Gjëra të papritura që dëmtojnë mushkëritë  

Mushkëritë përbëhen nga qindra e mijëra tuba bronkiale që përfundojnë në qeska të vogla ajrore, ose mushkërore. Ka mbi treqind milionë të këtyre qeskave të vogla në mushkëritë tona, duke ofruar afërsisht sipërfaqen e një fushe tenisi, për të furnizuar kërkesat e trupit për frymëmarrje.

Ne marrim gati 25,000 frymëmarrje çdo ditë. Ka hapa që mund të ndërmerrni për të mbajtur mushkëritë të shëndetshme dhe për ta bërë marrjen e atyre frymëmarrjeve pa mundim. Duke ndjekur rregullat e mëposhtme, ju mund të ruheni nga sëmundjet serioze të mushkërive dhe mund tju ndihmojnë në largimin e sëmundjeve më të vogla të frymëmarrjes. Të gjitha janë të rëndësishme.

 1. Myku dhe lagështia

Myku dhe lagështia mund të dëmtojnë mushkëritë dhe të shkaktojnë që ato të infektohen, veçanërisht nëse vuani nga alergji.

Ndonjëherë kjo mund të çojë në sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD), e cila është një grup i zakonshëm i sëmundjeve që karakterizohen nga bllokime në rrugët e mëdha ose të vogla të frymëmarrjes.

Kontrolloni shtëpinë dhe inspektoni mirë për të parë nëse ka myk.

 1. Qilimat dhe tapetët

A e dini se edhe qilimat apo tapetët mund të dëmtojnë mushkëritë tuaja? Në qilim mund të bllokohet lehtësisht pluhur, myk dhe shumë alergjenë të tjerë.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, merimangat e pluhurit janë një nga shkaktarët më të zakonshëm të astmës në shtëpi. Nëse mushkëritë nuk janë tepër të ndjeshme nga astma ose COPD, ndoshta nuk do të filloni të kolliteni nga një përvojë me një qilim me pluhur. Por nëse keni fëmijë që pëlqejnë të luajnë në dysheme, pluhuri i grumbulluar mund të shqetësojë mushkëritë e tyre. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se si të hiqni qafe pluhurin në shtëpi.

Mundohuni të shmangni vendosjen e qilimave në shtëpi, ose përdorni qilima më të vegjël që mund t’i pastroni jashtë.

 1. Mielli

Mielli është një nga gjërat që irritojnë mushkëritë, dhe kjo vërehet sidomos nga ata që punojnë në fushën e pjekjes dhe gatimit.

Puna e vazhdueshme me miell shkakton kollitje dhe vështirësi në frymëmarrje, gjë që shkaktohet nga frymëmarrja në mjegullën e miellit.

Mund të përkeqësohet me kalimin e kohës, duke shkaktuar astmë dhe dëmtime të përhershme të mushkërive.

 1. Insektet

Insektet dhe pjesët e trupit të tyre shndërrohen në pluhur, i cili mbetet në tokë ose i mbërthyer në shtrat.

Kjo, nga ana tjetër, çon në thithjen e sipërpërmendur, e cila mund të shkaktojë acarim të mushkërive dhe vështirësi në frymëmarrje.

Për të shmangur këtë, është e rëndësishme ta mbani shtëpinë të pastër, dhe të ajrosur shpesh.

 

 1. Lagështuesit e ajrit – Humidifier

Edhe pse një lagështues ajri është i rëndësishëm në shtëpi dhe e bën më të lehtë frymëmarrjen, mund të dëmtojë mushkëritë.

Arsyeja prapa kësaj është se kërpudhat mund të rriten në këto pajisje, dhe kështu t’i përhapin ato në shtëpi kur pajisja është duke punuar.

E njëjta gjë vlen edhe për pajisjet e kondicionimit të ajrit dhe ngrohjes së shtëpisë, prandaj është e nevojshme që të pastrohen të gjitha vazhdimisht, dhe është e mundur të kërkoni ndihmë nga specialistët për këtë.

 1. Qirinjtë

Bëhet fjalë posaçërisht për qirinjtë me bazë nafte, pasi djegia e tyre shkakton përhapjen e grimcave në ajër që hyjnë në mushkëri përmes frymëmarrjes dhe shkaktojnë acarim.

