Gjëra që duhet t’i mbani larg për të pasur shëndet më të mirë

Çdo ditë, ju jeni në kontakt me një numër të madh të artikujve të shumta, të cilat kanë rreziqe të shumta për shëndetin. Shumë kimikate mund të duken të sigurta por nuk janë, ju mund ta kuptoni këtë kur shëndeti juaj fillon të dëmtohet. Këtu po përmëndim disa prej tyre.

– Karrigia juaj; karrigia juaj në fakt, mund të jetë një nga pikat më të rrezikshme për shëndetin tuaj. Qëndrimi ulur në mënyrë të zgjatur dhe në mënyrë të përsëritur, ka treguar të jetë një faktor i pavarur rreziku për sëmundje kronike dhe vdekjen e hershme, edhe në qoftë se ju ushtroheni rregullisht. Kjo është e vërtetë; ushtrimi nuk mund të rregullojë dëmin e shkaktuar nga orët e ulura në mënyrë të përditshme, ashtu si ai nuk mund të rregullojë dëmin e shkaktuar nga pirja e duhanit.
Së bashku me mbipeshën, ulja konsiderohet  si pirja e duhanit, duke rritur rrezikun për kancer më shumë se 50 %.

Kush mund ta kishte menduar se ndenja ulur është më e rrezikshme se pirja e duhanit?

Të rrish ulur për një kohë të gjatë rrit rrezikun e vdekjes nga diabeti tip 2, sëmundje kardiovaskulare dhe sëmundje të kancerit. Sa më pak të stërviteni, aq më shumë i theksuar është dëmi i shkaktuar nga ndenja  ulur.

– Enët plastike; Largimi i enëve plastike të ushqimit dhe shisheve plastike është një hap themelor për të reduktuar ekspozimin tuaj ndaj  kimikateve të tilla si: Bisphenol-A (BPA), Bisphenol-S (BPS), dhe ftalate.
Sistemi juaj endokrin  punon në rregullimin e humorit, rritjen dhe zhvillimin, funksionin e indeve, metabolizmin, si dhe funksionin seksual dhe proceset riprodhuese. Dëmtimi i endokrinës është i lidhur me një numër të gjerë të efekteve negative, duke përfshirë:
– Probleme shëndetësore riprodhuese.
– Hipertension: një  shishe plastike mund të rrisë presionin e gjakut brenda vetëm disa orëve pas gëlltitjes.
– Rritjen e agresivitetit.
– Kancerin e gjirit, prostatës dhe tiroideve.
Pra më e mirë është për të shmangur enët plastike, dhe t’i zëvendësoni me enë qelqi.

– Enët e gatimit; largoni enët që zhvillojnë ndryshk dhe zëvëndësojini me enë qeramike. Enët e zakonshme (si ato jongjitëse)  janë prodhuar me një kimikat të quajtur acid perfluorooctanoic (PFOA), i cili është emërtuar kancerogjen. Ju lehtë mund të anashkaloni këtë rrezik për shëndetin duke përdorur enë qeramike.

– Deodorantet e dhomës; shpesh përmbajnë 2, 5-dichlorophenol (2, 5-PDK), një metabolitit i 1,4-dichlorobenzene, i cila është i lidhur me pubertetin e parakohshëm dhe probleme të tjera shëndetësore, duke përfshirë edhe kancerin.
Nëse keni probleme me erën e pakëndshme, ju do të jeni  i mençur për të trajtuar shkaqet rrënjësore sesa maskimin e tyre me spraje  kimike.
Hapja e dritareve  dhe dyerve kohë pas kohe mund të ndihmojë, dhe do të përmirësojë cilësinë e përgjithshme të ajrit në shtëpinë tuaj ose në zyrë. Nëse doni një parfum, ju mund të zgjedhni  vajra të pastër me cilësi të lartë thelbësore, të cilët në fakt mund të mbështesin shëndetin tuaj.

– Sapunët dhe detergjentët antibakterial; Në mënyrë rutinore dezinfektimi i trupit tuaj, në fakt mund të shkaktojë shumë më tepër dëm sesa dobi. Jo vetëm që këto nxisin zhvillimin e baktereve rezistente ndaj ilaçeve, por komponimet antibacteriale, janë gjithashtu të  lidhur me një numër të  efektetve të dëmshme shëndetësore, sidomos tek fëmijët e vegjël.
Për shembull, Triclosan mund të ndryshojë  hormonet dhe mund të ndërhyjë në zhvillimin e fetusit tek gratë shtatzëna. Ky përbërës antibacterial është gjithashtu i lidhur me:
– Alergjitë
– Mosfunksionimin e tiroideve
– Përçarjen e endokrinës
– Shtim në peshë
-Sëmundje inflamatore
Ujë i ngrohtë dhe një sapun i butë është me të vërtetë e gjitha ajo që ju duhet për të eliminuar mikrobet. (FDA) ka deklaruar se “aktualisht nuk ka asnjë dëshmi se sapunët antibacterial janë më të efektshme në parandalimin e sëmundjeve se larja me sapun të thjeshtë dhe ujë. ”

– Produktet komerciale të pastrimit; Ju mund të shmangni mjaft produkte kimike të rrezikshme, thjesht duke i hedhur ato produkte pastrimi komerciale në koshin e plehrave. Secili prej tyre mund të zëvendësohet me një listë të shkurtër të përbërësve bazë. Për pastrimin e xhamave, pllakave, frigotriferit, lavamanëve ju mund të përdorni: uthull, sodë buke dhe kripë.

