’ju këshillojë:
• Të hani më pak proteina, kripë dhe kalium
• Të kontrolloni tensionin e gjakut
• Të merrni diuretics (pilula uji) për të trajtuar fryrjen dhe ënjtjen
• Të merrni shtojca kalciumi

Çfarë është sindromi nefrotik?

Sindromi nefrotik (i quajtur edhe nephrosis) ndodh kur veshkat fillojnë të humbin sasi të mëdha të proteinave në urinë. Kur veshkat  bëhen keq, në trup mblidhen lëngje shtesë dhe kripë. Kjo ju bën të keni ënjtje (edemë), tension të lartë dhe nivele të larta të kolesterolit.

Sindromi nefrotik mund të vijë nga sëmundje të veshkave apo nga sëmundje të tjera të tilla si diabeti dhe lupus. Disa ilaçe, abuzimi me drogën IV dhe HIV (virusi AIDS) mundet gjithashtu ta shkaktojë atë. Ndonjëherë, sindromi nefrotik largohet pas trajtimit. Herë të tjera, kjo gjendje mund të zgjasë për shumë vite dhe përfundimisht të çojë në dështimin e veshkave.

Çfarë trajtimi është në dispozicion të mjekësise moderne për sindromin nefrotik?

Doktori mund t’ju përshkruajë kortikosteroidet, të tilla si prednisone. Nëse prednisone nuk funksionojnë, mjeku mund t’ju sugjerojë ilaçe të tjera që ndikojnë në sistemin tuaj imunitar, të tilla si cyclophosphamide.
Doktori mund të sugjerojnë gjithashtu:
• Një dietë të ulët në kripë
• diuretikë (pilula uji)
• medikamente për presionin e gjakut.

UDHEZIME TE PERGJITHSHM PËR PACIENTET ME GLOMERULONEPHIRITIS

1. Xhenxhenfili
Xhenxhefil është efektiv për një sërë sëmundjesh, duke përfshirë glomerulonefritin.
Kjo është për shkak se ai ka veti antiseptike, antispasmodic dhe antitussive.
Substancat kimike që bartin këto veti te xhenxhenfili janë vajrat esenciale zingerone, gingerols dhe shogaols, plus disa vitamina dhe minerale që ai përmban.

2. Shafrani Indian
Shafrani i Indisë (“Mbretëresha e erëzave”) është një nuancë shumë e përdorur gjerësisht në gatim në të gjithë botën. Arsyeja për efikasitetin e tij në trajtimin e një shumëllojshmërie të kushteve mjekësore është komponenti kimik aktiv i tij, i quajtur curcumin.
Shafrani Indian është i dobishëm për glomerulonefriti sepse curcumin është anti-inflamator, përveç të qënit antiseptik dhe anticarcinogenic. Shafrani Indian përmban gjithashtu disa vitamina kryesore dhe minerale, të cilat rrisin kapacitetin për të luftuar procesin e sëmundjes së glomerulonefritit.

3. Kanella
Kanella është e dobishme për glomerulonefritin, sepse ajo ka veti anti-inflamatore dhe antimicrobiale. Substancat kimike që bartin mbi këto veti janë vajrat esenciale cinnamaldehyde, alkooli cinnamyl, dhe cinnamyl acetate.
Kanela ka gjithashtu veti antioksiduese, kështu që nxit sistemin tuaj imunitar dhe ju ndihmon në luftimin e procesit të sëmundjes së glomerulonefritit. Ajo gjithashtu ju jep aftësi për të luftuar sëmundjen për shkak të vitaminave dhe mineraleve që përmban.

4. Fara e Jeshile – Cardamom
Cardamom ka disa dobi shëndetësore dhe është përdorur si erëz në shumë vende të botës. Ajo është e dobishme për glomerulonefritin, sepse është një antioksidant shumë i fuqishëm, që nxit sistemin tuaj imunitar dhe në këtë mënyrë aftësinë tuaj për të luftuar proceset e sëmundjes.
Kimikatet përgjegjëse për këto efekte të cardamomit janë 3,3′-diindolylmethane dhe C9H9NO. Përbërësit e tjerë të dobishëm të cardamom janë vajrat esenciale myrcene, terpineol, limonene, cineol, phellandrene, heptanes dhe sabinene.

Mos merrni cardamom nëse keni gurë në fshikëzën e tëmthit.

5. Qepa
Qepa është e dobishme për glomerulonefritin, sepse ajo ka veti anti-inflamatore dhe antioxidante. Kimikatet aktive të pranishme te qepa që kanë këto veti janë phenolics dhe flavonoids si quercetin.
Qepa përmban gjithashtu disa vitamina promovuese të shëndetit dhe minerale. Ju mund të konsumoni qepë të gjallë ose duke e përdorur atë lirisht në gatim.

Qepa duhet të shmanget nëse jeni duke marrë aspirinë, litium, ilaçe antidiabetike, ose hollues gjaku, sepse ajo mund të ketë ndërveprime të dëmshme me to.

TRAJTIMI NATYRAL PER SEMUNDJET E VESHKAVE DHE TE TRAKTIT URINAR