Nëse ju pëlqejnë qirinjtë, duhet t’i zgjidhni ato në mënyrë inteligjente, përveç domosdoshmërisë për të ajrosur shtëpinë pas përdorimit të tyre.

 1. Zbardhuesit kimikë

Dezinfektuesit e rëndë si zbardhuesi, klori dhe amoniaku mund të jenë irritues për njerëzit me sëmundje të mushkërive të tilla si astma ose sëmundja pulmonare obstruktive kronike, dhe gjithashtu mund të shkaktojnë astmë tek njerëzit që nuk e kanë pasur kurrë më parë. Në shumicën e rasteve, ju ndoshta mund t’i zëvendësoni këto produkte të ashpra pastrimi me ujë dhe sapun të thjeshtë. Njerëzit zakonisht supozojnë se mikrobet përreth shtëpisë duhet të dezinfektohen, por në të vërtetë, uji me sapun dhe madje vetëm ujë, heq një shumicë të madhe të baktereve dhe viruseve.

 1. Bojrat

Nëse jeni duke rinovuar një dhomë ose një mobilje, sigurohuni që të lini të qarkullojë ajri i pastër. Bojrat shpesh lëshojnë kimikate potencialisht të dëmshme të quajtura VOC kur hapni kutinë e bojës ose ndërsa ngjyra po thahet. Ato variojnë nga gjërat thjesht irrituese deri tek gjërat që mund të njihen si kancerogjene, si formaldehidi. Ajrosni shtëpinnë mirë dhe prisni deri sa boja të thahet.

 1. Infeksionet

Ruajuni nga infeksionet e zakonshme të frymëmarrjes. Edhe një ftohje e thjeshtë mund të bëhet serioze. Lani duart shpesh me ujë dhe sapun. Kjo e mban larg përhapjen e mikrobeve. Largohuni nga njerëzit që janë të sëmurë, dhe qëndroni larg zonave të mëdha të mbushura me njerëz gjatë sezonit të ftohtë dhe gripit. Kur ndiheni të sëmurë, qëndroni në shtëpi që të mos përhapni mikrobe tek të tjerët.

Higjiena e mirë e gojës mund t’ju mbrojë nga mikrobet në gojën tuaj duke çuar në infeksione. Lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë dhe vizitoni dentistin tuaj çdo gjashtë muaj.

 1. Masat në vendin e punës

Mbroni mushkëritë nga ekspozimi ndaj kimikateve në punë. Gjëra të tilla si pastrues të ashpër, tymi, myku dhe pluhuru mund të kërcënojnë shëndetin e mushkërive. Merrni të gjitha masat e nevojshme paraprake. Kjo mund të nënkuptojë mbajtjen e një maske nëse punoni me kimikate. Nëse punoni në një zonë me makineri, sigurohuni që hapësira të ketë ajrosje të mirë. Kjo ndihmon që ajri në të cilin thithni të jetë sa më i pastër. Nëse dyshoni për çështje të ndotjes së ajrit të brendshëm në punë, flisni me punëdhënësin tuaj për përmirësimin e cilësisë së ajrit në vendin e punës.

 1. Disa kushte mjekësore

Disa gjendje mjekësore mund të shkaktojnë dëmtime të mushkërive, duke përfshirë mungesën

e alfa-1 antitripsinës, lupusin, sëmundjen e indit lidhës të përzier, polimiozitin / dermatomiozitin, vaskulitin pulmonar, artritin reumatoid, sarkoidozën, skleroderminë, sindromën Sjogren dhe sëmundjen e indit lidhës të padiferencuar. Për më tepër, njerëzit që kanë të afërm të ngushtë të cilët janë diagnostikuar me emfizemë kanë një rrezik të rritur të zhvillimit të vetë emfizemës duke pasur parasysh karakteristikat e tyre të ngjashme gjenetike. Bëni një analizë tek mjeku për të parë nëse jeni prekur nga këto sëmundje dhe më pas merrni trajtimin e duhur natyral për trajtimin e tyre në kohë.