– Produkte të kujdesit personal; Kimikatet zhyten shumë në mënyrë efektive nëpërmjet lëkurës tuaj, kështu që pastrimi nga kabineti i banjos mund të përshkojë  një rrugë të gjatë duke ju çuar në ngarkesë  toksike. Kjo është veçanërisht e vërtetë sidomos për gratë, të cilal kanë tendencë të përdorin disa produkte të ndryshme në baza ditore.

Makeup është gjithashtu një burim i fshehur i metaleve të rënda. Testimi i  zbuluar prej tyre ka një përmbajtje serioze të metaleve të rënda në pothuajse të gjitha produktet.
Në qoftë se ju përdorni grim konvencional në bazë ditore, ju mund të thithni sasi të larta të kimikateve në trupin tuaj, pa shtuar këtu locionin e trupit, deodorantet, shampot, dhe produktet e tjera të kujdesit personal! Ju duhet  të gjeni produkte natyrale të kujdesit personal që janë pa përmbajtje të kimikateve potencialisht të rrezikshme.

– Pajisjet  elektronike; Disa fëmijë, sidomos adoleshentët, kanë tendencë të jenë të rrethuar nga pajisje të shumta elektronike për orë të tëra. Dëmi i tyre është  afatgjatë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) / Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi kancerin (IARC) lëshoi ​​një raport se telefonat celularë mund të shkaktojnë kancer, radiofrekuencat,  fushat elektromagnetike janë “kancerogjene për njerëzit”. Studimet kanë treguar se ‘Telefonat Celularë’ rrisin rrezikun për kancer të trurit. Për të zvogëluar ekspozimin ndaj këtij rreziku, mbajeni telefonin larg trupit tuaj.
Është e rëndësishme të kuptohet se për sa kohë që telefoni juaj është në linjë, ai lëshon rrezatim intermittently, madje edhe kur ju nuk jeni në të vërtetë duke bërë një telefonatë. Pra, me një telefon celular për 15 orë në ditë, po i jepni  trupit tuaj vazhdueshmëri rrezatimi.
Mbingarkesa  ndodh kur ju përdorni pajisje elektronike vazhdimisht, dhe kjo është e lidhur me depresionin, ankthin dhe shumë sëmundje të tjera nervore. Studimet e fundit sugjerojnë se kjo është veçanërisht për njerëzit që janë të bashkangjitur tepër për smartphones dhe tabletat  e tyre, dhe për ata që përdorin në mënyrë të shumëfishtë shumë pajisje në të njëjtën kohë.

Ëmbëltuesit artificial; ëmbëltuesit artificial janë një mashtrim për trupin tuaj. Ato përmbajnë yndyrë dhe rritin rrezikun e diabetit, kështu që nëse jeni duke kërkuar për përfitime shëndetësore, ju do tëbeni mirë duke i hedhur ato pako me ngjyra në plehra. Përveç kësaj, ju mund ti zëvëndësoni me ëmbëlsira natyrale dhe të sigurta.
E njëjta gjë vlen edhe për ndonjë ushqim apo pije që përmban ëbëltues artificial. Përveç përkeqësimit të ndjeshmërisë së insulinës dhe promovimin e shtimit në peshë, ato gjithashtu promovojnë  probleme të tjera shëndetësore më serioze, duke përfshirë sulmet në zemrës, dëmtim të trurit  dhe sëmundjen Alzheimer.

Cila është zgjidhja?

Qëndro në këmbë sa më shumë të jetë e mundur. Puno në këmbë. Ky është një opsion. Përveç kësaj, sigurohuni që të qëndroni në këmbë në intervale të rregullta gjatë orarit të punës. Si rregull i përgjithshëm, në qoftë se keni qenë ulur për një orë, ju keni qënë ulur për një kohë të gjatë. Në minimum, ngrihuni çdo 50 minuta. Nëse nuk e keni një palestër me mjete, dhe nuk mund ta bleni një të tillë, rekomandohet të bësh 7000 deri në 10.000 hapa në ditë.

Ne jetojmë në një botë jashtëzakonisht toksike; ky është një realitet fatkeq. Dieta juaj luan një rol të rëndësishëm, por ju jeni të ekspozuar edhe nga sasia e madhe e kimikateve nga të gjitha produktet që ju përdorni, dhe lëkura juaj shërben si urë lidhëse për transportin e tyre për në gjak.

Duke përdorur produkte natyrale është një hap pozitiv që mund të ndihmojë për të zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme barrën tuaj toksike.

Ndotja e mjedisit është një problem i madh, por për shumicën nuk ka shumë zgjidhje të menjëhershme për ta trajtuar atë. Fokusohuni në mjedisin tuaj; shtëpinë tuaj, dhe të gjitha produktet që keni kontakt në baza ditore.

Gjithashtu ulja e përdorimit të pajisjeve elektronike do t’ju ndihmojë tëruani  shëndetin tuaj, dhe për të zvogëluar shanset për sëmundje kronike.