 1. Trajtimet kimike

Trajtimet për disa gjendje mjekësore mund të shkaktojnë dëmtim të mushkërive. Për shembull, kimioterapia (sidomos ciklofosfamidi dhe metotreksati) dhe terapia me rrezatim (për disa lloje të kancerit) mund të çojnë në dëmtime të mushkërive. Disa antibiotikë të caktuar (përfshirë nitrofurantoinën dhe sulfasalazinë), antikonvulsantët, antiaritmikët dhe ilaçet e zemrës (përfshirë amiodaronin dhe propranololin)  mund të çojnë gjithashtu në dëmtime të mushkërive. Pas shumë studimeve, përfundimi është se për kurimin e sëmundjeve rekomandohen vetëm trajtim me produkte natyrale, të sigurta, të studiuara, kurative dhe pa efekte anësore, siç jua ofron Mjeksia Bimore Arabe.

Këshilla për t’i mbajtur mushkëritë të shëndetshme

1. Ndaloni menjëherë pirjen e duhanit

Ju ndoshta tashmë e dini që pirja e duhanit rrit rrezikun e kancerit të mushkërive. Por kjo nuk është e vetmja sëmundje që mund të shkaktojë. Në fakt, pirja e duhanit është e lidhur me shumicën e sëmundjeve të mushkërive, përfshirë COPD, fibrozën idiopatike pulmonare dhe astmën. Gjithashtu i bën ato sëmundje më të rënda.

Sa herë që pini një cigare, thithni mijëra kimikate në mushkëri, duke përfshirë nikotinën, monoksidin e karbonit dhe katranin. Këto toksina dëmtojnë mushkëritë. Ato rrisin mukusin, e bëjnë më të vështirë pastrimin e mushkërive dhe irritojnë dhe ndezin indet. Gradualisht, rrugët e frymëmarrjes ngushtohen, duke e bërë më të vështirë frymëmarrjen.

Pirja e duhanit gjithashtu bën që mushkëritë të plaken më shpejt. Përfundimisht, kimikatet mund të ndryshojnë qelizat e mushkërive nga normale në kanceroze.

Përveç kësaj, pirja e duhanit shkakton rreth 90% të të gjitha vdekjeve nga kanceri i mushkërive te burrat dhe gratë. Më shumë gra vdesin nga kanceri i mushkërive çdo vit sesa nga kanceri i gjirit.

Pavarësisht nga sa vjeç jeni apo sa kohë keni qenë duhanpirës, ​​lënia e duhanit mund t’ju ndihmojë. nëse lini pirjen e duhanit brenda vetëm 12 orësh nga pirja e duhanit, niveli i monoksidit të karbonit në gjakun tuaj bie në normale. Brenda disa muajsh, funksioni i mushkërive fillon të përmirësohet. Brenda një viti, rreziku juaj i sëmundjes koronare të zemrës është gjysma e atij të duhanpirësit. Shmangni gjithashtu ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë.

2. Investoni në gjelbërim

Jo vetëm që shtimi i gjelbërimit në shtëpi është një mënyrë e shkëlqyeshme për të gjallëruar dekorin, por është gjithashtue i shkëlqyeshëm për mushkëritë.

3. Pini më shumë ujë

Qëndrimi i hidratuar siç duhet është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm dhe gjithashtu ndihmon në promovimin e funksionimit të duhur të mushkërive. Pirja e ujit ndihmon në hollimin e mukusit të prodhuar nga mushkëritë, gjë që e bën më të lehtë frymëmarrjen; kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me sëmundje të mushkërive, të tilla si COPD.

4. Ushtrimi

Pavarësisht nëse jeni i ri apo i moshuar, mbipeshë ose jo, me aftësi të kufizuara ose jetoni me një sëmundje kronike ose paaftësi, të qënit aktiv fizikisht mund t’ju ndihmojë të mbani mushkëritë të shëndetshme.

Ushtrimet e rregullta janë ndoshta gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për shëndetin e mushkërive. Ashtu si ushtrimi e mban trupin në formë, ai mban edhe mushkëritë në formë.

Kur ushtroheni, zemra rreh më shpejt dhe mushkëritë punojnë më shumë. Trupi ka nevojë për më shumë oksigjen për të furnizuar muskujt. Mushkëritë rritin aktivitetin e tyre për të dhënë atë oksigjen ndërsa dëbojnë dyoksid karboni shtesë.

Gjatë stërvitjes, frymëmarrja rritet nga rreth 15 herë në minutë në rreth 40 deri 60 herë në minutë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëni rregullisht ushtrime aerobike që ju bëjnë të merrni frymë rëndë.

Ky lloj ushtrimi siguron stërvitjen më të mirë për mushkëritë. Muskujt midis brinjëve zgjerohen dhe tkurren, dhe qeset e ajrit brenda mushkërive punojnë shpejt për të shkëmbyer oksigjen me dioksid karboni. Sa më shumë të ushtroheni, aq më efikase bëhen mushkëritë tuaja.

Krijimi i mushkërive të forta dhe të shëndetshme përmes ushtrimeve ju ndihmon t’i rezistoni më mirë plakjes dhe sëmundjeve. Edhe nëse zhvilloni sëmundje të mushkërive gjatë rrugës, ushtrimet fizike ndihmojnë në ngadalësimin e progresit dhe ju mbajnë aktive më gjatë.

5. Pastroni dietën tuaj

Nuk është sekret që të ushqehesh shëndetshëm ka përfitime të panumërta shëndetësore dhe përmirësimi i sistemit të frymëmarrjes është një prej tyre. Më poshtë janë disa ushqime që janë tepër të dobishme për mushkëritë:

– Sardelet, të cilat janë të pasura me yndyrna omega-3.

– Specat, të cilët janë një nga burimet më të pasura të vitaminës C.

Hudhra dhe qepa; Këto ushqime djegëse janë të mrekullueshme për zemrën dhe po kështu për mushkëritë. Ato reduktojnë  inflamimin, ulin kolesterolin, dhe luftojnë infeksionin.

– Lakra, lulelakra, brokoli, sallata jeshile kanë treguar  që ndihmojnë në parandalimin e kancerit të mushkërive dhe ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive.

Shega; Lëngu i shegës ngadalëson rritjen e tumoreve të mushkërive. Shega përmban shumë antioksidantë, duke përfshirë acid ellagic.

– Mollët janë të pasura me të gjitha këto, dhe ata që hanë disa kokrra në javë kanë mushkëri të shëndetshme.

– Fasulet dhe bishtajoret përmbajnë sasi të larta të magnezit, një mineral që ndihmon në funksionin e shëndetshëm të mushkërive.

– Karrotat janë të pasura me vitaminë A, C, dhe lycopene, që të gjitha antioksidantë që ndikojnë në shëndetin e mushkërive.

Sëmundjet kronike të frymëmarrjes – përfshirë sëmundjen kronike obstruktive të mushkërive (COPD) dhe astmën – ishin shkaku i tretë kryesor i vdekjes në 2010. Sëmundjet e mushkërive, duke përjashtuar kancerin e mushkërive, shkaktuan rreth 235,000 vdekje atë vit.

Përfshini kancerin e mushkërive dhe numrat rriten. Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri si te burrat ashtu edhe te gratë. Rreth 158,080 amerikanë pritej të vdisnin prej tij në 2016.

Në disa raste, shkaku i dëmtimit të mushkërive është i panjohur. Në fakt, ekziston një grup i tërë i sëmundjeve të mushkërive (që përfshin afërsisht 100 çrregullime të ndryshme të mushkërive) që ekzistojnë për të cilat ndonjëherë nuk ka ndonjë shkak të dukshëm. Ky grupim kategorikisht referohet si sëmundje idiopatike e mushkërive. Disa gjendje të mushkërive që mund të klasifikohen si idiopatike përfshijnë fibrozën pulmonare, pneumoninë organizative kriptogjene dhe sarkoidozën.

MBA ofron trajtim për forma të ndryshme të sëmundjes së mushkërive duke përdorur vetëm trajtim natyral. Megjithëse sëmundjet e mushkërive janë të rënda për t’u kuruar dhe dëmet që  shkaktojnë sëmundjet e tyre janë të mëdha, metoda e trajtimit natyral të sëmundjes së mushkërive synon të kurojë rrënjën shkaktare të sëmundjes, riparimin e mushkërive dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve tanë.